Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat, vineri, la Targu Mures, la manifestarile de "Ziua Libertatii Secuilor", ca liderii UDMR "au tradat cauza autonomiei", el sustinand ca "partile unguresti nu au ajuns la o intelegere comuna privind autonomia". La actiunile de la Targu Mures au participat in total aproximativ 2.000 de etnici maghiari, relateaza news.ro.

Laszlo Tokes (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Europarlamentarul Laszlo Tokes a spus ca "din pacate, inca partile unguresti nu au ajuns la o intelegere comuna privind autonomia", iar "puterea este impotriva autonomiei".

El a adaugat ca este dorita mai intai o intelegere intre maghiari privind autonomia si apoi cu "partea romaneasca" deoarece "fara consimtamantul romanesc nu se poate realiza autonomia".

"Din pacate inca partile unguresti nu au ajuns la o intelegere comuna privind autonomia, puterea este impotriva autonomiei. Noi tindem sa ajungem la o intelegere privind autonomia, prima data intre maghiari, dupa aceea sa ajungem la intelegere cu partea romaneasca. Fara consimtamantul romanesc nu se poate realiza autonomia. Noi avem in primul rand scopul de a realiza autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc si dupa aceea autonomia culturala, care priveste intreaga comunitate maghiara. Ceea ce va spun este cuprins in programa UDMR, inca de la bun inceput. Ei au tradat cauza autonomiei (...)", a spus Laszlo Tokes.

Liderii UDMR, principalul partid care reprezinta comunitatea maghiara din Romania, au lipsit, vineri, de la manifestarile de la Targu Mures.

Europarlamentarul Tokes Laszlo a participat, vineri, la Targu Mures, la manifestarile de "Ziua Libertatii Secuilor", eveniment la care au fost prezenti aproximativ 2.000 de etnici maghiari.

Manifestarea de la Targu Mures a inceput in jurul orei 16.00, la Monumentul Secuilor Martiri, unde participantii au depus coroane de flori si au fost sustinut discursuri din partea liderilor comunitatii maghiare. Participantii au participat apoi si la un mars prin centrul orasului.

La manifestari au participat persoane atat din judetul Mures, cat si din comunitati de maghiari din Harghita si Covasna, cele mai multe venind de la Sfantu Gheorghe, unde vineri dimineata a avut loc o actiune similara.

Presedintele Consiliului Secuiesc - filiala Mures, Lazlo Gyorgy, a declarat ca organizatorii mitingului militeaza pentru autonomia Tinutului Secuiesc si au depus in acest sens o petitie la Prefectura Mures. Petitia face referire si la diferendele aparute cu privire la infiintarea Liceului Romano-Catolic din Targu Mures, caz in care exista si o ancheta a Directiei Nationala Anticoruptie pentru abuz in serviciu, pe motiv ca unitatea de invatamant ar fi luat fiinta fara autorizatii.

Actiunea de la Targu Mures a fost sustinuta si de reprezentanti ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania si ai Consiliului National Maghiar din Transilvania, care au anuntat, intr-un comunicat de presa, ca vor lua parte la manifestarile prilejuite de "Ziua Libertatii Secuiesti" de la Targu Mures dar si ca vor mobiliza persoane din comunitatile maghiare din tara pentru a participa la acest eveniment.