Majoritatea PSD din comisia juridica din Senat a votat gratierea faptelor de coruptie - luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, adoptand propunerea formulata de Serban Nicolae dar si de Traian Basescu la proiectul legii gratierii al Guvernului. Au fost 5 voturi pentru - toate de la PSD - si trei impotriva - cate unul de la PNL, USR si UDMR.

Comisia juridica din SenatFoto: Agerpres
  • Daca nu ar fi lipsit doi membri PNL de la dezbateri, scorul ar fi putut fi 5 la 5 in comisie pe aceasta propunere.
  • "Nu se puna problema dezincriminarii, nu se pune problema daca suntem pentru sau impotriva coruptiei, nu ii albim" a spus Serban Nicolae despre gratierea faptelor de coruptie, dupa ce Dirca (USR) a sustinut ca "Romania nu mai trebuie sa fie corelata cu coruptia.
  • Dragnea si-a reiterat pozitia, miercuri seara, intr-o postare pe Facebook. "Dezaprob categoric votul din Comisia Juridica de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind gratierea faptelor de coruptie. Am spus tot timpul si imi mentin punctul de vedere ca nu sustin gratierea infractiunilor de coruptie. Inteleg ca raportul final nu a fost incheiat. Voi avea o discutie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finala a raportului sa nu contina aceste amendamente.", a scris seful PSD miercuri seara pe contul sau de Facebook.

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor este decizionala.

Votul pentru propunere a fost dat in ciuda faptului ca reprezentantii CSM, ai Parchetului General si ai Uniunii Nationale a Barourilor au sustinut ca faptele de coruptie nu trebuie gratiate.

Comisia juridica din Senat trebuie sa adopte un raport cu modificari la acest proiect de lege urmand ca acesta sa intre in plen.

De amintit faptul ca presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, la momentul in care Nicolae si-a depus amendamentul la acest proiect, ca nu il sustine si ca acesta il va retrage. Acest lucru nu s-a intamplat si, mai mult, a fost votat de toti membrii PSD din comisie.

Concret, amendamentul presupune excluderea infractiunilor prevazute la articolele 289-294 din Codul Penal din lista infractiunilor exceptate de la gratiere prevazuta in proiectul de lege al Guvernului.

Acestea sunt: luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, cumparare de influenta, fapte savarsite de catre membrii instantelor de arbitraj sau in legatura cu acestia, fapte savarsite de catre functionari straini sau in legatura cu acestia

Proiectul prevede gratierea pentru infractiunile comise pana la data de 1 ianuarie 2017, a precizat Serban Nicolae, presedintele comisiei.

In estimarea realizata de Administratia Nationala a Penitenciarelor, sunt 246 de persoane in penitenciare condamnate pentru coruptie.

Nu s-a luat insa o decizie in privinta conflictului de interese si abuzului in serviciu, nefiind dat un vot privind propunere de gratiere a acestor infractiuni.

Sedinta comisia s-a suspendat la ora 16.30, dupa patru ore de dezbateri, si va fi reluata joi dimineata.

Ce s-a mai votat miercuri

Comisia juridica a decis de asemenea sa fie exceptate de la gratiere toate faptele comise cu violenta.

De asemenea, s-a decis modificarea unui amendament votat saptamana trecuta privind femeile insarcinate, astfel: Pentru pedepsele mai mari de trei ani pana la 10 ani inclusiv: sa se gratieze in intregime infractiunile comise de femeile insarcinate, de persoanele care au in intretinere de minori sub 14 ani si de persoanele de peste 70 de ani

Amintim ce s-a votat saptamana trecuta:

Art. 1

(1) Pedepsele cu inchisoarea, stabilite prin hotarari definitive, se gratiaza dupa cum urmeaza:

a. in intregime, pedepsele de pana la trei ani, inclusiv;

b. in parte, cu trei ani, pedepsele cu inchisoara aplicate de instantele de judecata mai mari de trei ani dar care nu depasesc zece ani.

(2) Nu se gratiaza pedepsele cu inchisoarea a caror executare a fost suspendata conditionat sau sub supraveghere, potrivit legii

S-a votat in continuare si modificare art. 2 alin 1, referitor la femeile insarcinate, la cei care au in intretinere minori sub 14 ani sau cu handicap si pentru cei peste 60 de ani, respectiv peste 70 ani:

*Art 2 - nu mai este valabil, vezi modificarea de mai sus

"Se gratiaza in parte cu 1/2 pedepsele cu inchisoare 6 si 10 aplicate femeilor insarcinate si persoanelor care si au in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani, precum si copii incadrati in grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii".

Senatorul PMP Traian Basescu a criticat acest amendament, dupa ce el propusese sa se mentioneze ca inclusiv persoanele condamnate pentru coruptie si care au copii sa beneficieze de gratiere. "Dumneavoastra faceti copii de corupti si copii de necorupti" a spus Basescu, afirmand ca este un viciu de constitutionalitate.

"Se gratiaza in parte cu 1/2 pedeapsa cu inchisoarea intre 6 si 10 ani aplicate persoanelor cu varsta de peste 60 de ani." (ramane valabil)

"Se gratiaza in intregime pedepsele peste persoanele cu varsta peste 70 de ani" (amendamentul apartine senatorului PSD Liviu Tit Brailoiu).

Dispozitiile de mai sus nu se aplica in cazul exceptiilor trecute ulterior in proiectul legii (art.5 prevede mai multe infractiuni care sunt exceptate de la coruptie).

S-a votat de asemenea ca aceste conditii sa existe la momentul intrarii in vigoare a legii.

Important de precizat ca gratierea prevazuta in articolele de mai sus nu se aplica in cazul mai multor infractiuni, prevazute in forma initiala a legii la art. 5. La acest articol senatorii juristi nu au ajuns marti cu discutiile. Aici, Serban Nicolae a propus scoaterea infractiunilor de coruptie si cea de abuz in serviciu din lista infractiunilor exceptate de la gratiere.

Art. 3 referitor la scolile de corectie

se gratiaza masurile educative privative de liberate de pana la 5 ani

Art. 4 referitor la conditionarea de recuperarea prejudiciului

Serban Nicolae a reafirmat ca nu sustine conditionarea gratierii de recuperarea prejudiciului, intrucat acestea tin de autoritatile publice. Se voteaza insa conditionarea achitarii in termen de 2 ani de la gratiere, astfel:

Art. 4

alin 1) Gratierea este conditionata de achitarea in termen de 2 ani de la dat aplicarii actului de gratiere a obligatiilor civile si cheltuielilor judiciare la care persoana a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva

alin 2) Nerespectarea cu rea credinta a conditiei prevazute de alin. (1) atrage revocarea gratierii, pedeapsa stabilita sau restul ramas neexecutat urmand sa se execute in regim de detentie.