Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, se va afla miercuri la Bruxelles, unde va avea o intalnire cu comisarul european pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, Vera Jurova, anunta Agerpres. Programul vizitei la Bruxelles a ministrului Toader mai include participarea la Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

Printre subiectele care vor fi abordate se va afla si viitorul raport al Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Ministrul Toader a cerut de la institutiile vizate de Mecanismul de Cooperare si Verificare informatii pentru elaborarea unui raport consolidat de progrese, in vederea pregatirii misiunii de evaluare a Comisiei Europene, care se va desfasura in luna mai.

Potrivit unui comunicat remis luni de Ministerul Justitiei, in vederea pregatirii misiunii de evaluare a Comisiei Europene, care se va desfasura in cursul lunii mai, MJ va elabora un raport consolidat de progrese, pe baza raportarilor la zi comunicate de catre institutiile vizate de MCV, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Agentia Nationala de Integritate si Parlamentul Romaniei (Senat si Camera Deputatilor).

Luni a fost prezentata in Biroul permanent al Senatului o scrisoare in care ministrul Tudorel Toader ii solicita presedintelui Camerei superioare, Calin Popescu-Tariceanu, sa puna la dispozitia MJ "informatii utile" care ar putea fi transmise Comisiei Europene, in vederea pregatirii misiunii de evaluare in cadrul MCV.

In document se arata ca raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul MCV prevede, in premiera, "procedura inchiderii provizorii a unor conditionalitati: cand masurile prevazute la fiecare dintre acestea vor fi intreprinse, obiectivul respectiv va fi considerat provizoriu finalizat".