Plenul Senatului a votat luni proiectul de lege de modificare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate, care prevede printre altele ca spatiul necorespunzator de detentie sa fie considerat ca fiind mai mic de patru metri patrati de persoana, iar detinutii care stau in conditii necorespunzatoare sa primeasca o reducere de pedeapsa de trei zile pe luna. Proiectul a fost sustinut de toate partidele.

PenitenciarFoto: Rompres

Proiectul a fost votat aproape in unanimitate - au fost 117 voturi "pentru" si unul singur impotriva.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a salutat proiectul de lege, despre care a spus ca a fost inaintat Parlamentului de catre fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna. Alexandrescu a atras atentia insa ca modificarile adoptate luni de Senat nu acopera decat partial situatia din penitenciarele romanesti si a indicat ca masuri suplimentare constructia de noi penitenciare, potrivit News.ro.

Si PNL a sustinut modificarile aduse legii privind executarea pedepselor, dar senatorul Alina Gorghiu a avertizat ca avctul normativ "nu e o solutie miraculoasa, ci doar un pas mic dintr-un mare pachet pe care Parlamentul impreuna cu Guvernul ar trebui sa-l adopte".

Ea a spus ca pentru rezolvarea situatiei din penitenciare este nevoie de constructia unor inchisori noi si de masuri alternative, precum arestul la domiciliu sau introducerea de bratari.

Proiectul de lege va fi trimis Camerei Deputatilor, camera decizionala.