Doi martori in dosarul in care Cristian Rizea este acuzat de trafic de influenta au aratat vineri, in declaratia data la instanta suprema, ca fostul deputat PSD le-a promis ca atunci cand ajunge primar al Sectorului 5 le va da un spatiu pentru clinica stomatologica daca nu spun la DNA cum a intervenit pe langa fostul director al RAAPPS pentru retrocedarea unui imobil. Unul dintre martori a spus ca in clinica sa stomatologica a primit Rizea cei 300.000 de euro ceruti de la Lucian Coltea pentru a-l ajuta sa recupereze un teren, fostul deputat spunand ca cere acei bani "pentru o persoana importanta din lumea politica", potrivit news.ro.

Cristinel Costachescu, martor si fost stomatolog al lui Cristian Rizea, le-a spus judecatorilor de la instanta suprema ca a fost prezent la mai multe discutii intre fostul deputat si Andrei George Beja, iar la unele dintre acestea, Rizea s-a oferit sa-l "ajute" pe Lucian Coltea, cetatean american, sa-si recupereze doua terenuri, in schimbul a 300.000 de euro.

"Aveam un cabinet stomatologic inca din 2004. Am aflat de la Andrei Beja despre unele probleme legate de un teren pe care il avea de recuperat Lucian Coltea. Nu-mi amintesc cand s-au intalnit Rizea cu Beja la cabinetul stomatologic, insa stiu ca Beja i-a transmis problema. Cand a auzit Rizea despre ce-i vorba, a zis ca asta poate sa o rezolve el. Apoi s-au tot intalnit de-a lungul timpului. Era vorba de terenul pe care era resedinta ambasadorului american. Rizea i-a spus ca stie un sef mare din RAAPPS. Tot in respectiva perioada am auzit ca a mai fost vorba si despre un alt teren, din comuna Chiajna. Au avut loc niste discutii intre Rizea, Coltea si Beja. S-a discutat si despre 300.000 de euro, bani pe care i-a cerut Rizea pentru o persoana importanta din lumea politica", a aratat martorul.

El a adaugat ca stie ca s-au platit banii pentru traficul de influenta, pentru ca Rizea si Coltea au venit la cabinetul avocatilor Mario Ianculescu si Alexandru Urdoi pentru a se plati 300.000 de euro, dar banii nu au mai fost dati acolo, ci in sala de protocol a cabinetului stomatologic, care era in acelasi imobil cu cabinetul de avocatura.

"Nu stiu din ce motiv, suma nu a fost inmanata la cabinetul avocatilor, ci la sala noastra de protocol. In timp ce se numarau banii, eu si asociatul meu Isailescu am venit la subsol. Ne-am speriat. Banii inca erau pe masa, Rizea i-a pus intr-o geanta si si-a chemat soferul, pe Nelu. S-a incheiat si un act, un contrcat de imprumut intocmit de avocati, intre Rizea si Coltea, prin care cel din urma il imprumuta pe Rizea cu 300.000 de euro", a spus Cristinel Costachescu.

Intrebat daca ulterior a participat la intalnirile dintre Rizea si cei la care ar fi trebuit sa ajunga o parte din bani, martorul a spus: "Nu am fost la intalnirea cu directorul RAAPPS sau ai Primariei Chiajna. Stiu ca, intrucat nu se rezolvare problema, Beja ma tot suna si imi cerea sa-i transmit lui Rizea sa o rezolve. La un moment dat, dupa aproximativ sase luni, Coltea a zis ca va face un autodenunt. In timp ce se redacta autodenuntul in cabinetul avocatilor, a aparut Rizea. A incercat sa aplaneze conflictul si i-a zis lui Coltea ca nu are banii sa-i dea inapoi, dar ca-i da un apartament si un teren. Ne-am deplasat la notar, insa actele nu au fost incheiate intrucat s-a constatat ca Rizea nu era proprietarul imobilelor. Coltea era nervos. Conflictul s-a mai aplanat si au incheiat actele in alta zi, la un alt notar", a mai aratat Costachescu.

Acesta le-a mai spus judecatorilor ca in 2015 a fost citat la DNA ca martor, dupa ce Andrei George Beja a facut un denunt.

"Am discutat cu Rizea inainte, la solicitarea procurorului de caz. Am fost de acord sa port aparatura de interceptate pe mine. L-am chemat pe Rizea la cabinet pentru a discuta. I-am zis ca am fost chemat ca martor si i-am spus ca o sa declar tot ce stiu. Mi-a zis sa nu spun adevarul, ca o sa ne dea un spatiu cand o sa ajunga primar al Sectorului 5. Mi-a cerut sa merg la un avocat al acestuia, Alice Draghici, care sa ma invete ce sa zic procurorilor DNA. Ne-am intalnit la sediul avocatei, undeva pe Calea Mosilor. Acolo era si Rizea. Cand a auzit problema cu care am venit, avocata ne-a zis sa spunem adevarul la DNA. Apoi am plecat. (...) Am purtat tehnica de inregistrare dupa ce am dat prima declaratie procurorilor. (...) Am plans la Parchet pentru ca eram stresat. Nu am fost influentat de procuror cand am dat declaratia la DNA", si-a incheiat martorul declaratia.

Instanta l-a audiat apoi pe Constantin Misailescu, asociat la aceeasi clinica stomatologica, acesta aratand in fata instantei ca Rizea si Andrei George Beja erau pacientii cabinetului.

"Beja i-a zis lui Rizea ca nu-i nicio problema reala, doar ca dosarul de restituire a terenului este blocat la RAAPPS. (...) Dupa ce am primit citatie la DNA, Costachescu l-a contactat pe Rizea. Mi-a zis ca a rezolvat-o cu Lucian Coltea si ca acum vrem sa ne vedem cu un avocat, sa ne linistim. Nu-mi mai amintesc numele avocatului. Am mers la avocat, undeva pe Calea Mosilor, cu Costachescu si cu Rizea. Doamna avocat ne-a zis sa mergem la DNA si sa spunem tot ce stim. Rizea ne-a spus in biroul avocatei sa nu spunem nimic legat de RAAPPS. Avocata ne-a zis sa spunem tot, iar Rizea ne-a condus la lift si ne-a spus ca o sa iasa primar in Sectorul 5 si o sa ne ajute cu un spatiu pentru cabinetul stomatologic, cu conditia sa nu vorbim despre RAAPPS", a spus Constantin Misailescu.

Martorul a precizat ca l-a vazut pe soferul lui Rizea, Ion Gazaru, care a plecat cu geanta in care se aflau banii adusi de Lucian Coltea.

"Rizea ne-a spus ca ne da un spatiu in Sectorul 5 pentru cabinet, cu titlu gratuit", a completat martorul.

Urmatorul termen a fost stabilit pentru 22 mai, cand va fi audiat fostul sofer al lui Rizea, care va fi adus cu mandat de catre politisti.

La iesirea din sala de judecata, Cristian Rizea a spus ca in sala de judecata s-a aratat o mostra despre cum se fac dosare politice in Romania.

"Doi din cei trei denuntatori nu si-au amintit nimic din ce au declarat la DNA. Asta este statul de drept sau de drepti in Romania. Procurorul a primit si el un ordin. O sa va spun candva persoana din serialul "Noi suntem statul" care a participat la partidele de tenis si care m-a atentionat cu trei luni inainte ca voi avea probleme cu DNA daca nu imi retrag candidatura de la Primaria Sectorului 5. Toate la momentul potrivit. (...) Eu am facut un denunt privind finantarea campaniei electorale din 2009. Din pacate, justitia se face selectiv de catre DNA, iar anumite personaje politice importante sunt protejate", a mai spus Rizea.

In martie 2016, Cristian Rizea a fost trimis in judecata, alaturi de omul de afaceri Lucian Coltea, care i-ar fi dat 300.000 de euro ca sa intervina la RAAPPS pentru retrocedarea unui teren intr-o zona rezidentiala din Bucuresti si la Primaria Chiajna pentru un teren aflat in litigiu.

Cristian Rizea este acuzat de trafic de influenta, spalare de bani si influentare a declaratiilor, iar Lucian Coltea este judecat pentru cumparare de influenta si spalare de bani.

Potrivit DNA, in 2 decembrie 2009, in baza unei intelegeri anterioare, Cristian Rizea a primit de la Lucian Coltea, om de afaceri cu cetatenie americana, suma de 200.000 de euro, iar in 6 decembrie 2009, alti 100.000 de euro, pentru ca in schimb sa intervina la Regia Autonoma - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat si la Primaria comunei Chiajna.

In schimbul banilor, Lucian Coltea voia urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat intr-o zona rezidentiala din Bucuresti, pentru o persoana din familia sa, si obtinerea dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat in litigiu cu Primaria comunei Chiajna.