Mai multi deputati de la PSD, USR si ai minoritatilor nationale au depus, la Senat, o propunere legislativa privind modalitatea de gestionare a pungilor de plastic prin care se impune o valoare de continut de biomaterial al pungilor de transport din materiale plastice de unica folosinta, operatorii economici fiind obligati sa inscrie pe punga un marcaj in acest sens, scrie News.ro. Incalcarea acestor dispozitii constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 la 25.000 de lei.

Potrivit articolului 2 al initiativei, "sunt supuse prevederilor prezentei legi toate pungile de plastic introduse pe piata, indiferent de materialul din care au fost realizate si de modul lor de utilizare in activitatile economice, comerciale, in gospodariile populatiei sau in orice alte activitati, precum si toate deseurile de pungi, indiferent de modul de generare".

Prin propunerea legislativa se impune o valoare de continut de biomaterial minim al pungilor de transport din materiale plastice de unica folosinta care trebuie indeplinite la fabricarea acestora dupa un anumit calendar: minimum 30% incepand cu 1 ianuarie 2018; minimum 40% - 1 ianuarie 2019; minimum 50% - 1 ianuarie 2020; minimum 60% - 1 ianuarie 2025.

La articolul 5 este mentionat faptul ca operatorii economici care produc pungile de transport din materiale plastice sunt obligati sa aplice sau sa inscrie pe punga un marcaj care indica in cazul unei pungi de transport de unica folosinta ca aceasta poate fi utilizata pentru compostarea la domiciliu, precizand trimiterea la standardul sau la ordinul de ministru corespunzator, poate face obiectul unei sortari in cadrul unei colectari separate de biodeseuri si nu trebuie sa fie abandonata in natura.

De asemenea, mai trebuie mentionat ca aceasta este constituita partial din biomateriale, precizand valoarea in cifre a continutului de biomaterial si trimiterea la standardul care permite determinarea acestuia.

In cazul celorlalte pungi trebuie precizat ca acestea pot fi reutilizate si nu trebuie abandonate in natura. Acest marcaj este vizibil si comprehensibil pentru utilizator si are o durata de viata adecvata in raport cu durata de viata a pungii de transport.

Initiatorii propunerii legislative mai arata ca incalcarea dispozitiilor prezentei legi constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 la 25.000 de lei pentru operatorii economici.

Prezenta lege transpune articolul 3 din Directiva 2015/720/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 29 aprilie 2015 in ceea ce priveste reducerea consumului de pungi de transport din plastic foarte subtire.