Ce alte amendamente controversate pregatesc senatorii la proiectul legii gratierii si ce legatura exista cu pedeapsa lui Dan Voiculescu

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Joi, 9 martie 2017, 18:42 Actualitate | Politic


Comisia juridica din Senat
Foto: Agerpres
 documente
(09 Mar 2017) DOC, 159KB
Proiectul legii gratierii trimis Parlamentului de catre guvernul Sorin Grindeanu, redactat in perioada in care ministru al Justitiei era Florin Iordache, urmeaza sa fie dezbatut si probabil modificat pe 21 martie la comisia juridica din Senat. HotNews.ro a dezvaluit luni amendamentele pe care le-a depus presedintele comisiei, Serban Nicolae, la acest proiect, care prevad ca pot fi gratiate si faptele de coruptie, inclusiv luare si dare de mita. Liderul senatorilor PSD a propus ca gratierea in intregime sa se faca pentru pedepse de pana la 3 ani - fata de 5 ani cat a prevazut Guvernul -, dar si gratierea partiala a pedepselor de pana la 10 ani inclusiv, in functie de cat s-a executat din pedeapsa si cat a ramas de executat.

Aceste modificari ar putea crea premisele pentru o eventuala gratiere partiala a lui Dan Voiculescu, insa acest lucru depinde de forma finala in care legea va fi adoptata, ce alte modificari se vor vota precum si de decizia unei instante. La randul lor, senatorii Csaszar Karoly Zsolt si Tanczos Barna propun ca si pedepsele pentru falsul in inscrisuri oficiale, falsul intelectual si falsul informatic sa fie gratiate. Senatorul UDMR a fost pus sub urmarire penala de DNA, in 2014, pentru fals intelectual.

 • Amendamentele vor fi dezbatute si votate in sedinta comisiei juridice pe 21 martie, cand ar urma sa fie dat si un raport pe proiectul legii gratierii care apoi va merge la plenul Senatului, prima camera sesizata.

Citeste aici toate amendamentele depuse
Citeste aici forma proiectului de lege in forma depusa de Guvern

Gratierea partiala pentru pedepse de pana la 10 ani

Serban Nicolae propune ca articolul 1 al legii sa se modifice astfel:
Art. 1

(1)Pedepsele cu închisoarea, stabilite prin hotărâri definitive, se grațiază după cum urmează:
a.în întregime, pedepsele de până la trei ani, inclusiv (n.r. in forma guvernului sunt prevazuti cinci ani);
b.în întregime, pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început iar restul rămas de executat este de până la trei ani, inclusiv;
c.parțial, cu trei ani, pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani;
d.parțial, trei pătrimi din restul rămas neexecutat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este de până la patru ani, inclusiv;
e.parțial, jumătate din restul rămas de executat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani. (Articol de care ar putea teoretic sa beneficieze Dan Voiculescu, condamnat in august 2014 in dosarul ICA, depinzand insa si de forma finala a legii si ce alte modificari vor fi aduse, inclusiv referitoare la faptele pentru care a fost condamnat)

Voiculescu poate face insa o cerere de eliberare conditionata pe 24 mai 2017, dupa cum a decis Tribunalul Bucuresti in ianuarie.

Ce alte modificari propun senatorii

Senatorii Csaszar Karoly Zsolt si Tanczos Barna propun ca si pedepsele pentru falsul in inscrisuri oficiale, falsul intelectual si falsul informatic sa fie gratiate, eliminandu-le din lista pedepselor exceptate de la gratiere prevazuta la artl 5 in forma initiala a proiectului. Senatorul UDMR a fost pus sub urmarire penala de DNA, in 2014, pentru fals intelectual.

La Art. 5  alin (2), lit.A  se modifică în felul următor:
Punctul 41) se elimină. (sen. Csaszar Karoly Zsolt, Tanczos Barna) - falsul material in inscrisuri oficiale prevazuta de art. 320 alin 2
Punctul 42) se elimină. (sen. Csaszar Karoly Zsolt, Tanczos Barna) - falsul intelectual, prevazut de art. 321
Punctul 43) se elimină. (sen. Csaszar Karoly Zsolt, Tanczos Barna) - faltul informatic, precazut de art. 325.

Senatorul PSD Liviu Brailoiu propune modificare articolului 2 astfel incat sa fie gratiati toti cei care au peste 70 de ani - ceea ce ar putea sa il vizeze pe Dan Voiculescu, in varsta de 70 ani, insa aceasta a fost condamnat la o pedeapsa de 10 ani.

Tot el propune ca "se graţiază în parte, cu 1/2, pedepsele cu închisoare aplicate: femeilor însărcinate si persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, dacă nu li s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească". Acelasi amendament a fost depus si de senatorii Csaszar Kroly Zsolt si Tanczos Barna.
 • In forma initiatorului, articolul respectiv prevede astfel: "Se graţiază în parte, cu ½, pedepsele cu închisoare aplicate femeilor însărcinate și persoanelor care sunt unic întreținător de familie și au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, dacă nu li s-au interzis drepturile părintești prin hotărâre judecătorească."
Modificari sunt aduse si la articolul care conditioneaza gratierea de achitarea despagubirilor. In forma initiala, articolul prevede astfel:
 • "Art. 4. (1) Grațierea prevăzută la art. 1-2 este condiționată de achitarea, în termen de 1 an de la condamnarea definitivă sau, după caz, de la punerea în libertate, a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă."

Asociatia Magistratilor din Romania a propus urmatoarea varianta (aceasta trebuie insa insusita de un senator sau de comisie in intregime pentru a putea fi votat): "(1)Graţierea prevăzută la art. 1-2 este condiţionată de achitarea, la data punerii în libertate sau în termen de 1 an de la condamnarea definitivă ori, după caz, de la punerea în libertate, a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă."

La randul sau Uniunea Nationala a Barourilor din Romania propune: (1) Grațierea prevăzută la art. 1-3 este condiționată de achitarea la data intrării în vigoare a prezentei legi a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă.

Propunerea facuta de Brailoiu: Art. 4. (1) Graţierea prevăzută la art. 1-2  este condiţionată de achitarea, anterior punerii în libertate, a cheltuielilor de judecată și a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligata catre partea civilă prin hotărâre judecătorească definitivă.

La acest articol, Brailoiu propune si: (2) Achitarea cheltuielilor de judecată și a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată către partea civilă, prin hotărâre judecătorească definitivă va fi verificată de către judecătorul delegat cu executarea, care va întocmi un raport prin care să constate îndeplinirea condițiilor de la alin. 1.

Tot Brailoiu propune rescrierea alineatul care prevede ca "nu beneficiaza de prevederile prezentei legi cei care au săvârşit infracţiuni, altele decât cele prevăzute la alin. (2), pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ani sau mai mare", astfel:

(3) Nu beneficiază de prevederile art. 1 și art. 2 condamnaţii cărora li s-au aplicat pedepse pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni, și nu au achitat cheltuielile de judecată și despăgubirile la care persoana condamnată a fost obligată către partea civilă, prin hotărâre judecătorească definitivă:
A. Infracţiuni reglementate de Codul Penal:
1) bancruta frauduloasă, prevăzută de art. 241;
2) gestiunea frauduloasă, prevăzută de art. 242 alin. (3);
3) înşelăciunea, prevăzută de art. 244;
4)înşelăciunea privind asigurările, prevăzută de art. 245;
5) fraudele comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, prevăzute de art. 249 – 251;
6) distrugerea, prevăzută de art. 253 alin. (4);
7) delapidarea, prevăzută de art. 295;
8) infracţiunile de corupţie, prevăzute de art. 289 – 294,art. 297;
9) conflictul de interese, prevăzut de art. 301;
10) infracţiunile de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, prevăzute de art. 308 Cod penal raportat la art. 289
292;
11) falsul intelectual, prevăzut de art. 321;
12) falsul informatic, prevăzut de art. 325;
13) obţinerea ilegală de fonduri, prevăzută de art. 306;
14) deturnarea de fonduri, prevăzută de art. 307;
15) infracţiunile de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, prevăzute de art. 308 Cod penal raportat la art. 295, art. 297 şi art. 301;
B. Infracţiuni reglementate de legi speciale:
1) infracţiunile prevăzute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare.
2) infracţiunile prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare;
3) infractiunile prevazute de Legea nr. 86/ 2006 privind codul vamal al Romaniei, cu modificarile ulterioare


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


14412 vizualizari

 • +34 (38 voturi)    
  De ce a sarit UDMR-ul in barca cu penali? (Joi, 9 martie 2017, 18:47)

  ouyang [utilizator]

  Voila. E bine sa fie cat de clara situatia si taberele. Mafiotii nu trebuie lasati sa castige.
 • +16 (18 voturi)    
  Care cum are o belea penala pe cap trozneste (Joi, 9 martie 2017, 19:00)

  Susufler0 [utilizator]

  cate un amendament !

  Asa fiind nu stiu puscariile cat se vor goli dar sigur parlamentarii se vor linisti !

  PS. Traiasca liberarea !
  • +1 (5 voturi)    
   Solutie : (Vineri, 10 martie 2017, 10:47)

   si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   ... Da' nu mai bine votati voi legea asta ... " ca la noi la Tiliorman" ?...

   - nu in calitate de .... palavramentari ...

   - nu in calitate de .... bugetari ....

   - nu in calitate de .... viitori pensionari ...

   - ci sa zicem in calitate de ... Morți ???

   Daca vreti, va ajutam noi sa obtineti aceasta calitate !!!
 • +21 (23 voturi)    
  Stopam mafia! (Joi, 9 martie 2017, 19:40)

  BogdanMelinte [anonim]

  Intram peste ei, pasnic, fara violenta, fara vandalism, dar hotarat, strategic si organizat. Ocupam aceasta cladire kitschoasa exponenta a dictaturii criminale ceausiste pana nu sunt scoase in afara legii PSD- grupare mafiota de cel mai inalt rang, organizata dupa sistemul mafiilor siciliene si calabreze responsabila pentru genocidul din 1990, alaturi de celelalte tentacule purtatoare a ciumei hotiei: PNL, UDMR, PMP si ALDE - partide care colcaie de securisti si nepoti de securisti, curve, hoti, plagiatori, criminali. Democratie, nu dictatura parlamentara! UE, nu slugile dictatorului sangeros Putin! Vrem ca oamenii onesti cum sunt Ciolos si majoritatea celor din USR sa se delimiteze total de bandele penale daca vor sa conduca Romania dupa asta, nu mai e loc de tergiversari, altfel vor duce tara in faliment, debandada si inchizitie medievala fara actiunea noastra.
 • +24 (26 voturi)    
  Infractorii de prestigiu international (Joi, 9 martie 2017, 19:56)

  dexpropriat [utilizator]

  Nici la Bujumbura nu mai gasesti asa specialisti intr-ale furtului. Ca sa nu mai spunem ca astia evadeaza inainte de a intra in puscarie. In tot Universul nu mai exista civilizatie la fel de infecta ca cea pe care ne-o faureste PSD-ul!
 • -6 (22 voturi)    
  referendum (Joi, 9 martie 2017, 21:21)

  middle_brick [utilizator]

  dacă tot vrea Dl președinte sa facă referendum, întrebarea ar trebui sa sune ceva de genul: "Pentru fapte de corupție sunteți de acord cu introducerea pedepsei cu moartea cu aplicarea ei pentru o perioada de 30 de ani?"
 • +14 (16 voturi)    
  Nu cumva e discriminare? (Vineri, 10 martie 2017, 7:59)

  Dan_Nemes [utilizator]

  1. Un puscarias e gratiat pe cand altul nu e gratiat doar din cauza infractiunilor. Hai sa ii gratiem pe toti.

  2. TUTUROR puscariasilor ar trebui sa li se taie cate 3 ani din durata pentru ca altfel ar fi discriminare.

  3. Daca tot i-am gratiat atunci sa le acordam si despaguburi pentru ca au stat inchisi in inchisoare DEGEABA! Cate 100 de milioane de euro pe puscarias. As spune ca e bine.

  Cam acestea sunt amendamentele mele.
  Ce parere aveti?
  Ne facem toti hoti?

  Imprumutam de la FMI cateva trilioane de Euro, ne imbogatim toti peste noapte si plecam toti din Romania.
  Evident ca ceea ce am spus este o gluma dar in modul in care toti infractorii modifica legile in asa fel incat sa poata scapa de infractiuni atunci chiar si aceste "amendamente" ar putea fi valabile.
 • +13 (15 voturi)    
  Pur si simplu ne sfideaza (Vineri, 10 martie 2017, 8:25)

  Acidutu [utilizator]

  Leprelor din psd li se rupe-n paisprezece de o intreaga Romanie. Exceptie fac membrii psd si cei care i-au ales, carora nu le pasa ca acesta tara se duce de rapa.
  Greseala este si a celor care nu au fost la vot si care mai mult sau mai putin voit i-au legitimat pe acesti sacali.
 • +6 (8 voturi)    
  penalii din Parlamentul... (Vineri, 10 martie 2017, 10:40)

  astronaut [utilizator]

  Romaniei au jurat ca vor libera din puscarii confratii condamnati , respectiv ii salveaza pe cei care se afla in pragul puscariilor ! TREBUIE sa fie impiedicati sa comita asemenea FARADELEGI , intradevar pe cale pasnica , cu competenta ! Prevad o vara fierbinte pentru membrii GIO !
 • +2 (4 voturi)    
  bani (Vineri, 10 martie 2017, 10:47)

  wizard_mefisto [utilizator]

  Totul se reduce la bani .
  Nici nu ne putem imagina cati bani sunt la mijloc ( atat furati cat si planificati de furat ) , pentru a pune in miscare atatia oameni sa faca niste jocuri murdare .
  Oameni astia nu au nici un Dumnezeu .
  Anul acesta e crucial pentru Romania , cu toate evenimentele interne si internationale , daca trecem cu bine in 2018 poate se va intrezari lumina de la capatul tunelului .
 • +4 (6 voturi)    
  In loc sa salveze OLTCHIM, ei gratiaza (Vineri, 10 martie 2017, 10:53)

  D-or [utilizator]

  La adapostul scandalului cu Oug 13 si cu gratierea, se aranjeaza marile tunuri.
 • +3 (5 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 10 martie 2017, 11:21)

  DiDiRo [anonim]

 • 0 (4 voturi)    
  tara lui peste voda (Vineri, 10 martie 2017, 11:57)

  vulpoiul rosu [utilizator]

  pentru toti cei care sint contra legii gratierii: pai daca un funcionar pirlit de la urbanism ia spaga 5000 lei si este condamnat la 3 ani inchisoare, care este smecheria? decizia judecatorului va ferici pe foarte multi astfel incit de ating nirvana, iar tara va fi mai buna? NU. daca ii dai trei ani, asta inseamna un cost de 97200 lei (36 luni X 2700 lei ), pe care tot noi ii vom suporta, iar la iesire trebuie sa ii oferi a doua sansa conform pregatirii. chiar credeti ca daca va sta inchis, va deveni un cetatean model? s-a demonstrat ca majoritatea au iesit mai inraiti, mai versati. de ce? pentru ca de banii aia nu i se face educatie civica, doar conditii de trait acolo. ce te faci daca este fara partener si mai are si doi sau trei copii in intretinere? ii va lua statul, vor spune altii. dar dupa ce vor iesi de la casa de copii, nu cred veti avea curajul sa-i priviti in fata si sa le povestiti ca legea a fost aplicata cu succes pentru mami sau tati. tara lui peste voda!
  • -1 (3 voturi)    
   eu as fi de acord (Vineri, 10 martie 2017, 12:57)

   Dan_Nemes [utilizator] i-a raspuns lui vulpoiul rosu

   ca in momentul in care ai ajuns la inchisoare pentru ca ai incalcat legea atunci tot tu sa fi obligat sa iti platesti cazarea la inchisoare.

   Muncesti 8 ore / zi, 5 zile / saptamana. Pe baza la ceea ce produci iti platesti cazarea.

   Nu vrei sa muncesti?
   Nu mananci.
   Nu bei.
   Nu primesti tratament medical ( chiar si asta daca iti permiti din munca pe care o faci)
   Dormi afara in frig si ploaie.
   Ai dreptul legal sa mori. La fel cum ai dreptul legal sa mori de foame si frig daca esti sarac lipit pamantului si in libertate.

   Mi se pare echitabil.
  • 0 (0 voturi)    
   am o idee mai buna, daca functionarul (Vineri, 10 martie 2017, 14:32)

   ilex2013 [utilizator] i-a raspuns lui vulpoiul rosu

   care nu-i parlit ( are salariul mai mare decat privatul care ii da spaga) ia 5000 lei spaga de la 200 de amarati = 100 000 lei , deci banii astia tot ii dam nu? atunci mai bine il bag la mititica, nu mai poate sa ia spaga deci iesim tanda pe manda ba chiar pe plus daca il punem sa construiasca niste penitenciare mai noi si mai frumoase decat scoile si spitalele din Romania pentru confratii intru coruptie, ce zici???Iese de acolo si cu o meserie nu numai invartitor de hartii si spagar.....
   • 0 (0 voturi)    
    iar cu privire la mami si tati, daca ei (Vineri, 10 martie 2017, 15:06)

    ilex2013 [utilizator] i-a raspuns lui ilex2013

    nu se gandesc la copii lor ca ar putea ramane pe drumuri daca ei incalca legea ...atunci de ce s-ar gandi altii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by