Liderii ALDE, reuniţi duminică după-amiază în şedinţa Biroului Politic Central, au decis, cu majoritate de voturi, retragerea sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin, copreşedinte al formaţiunii, anunta News.ro, citand surse din partid. Hotnews.ro scria, vineri, ca, in cazul in care Daniel Constantin isi pierde sprijinul politic, urmeaza ca liderii coalitiei PSD- ALDE sa-l schimbe din functia de ministru al Mediului si din pozitia de vicepremier. O asemenea decizie poate deschide teoretic calea si altor mutari.

Daniel ConstantinFoto: Agerpres

Ora 17:38: Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca ALDE o va propune pe Gratiela Gavrilescu pentru functia de ministru al Mediului, in locul lui Daniel Constantin, iar Viorel Ilie, liderul de grup al senatorilor ALDE, va fi propus ministru pentru Relatia cu Parlamentul, in locul Gratielei Gavrilescu.

Ora 17:28: Daniel Constantin a confirmat ca i-a fost retras sprijinul politic.

Ora 17:20: Gratiela Gavrilescu, in prezent ministru pentru Relatia cu Parlamentul, ar urma sa fie propusa de ALDE pentru functia de ministru al Mediului, in locul lui Daniel Constantin, au declarat pentru News.ro surse din partid.

Hotararea de retragere a sprijinului vine in urma disputelor care au avut loc recent intre co-presedintii partidului, Daniel Constantin si Calin Popescu Tariceanu, existand voci care au cerut retragerea sprijinului politic pentru Constantin.

In momentul de fata, in ALDE exista doua tabere, fostul PLR si fostul PC, care ii sustin pe Calin Popescu Tariceanu, respectiv Daniel Constantin.

Potrivit surselor HotNews.ro, daca Liviu Dragnea doreste sa forteze schimbarea premierului Sorin Grindeanu se poate folosi din plin de acest prilej. Cum o poate face? Daca nu mai nominalizeaza pe nimeni pentru functia de vicepremier si o desfiinteaza, se schimba structura politica a guvernului si trebuie sa mearga din nou in Parlament. Intr-o astfel de varianta, ramane de vazut daca cel propus pentru functia de premier va fi Sorin Grindeanu sau altcineva.

Daca Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu nu doresc sa forteze schimbarea lui Grindeanu acum, pe care liderul PSD si-a dorit-o tot timpul dupa decizia unilaterala de a revoca OUG 13, atunci vor trebui sa propuna un nou ministru al mediului care va ocupa si functia de vicepremier. In orice caz, o eventuala schimbare a lui Daniel Constantin va fi un test si pentru Sorin Grindeanu.

Pe de alta parte, se anunta de pe acum o lunga batalie in instanta. Foarte probabil, Daniel Constantin va contesta in instanta aceste decizii, la fel cum a procedat dupa sedinta delegatiei permanente de la sfarsitul saptamanii trecute, care stabilit data Congreslui la care va fi ales presedintele unic al partidului. Iar ca lucrurile sa fie si mai complicate, decizia ALDE de retragere a sprijinului politic in cazul lui Constantin ar mai trebui aprobata si intr-o sedinta a colalitiei PSD- ALDE. Or, noul regulament prevede ca orice decizie trebuie luata prin semnaturile celor trei copresedinti, adica inclusiv a lui Daniel Constantin, care in mod evident nu va aproba propria retragere din guvern.