Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică după-amiază, in timpul unei întâlniri cu studenţii şi profesorii români de la Roma, că impactul economic pentru România, din punct de vedere al finanţărilor europene, va fi în linii mari "cu certitudine unul pozitiv", în urma Declaraţiei adoptate sambata de la Roma de liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (mai putin Marea Britanie), relateaza Agerpres.

Klaus IohannisFoto: HotNews / DP

"În acest moment, îmi este greu să cred că poate fi cuantificat acest impact, dar grosso modo aş spune că impactul va fi cu certitudine unul pozitiv faţă de alte variante de declaraţie şi altă abordare care ar fi fost eventual posibile. Să ştiţi că în timpul negocierilor apar tot felul de poziţii. Şi s-a vehiculat la un moment dat că dacă nu se ajunge la un text agreat de toată lumea, va fi dată o declaraţie fără să fie semnată şi care va conţine chestiuni care, poate, ar fi pus România în inferioritate", a afirmat seful statului, întrebat fiind care va fi impactul economic pentru România în urma Declaraţiei de la Roma din punct de vedere al finanţărilor europene.

Klaus Iohannis a adăugat că "acea variantă (de declaraţie - n.red.) nu s-a întâmplat". "Avem una foarte pozitivă, şi au semnat chiar şi unii care până-n, efectiv, ultima zi au spus că nu vor fi de acord cu textul. Ceea ce arată că, în ultimul moment, şi la o adică există o bună înţelegere între statele membre şi de aici concluzia mea că lucrurile vor merge bine mai departe."

Presedintele mai spune ca, in opinia sa, "şocul Brexit-ului a reconsolidat UE 27": "Şi, în mod interesant, există sondaje care arată că în ultimele săptămâni, pe fondul unor discuţii, cum le poartă şi foarte mulţi politiceni de la noi de acasă, foarte pesimişti, anti Europa, anti nucleu şi aşa mai departe, a apărut o nouă solidaritate a cetăţenilor europeni şi o nouă încredere în proiectul european, ceea ce este extraordinar de bine. Şi, cu siguranţă, va duce şi la o amplificare a proiectelor care, în definitiv, vor fi cofinanţate sau, cel puţin, vor avea un impact economic pozitiv asupra României. Cât va fi, asta mi-e greu să cred că ar putea să fie calculat."

La finalul evenimentului, preşedintele României a oferit "un cadou" gazdelor reuniunii - un exemplar al Declaraţiei de la Roma, purtând semnătura sa.

Textul Declaraţiei de la Roma este "pozitiv" şi "echilibrat", în acord cu poziţia promovată de România privind viitorul Europei, afirmase preşedintele Klaus Iohannis, sâmbătă, la Roma.