Senatorii nu i-au ales, in sedinta plenului de marti, pe cei doi reprezentanti ai societatii civile in CSM pentru ca niciunul din cei noua candidati nu a intrunit votul majoritatii senatorilor prezenti, transmite Agerpres.

Senatorii s-au exprimat prin vot secret pe buletine.

"Ca urmare a faptului ca nu au intrunit votul majoritatii senatorilor prezenti, nu sunt declarati alesi ca reprezentanti ai societatii civile in CSM", se arata in raportul comisiei de numarare a voturilor.

Vicepresedintele Senatului Niculae Badalau a precizat ca Biroul permanent al Senatului va decide in privinta procedurii care trebuie urmata.

Din cei 12 candidatii inscrisi (Victor Alistar, Razvan Codru Vrabie, Antonie Popescu, Madalina Tomescu, Marian Dragos Radulescu, Ion Radu Motica, Romeu Chelariu, Florin Negoita, Virgil Melnic, Radu Cornel Andreica, Zaharia Constantin si Elena Iulia Stefanescu), Comisia juridica a respins dosarele, ca fiind incomplete, ale lui Zaharia Constantin, Florin Negoita, Virgil Melnic.

Ulterior, Comisia juridica i-a audiat pe candidatii care au indeplinit conditiile legale pentru a putea fi alesi.

Potrivit legii, pot fi membri din partea societatii civile in CSM specialisti in drept, cu o vechime de cel putin 7 ani in activitatea juridica, se bucura de inalta reputatie profesionala si morala si nu sunt membri ai vreunui partid politic.

CSM este format din 19 membri, dintre care trei sunt membri de drept - ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general.