Opt parlamentari UDMR au depus un proiect de lege prin care relaxeaza conditiile de liberare conditionata / Voiculescu si Vantu, printre cei care ar putea iesi mai repede din inchisoare dupa noile reguli 

de Dan Tapalaga, Iulia Rosca     HotNews.ro
Luni, 13 martie 2017, 15:20 Actualitate | Politic


 documente
(13 Mar 2017) PDF, 232KB
Opt parlamentari UDMR au depus in data 8 martie, la Senat, un proiect de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, prin care propun relaxarea conditiilor de liberare conditonata, altfel spus cei condamnati pot iesi mai repede din inchisori prin micsorarea fractiilor de pedeapsa. De pilda, in cazul condamnatilor care au implinit varsta de 60 de ani (cazurile Voiculescu – 70 de ani, Vantu - 61 de ani), se va putea dispune liberarea conditionata dupa efecturarea unei treimi din pedeapsa, fata de jumatate cum este in prezent.

O alta modificare substantiala se refera la judecarea cererii de liberare conditionata. In prezent, pentru ca un detinut sa poate fi liberat conditionat, cererea trebuie aprobata de o instanta, care nu are un termen de judecata. Potrivit noilor reguli, decizia este luata de la instanta si mutata la judecatorul de supraveghere a privarii de libertate, in termen de trei zile de la formularea cererii de catre detinut.

Vezi aici textul proiectului
(si atasat)


Sorin Dumitrascu, expert in problemele penitenciarelor si fost director ANP, a declarat pentru HotNews.ro ca mutarea deciziei de la instante la un singur om (judecatorul de supraveghere) este o schimbare de legislatie riscanta. “Problema ar fi ca interventiile si presiunile sunt infinit mai usoare”, explica Dumitrascu. In opinia lui, si impunerea unui termen de trei zile pentru pronuntarea unei decizii este “absolut nerealista”. “Liberarea conditionata nu este un drept al detinutului. De acord ca e bine sa ii scoatem din penitenciare pe cei care dau dovezi ca se schimba, dar nu e in ordine ca sa se ajunga la idea ca liberarea conditionata ar fi un drept”, afirma fostul sef ANP.

Modificari propuse la Codul Penal


Condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii. Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă

Cum este acum
Articolul 100
a)  cel  condamnat  a  executat  cel  puţin  două  treimi  din  durata  pedepsei,  în  cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;

Cum se schimba
Articolul 100
a) cel condamnat a executat cel putin jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin doua treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani.

Cum este acum

(2) În  cazul  condamnatului  care  a  împlinit  vârsta  de  60  de  ani,  se  poate  dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b) – d).

Cum se schimba
(2) In cazul condamnatului care a implinit varsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea conditionata, dupa executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei, in cazul inchisorii ce nu depaseste 10 ani, sau cel putin jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b) – d).

Cum este acum
(3) In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazuta in alin. (1) se tine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. In acest caz, liberarea conditionata nu poate fi dispusa inainte de executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei inchisorii, cand aceata nu depaseste 10 ani, si a cel putin jumatate, cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.

Cum se schimba
(3) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (1) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin două treimi, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.

Cum este acum
(4) In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin. (2) se tine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. In acest caz, liberarea conditionata nu poate fi dispusa inainte de executarea efectiva a cel putin o patrime din durata pedepsei inchisorii, cand aceasta nu depaseste 10 ani, si a cel putin o treime, cand pedeapsa este mai mare de 10 ani”.

Cum se schimba
(4) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (2) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin jumătate, când pedeapsa
este mai mare de 10 ani.

Modificari propuse la Codul de Procedura Penala

Cum este acum
Art. 587 - Liberarea conditionata
(1) Liberarea conditionata se dispune, la cererea sau la propunerea facuta potrivit dispozitiilor legii privind executarea pedepselor, de catre judecatoria in a carei circumscriptie se afla locul de detinere.
(2) Cand instanta constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru acordarea liberarii conditionate, prin hotararea de respingere fixeaza termenul dupa expirarea caruia propunerea sau cererea va putea fi reinnoita. Termenul nu poate fi mai mare de un an si curge de la ramanerea definitiva a hotararii.
(3) Hotararea judecatoriei poate fi atacata cu contestatie la tribunalul in a carei circumscriptie se afla locul de detinere, in termen de 3 zile de la comunicare. Contestatia formulata de procuror este suspensiva de executare.

Cum se schimba
Art 581 – Liberarea conditionata
(1) Liberarea conditionata se dispune de catre judecatorul de supraveghere a privarii de libertate prin incheiere, la propunerea comisiei pentru liberare conditionata, la cererea persoanei condamnate potrivit dispozitiilor legii privind executarea pedepselor, in termen de trei zile de la formularea cererii
(2) Cand judecatorul de supraveghere a privarii de libertate constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru acordarea liberarii conditionate, prin incheierea de respingere fixeaza termenul la expirarea caruia propunerea sau cererea va putea fi reinnoita. Termenul nu poate fi mai mare de 1 an si curge de la data ramanerii definitive a respingerii liberarii conditionate.
(3) Incheierea de respingere a liberarii conditionate poate fi atacata cu contestatie la judecatoria in circumscriptia careia se afla penitenciarul de catre persoana condamnata in termen de 5 zile de la comunicare. In vederea solutionarii contestatiei privind respingerea liberarii conditionate instanta de judecata poate consulta dosarul individual al persoanei condamnate sau poate solicita copii ale actelor si documentelor din acesta.

Proiectul de lege initiati de parlamentarii UDMR mai prevede si alte modificari la Codul de Procedura Penala: se introduce arestul la domiciliu ca forma obligatorie de executare a pedepsei privative de libertate, or acest lucru ar trebui sa ramana, potrivit expertilor, o optiune la latitudinea judecatorului.

In plus, se revine la vechea regula ca fiecare “lucrare stiintifica” scrisa in inchisoare sa fie recompensata cu 20 de zile castig, dupa ce fostul ministru al justitiei Raluca Pruna a limitat prin OUG acordarea de zile castig la 20 indiferent de numarul cartilor scrise.

In fine, de notat ca se modifica procedura in ceea ce priveste roul judecatorului de supraveghere, care din presedinte al comisiei de liberare conditionata de la penitenciar devine cel care decide.

Initiatorii justifica proiectul de lge, in expunerea de motive, prin nevoia reducerii supraaglomerarii din inchisori: “Suntem constienti ca pe plan intern este foarte delicata punerea problemei adoptarii unor acte normative prin care sa se reduca supraaglomerarea din penitenciare, insa aceasta este singura modalitate prin care s-ar imbunatati considerabil conditiile de detentie si ar micsora sumele care ar putea fi alocate unitatilor penitenciare, iar pe de alta parte ar contribui la evitarea pronuntarii unei hotarari pilot de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului prin care Romania ar fi condamnata pentru neasigurarea conditiilor de detentie corespunzatoare persoanelor private de libertate”.

Initiatori: Császár Károly Zsolt - senator UDMR; Cseke Attila-Zoltan - senator UDMR; Fejér László-Ödön - senator UDMR; Novák Csaba-Zoltán - senator UDMR; Tánczos Barna - senator UDMR; Verestóy Attila - senator UDMR; Ambrus Izabella-Agnes - deputat UDMR; Márton Árpád-Francisc - deputat UDMR


10382 vizualizari

 • +37 (39 voturi)    
  Hotii se aduna, triburile se unesc (Luni, 13 martie 2017, 15:23)

  jackalphonse [utilizator]

  ...sa faca un imperiu
  • +7 (9 voturi)    
   PSD, UDMR, ALDE mai au si alt scop in viata? (Luni, 13 martie 2017, 16:41)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   de cateva luni de cand au fost alesi de 50% din cei 37% cati au fost la vot, hotii din PSD, UDMR, ALDE nu au alte procupari decat punerea sub control a SRI, DNA si a Parchetului
   • +2 (4 voturi)    
    + PMP (Luni, 13 martie 2017, 19:42)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Băse e și el printre ei
 • +35 (39 voturi)    
  Eu (Luni, 13 martie 2017, 15:29)

  HChifteluta [utilizator]

  am cam obosit de atatea atacuri asupra bunului simt si de protectie ale penalilor. Cred ca incep sa cred in solutia finala!
  • -27 (31 voturi)    
   Sigur ungurii s-au gandit la Voiculescu si (Luni, 13 martie 2017, 15:51)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui HChifteluta

   la Vantu sau este doar obsesia continua a HN?
   • +5 (7 voturi)    
    nu...... (Luni, 13 martie 2017, 18:02)

    asada [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Nu sor fi gandit ei la cei la care te referi tu ,dar la borfasii din UDMR sigur !!!! Crezi cumva ca asa din senin au avut o revelatie in legatura cu codul penal!!???? Pute a curvasaraie politica made UDMR.
  • +23 (25 voturi)    
   Abia acum (Luni, 13 martie 2017, 15:55)

   LucaMarius [anonim] i-a raspuns lui HChifteluta

   Eu nu am mai iesit la proteste pasnice de 2 saptamani. Voi iesi cand se va ajunge la revolutie.
  • -5 (7 voturi)    
   Tu si Hitler... (Luni, 13 martie 2017, 16:28)

   asistat [utilizator] i-a raspuns lui HChifteluta

   Felicitari, asta e nivelul vostru! In plus te incadrezi la cel putin 3 articole din Codul Penal al Romaniei, sper sa fie cu succes...
 • +5 (15 voturi)    
  asta e (Luni, 13 martie 2017, 15:33)

  levierul [utilizator]

  Exista un singur lucru de care ma bucur: faptul ca Romania nu mai este tara mea
  • -4 (8 voturi)    
   Uau, (Luni, 13 martie 2017, 16:41)

   asistat [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   Mă înfioară gândul ca PIB-ul Romaniei s-a prăbușit, acum ca țara asta nu mai e și țara ta...
   • 0 (2 voturi)    
    pe de alta parte (Luni, 13 martie 2017, 18:41)

    levierul [utilizator] i-a raspuns lui asistat

    IQ-ul mediu al romaniei insa ....
 • +32 (34 voturi)    
  harnicie (Luni, 13 martie 2017, 15:36)

  traiang [utilizator]

  Fratilor dar aveti o harnicie in ai scapa pe cei din puscarii ceva de speriat Parca e un concurs care vine cu cele mai mari nastrusnicii.Nici neamurile lor nu au atata determinare La ceva bun nu am vazut decand e parlamentul asa un consens doar cand si-au marit salariile !!!
 • +31 (33 voturi)    
  munceste cineva in parlamentul ala? (Luni, 13 martie 2017, 15:39)

  ouyang [utilizator]

  de amendamente pentru hoti, puscariasi, viitori puscariasi sunt satul.
 • +33 (37 voturi)    
  Una peste alta.udmr-ul este..... (Luni, 13 martie 2017, 15:44)

  gigiN [utilizator]

  ...cel mai mizerabil partid ; macar in celelalte,hotii s-au mai..recirculat,dar lichelele udmr-iste au ramas mereu aceleasi si cu aceeasi mentalitate pesedista..De ce mama dracului nu intra toti in psd ???
  • +4 (6 voturi)    
   pai cum (Luni, 13 martie 2017, 17:38)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   si cine mimeaza democratica opozitie daca se baga toti unde trebuie, in FSN ?
 • +29 (31 voturi)    
  Asociatia infractorilor conduce România (Luni, 13 martie 2017, 16:01)

  Vade Retro [utilizator]

  Puneti mâna si mai construiti puscarii, in loc sa eliberati banditii!
  • +6 (8 voturi)    
   Un canal? (Luni, 13 martie 2017, 17:45)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Vade Retro

   Canalul Bucuresti - Dunare - Marea Neagra ar putea oferi ceva 'oportunitati'.

   Amenzi vom tot plati dintr-o cauza sau alta dar un canal ca lumea ne-ar scoate pe toti, ar da un tonus neasteptat parnaiasilor plictisiti si nu am mai avea ingramadeala in inchisori, i-am tine pe santiere la munca.

   Daca intelectualitatea romaneasca a putut lucra acolo, unde surse zic ca peste 1 milion au participat si vreo 200.000 au murit din cauze strict legate de conditiile de munca, nu vad de ce nu am face o versiune mai 'umana' pentru intelectualii de acum, care se ingramadesc sa scrie capodopere de dupa gratii.
 • +30 (32 voturi)    
  Sunt impreuna: noaptea hoti, ziua mafioti! (Luni, 13 martie 2017, 16:01)

  Entiu [utilizator]

  Se vede ca sunteti impreuna cu PSD-ul, noaptea hoti, ziua mafioti!

  In situatia de fata, ar trebui sa fiti de acord cu demonstrantii si sa pazim tara de hoti.
  Oamenii sunt ingrijorati ca nu mai scapam de mafioti, au motiv serios sa iasa masiv in strada...
 • +27 (31 voturi)    
  Se pare (Luni, 13 martie 2017, 16:01)

  Rescator [utilizator]

  Ca-i mananca in fund si pe udemerei.Ziua si atacul.
  Hotii n-au etnie ci doar lacomie si interese.
 • +25 (27 voturi)    
  am spus intotdeauna... (Luni, 13 martie 2017, 16:03)

  astronaut [utilizator]

  UDMR= PSD , parca sunt facuti de aceeasi mama cu tati diferiti , aceleasi apucaturi securisto-comunistoide , aceleasi metehne , apucaturi (hotia,nerespectarea legilor , aroganta ..) !
 • +19 (25 voturi)    
  UDMR (Luni, 13 martie 2017, 16:10)

  anonimo [utilizator]

  Rahatul asta de partid, care a fost de fiecare data la guvernare sa suplineasca lipsa de parlamentari suficienti pentru a obtine votul legilor belicoase ale partidului de guvernamant in toate perioadele, a facut numai rau societatii romanesti. Daca nu vorbesc despre autonomie, propun legi pentru legalizarea defrisarilor pentru penalii din UDMR care au afaceri cu lemn sau acum propun porcaria asta ca sa le faca placere haimanalelor din PSD. Dupa asta vor cere din nou ceva cu legalizarea taierilor in contrapartida. Oricum, pe nervii nostri in ultima vreme se deruleaza scenarii apocaliptice pentru tara.
 • -22 (24 voturi)    
  Bun proiect, (Luni, 13 martie 2017, 16:14)

  asistat [utilizator]

  era si mai buna initiativa guvernului dar e ok si proiectul UDMR!
  • +4 (6 voturi)    
   ba... (Luni, 13 martie 2017, 16:48)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   sper sa-ti dea unu in cap (Fara sa te omoare) si sa-ti fure toti banii... sa vedem ce mai zici atunci!
  • +3 (3 voturi)    
   bun ar fi (Luni, 13 martie 2017, 17:37)

   cladob [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   peste tot unde se mentioneaza "jumatate" sa se puna "sfert" si varsta de "60" de ani sa fie inlocuita cu "45" de ani

   atunci va fi fericire si bucurie, vom fi oameni iubitori, cinstiti, ingaduitori si iertatori, asa cum ne doreste psd+alde+udmr+
 • +12 (18 voturi)    
  Lacheii psd-ului (Luni, 13 martie 2017, 16:19)

  kz [utilizator]

  Cei de la udmr sunt doar purtatorii de cuvant a psd-ului. Aceeasi mentalitate, aceleasi interese, doar limba difera. Pentru fraieri..
 • +3 (7 voturi)    
  Daca udemereii (Luni, 13 martie 2017, 16:32)

  Rescator [utilizator]

  Fura la greu,defriseaza paduri ,constituie organizatii
  paramilitare si se antreneaza prin munti,si,uneori
  (mai rar)sunt prinsi cu rata in gura spun ca sunt
  discriminati etnic,parasc la "Inalta Poarta" si fug
  sub pulpana numitului Viktor Orban.
  "Autoritatile " romane se uita gales precum taurul
  Ferdinand din desene animate.
 • +4 (6 voturi)    
  MAFIA nu se lasa (Luni, 13 martie 2017, 16:37)

  pro_bono [utilizator]

  Relatia dintre PSD si UDMR e ca cea dintre MAFIE si noii recruti: astia noi ca sa fie primiti trebuie sa dea dovada de loialitate, lichidand pe vreunul care a suparat MAFIA.
 • +5 (7 voturi)    
  mda... (Luni, 13 martie 2017, 16:48)

  liviu_ [utilizator]

  e clar alde, psd, udmr marii hoti ai romaniei... ma mir ca nu se muta si pmp la guvernare ca la ce fac si aia...
 • +6 (8 voturi)    
  daca (Luni, 13 martie 2017, 17:27)

  zigot [utilizator]

  se calculeaza indicele de infractionalitate al fiecarui
  partid, sunt convins ca udmr-ul va avea cel mai mare
  indice, cu mult peste psd;
  asta numai daca dl victor orban sau min. de ext al hun-
  gariei nu vor stabili o alta formula de calcul conform
  legilor maghiarilor din diaspora.
 • +9 (11 voturi)    
  Padurile le-ati terminat... (Luni, 13 martie 2017, 17:40)

  morometu [utilizator]

  Bine ca nu mai aveti grija lor. Acum plangeti pe umarul infractorilor dar de copii care mor de foame sau mor in spitale, nu aveti grija ? Nu noi suntem vinovati ca politicienii vostri au furat. Sa stea acolo unde le este locul!
 • +3 (5 voturi)    
  Penalii lor sunt mai gretzosi decat ai ....... (Luni, 13 martie 2017, 18:14)

  Plagarus [utilizator]

  .........majoritarilor ?
  De ce-i mai voteaza maghiarimea pe acesti impostori ai democratiei ?
 • +1 (3 voturi)    
  aici avem trafic de influenta sau cozi de topor (Luni, 13 martie 2017, 19:56)

  MG [utilizator]

  Aici avem trafic de influenta sau cozi de topor. Spitalele patriei nu sunt frecventate de domnii parlamentari; normal ca-i intereseaza puscariile prioritar.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version