Seful comisiei de control SRI Adrian Tutuianu a declarat marti ca membrii comisiei au decis sa recomande desecretizarea tuturor protocoalelor incheiate de SRI, neputand solicita oficial partilor implicate sa faca acest lucru.

Adrian TutuianuFoto: Agerpres

"V-am spus in urma cu doua saptamani la o conferinta de presa ca au fost zeci de protocoale incheiate din 1992 pana astazi (intre SRI si alte institutii ale statului - n.red.). Am discutat si azi in cadrul comisiei legat de pozitia noastra fata de aceste protocoale. Ne-am dus putin si am studiat si cadrul legal si am ajuns la concluzia ca protocoalele pot fi desecretizate numai prin hotarare de Guvern, la initiativa celor care sunt semnatari, pentru ca sunt informatii clasificate, in tot sau in parte, pentru ca daca sunt anumite elemente in protocol care tin de siguranta nationala, de protectia unor date, informatii, chiar persoane, acelea nu pot fi facute publice", a declarat Tutuianu.

"Noi am opinat ca ar fi util ca aceste protocoale sa fie desecretizate. Suntem mai multi care ne-am pronuntat in sensul desecretrizarii pentru a calma opinia publica a ne lamuri cu totii in ce masura au fost incalcate, afectate drepturi si libertati fundamentale", a declarat Tutuianu, adaugand ca parlamentarii nu pot solicita acest lucru ci pot doar sa sufgereze partilor implicate sa ia aceasta decizie.

"Nu avem noi atributia de a cere. Daca tinea de comisie, am fi zis ca comisia a decis acest lucru", a adaugat Tutuianu.