Senatorul PSD Serban Nicolae, autorul amendamentelor prin care ar urma sa fie gratiate inclusiv persoanele condamnate pentru fapte de coruptie, a declarat, marti, ca Liviu Dragnea a vorbit in nume personal, nu in calitate de lider al partidului cand a spus ca se opune propunerilor sale, relateaza News.ro. Totodata, Nicolae a afirmat ca nu mai e ca pe vremuri, "cu opinia unica ce emana de la partid si de la conducatorul iubit".

Serban NicolaeFoto: Agerpres

"A porni de la premisa ca toti trebuie sa avem o opinie publica, asa cum era pe vremuri, cu opinia unica ce emana de la partid si de la conducatorul iubit... Mie mi se pare ca este o perioada de mult depasita. Din punctul meu de vedere, dreptul la opinie este un lucru firesc, mai ales in Parlament, acolo unde se propun dezbateri", a declarat Serban Nicolae.

Senatorul PSD a mai spus ca Liviu Dragnea a vorbit in nume personal, nu in calitate de presedinte al partidului, atunci cand a afirmat ca nu este de acord ca de legea gratierii sa beneficieze si cei condamnati pentru fapte de coruptie.

"Categoric, stiti foarte bine ca nu s-a decis la nivelul conducerii partidului vreo pozitie cu privire la aceasta chestiune (...) Eu nu sunt deloc suprins de dreptul la opinie, de faptul ca oamenii au opinii diferite si ca pot sa le exprime. Ma surprinde faptul ca altora li se pare anormal ca doi oameni sa aiba opinii diferite. Este opinia domniei sale, a domnului Dragnea, este opinia domniei sale, in cazul domnului Toader, este opinia mea, in cazul meu. Lucrurilea astea sunt supuse dezbaterii", a mai adaugat social-democratul.

Serban Nicolae a precizat ca nu isi va retrage amendamentele, chiar daca partidul i-o va cere, deoarece au fost depuse in calitatea sa de senator, nu de lider al grupului parlamentar din Senat.

"Nu se pune o asemenea problema si nici nu cred ca partidul se va intruni ca sa-mi ceara sa-mi retrag niste amendamente. Cel mult poate decide sa le respinga, parlamentarii PSD sa nu sustina (...) Am vazut foarte multe speculatii pe tema asta, desi e destul de greu, pentru ca avalansa de ineptii este inepuizabila si mi-e foarte greu sa tot gasesc argumente, sa tot explic de ce oamenii sunt fie foarte prosti, fie foarte ticalosi. Nu am facut nicio propunere in calitate de lider PSD, nicio propunere in calitate de presedinte de comisie, ci in calitate de senator. (...) Imaginatia unora e foarte bogata, probabil ca au foarte mult timp la dispozitie", a mai spus liderul senatorilor PSD.

Serban Nicolae, despre legea gratierii: Nu am niciun interes personal

Presedintele Comisiei juridice a Senatului a mai declarat, marti, ca nu are niciun interes personal pentru adoptarea proiectului de lege privind gratierea, dar a sustinut ca, in cazul respingerii acestui act normativ, Romania va plati zeci de milioane de euro.

"Toate lucrurile astea care fac obiectul dezbaterii le spunem public, le spunem transparent, in prezenta presei, nu este nimic de ascuns, nu e nimic ocult. (...) Orice proiect de lege poate fi admis sau respins. Faptul ca avem majoritate nu inseamna ca putem decide inainte de a fi dezbatut daca va fi adoptat sau nu. Nu exista un interes politic in aceasta chestiune (n.r. - a gratierii), exista un interes tehnic. Daca reusesc sa-i conving (n.r. - pe colegi), pe baza unor argumente si pe baza unei analize, facute cu toti participantii de fata, bine, daca nu, nu. Nu am niciun interes personal, de scos pe nimeni din penitenciar, nu am de imbunatatit situatia nimanui din penitenciar. Din punctul meu de vedere aceasta lege poate fi respinsa, cu consecinte egale pentru mine. Dar asta nu inseamna ca Romania nu va plati. Daca unii se simt mai bine platind zeci de milioane de euro in numele statului roman, contribuind la acest efort bugetar, e in regula. Daca nu, haideti sa gasim impreuna solutii", a afirmat Serban Nicolae, potrivit Agerpres.

El a explicat ca in urma cu 15 ani, la ultima gratiere colectiva, societatea nu a fost "inspaimantata".

"De altfel, acum 15 ani cand s-a dat ultima lege de gratiere colectiva nu a fost societatea inspaimantata, nu au fost reactii in societate de teama de a merge pe strada, de faptul ca nu stiu ce infractori hidosi isi vor face aparitia punandu-ne in pericol viata, sanatatea, integritatea sau averile samd. Lucrul acesta s-a intamplat si in Spania, Italia, Belgia", a adaugat Serban Nicolae.

*****

Senatorul PSD, Serban Nicolae, a depus, luni, un amendament la proiectul de lege privind gratierea, aflat in dezbatere in Comisia juridica de la Senat, prin care condamnatii pentru luare si dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu pot fi gratiati. El a explicat ca nu crede ca "cei care sunt corupti trebuie sa stea trei intr-un pat in conditii de igrasie, de igiena precara".

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marti, ca el nu sustine gratierea pentru fapte de coruptie si a subliniat ca, oricum, doar legea gratierii nu rezolva problema supraaglomerarii penitenciarelor, fiind necesare investitii in infrastructura.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat marti, despre amendamentul depus de senatorul PSD Serban Nicolae la proiectul Legii gratierii, ca "daca vorbim riguros", nu se gratiaza coruptii, ci pedepsele pentru faptele de coruptie. Toader a precizat ca este exclus sa nu se recupereze prejudiciul, iar amendamentul proiectul Legii gratierii este o initiativa personala, pe care Serban Nicolae trebuie sa o sustina, avizul Ministerului Justitiei fiind pe forma proiectului aprobat de Guvern.