Deputatul minoritatilor nationale Adnagi Slavoliub a depus, la Parlament, o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale care sporeste imunintatea judecatorilor CCR si care prevede ca acestia nu vor putea fi urmariti penal, retinuti sau arestati fara incuviintarea a doua treimi din membrii Curtii, informeaza News.ro.

Curtea ConstitutionalaFoto: Curtea Constitutionala

Astfel, articolul 66 al legii se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Judecatorii Curtii nu pot fi urmariti penal, retinuti, arestati sau perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea plenului Curtii Constitutionale, la cererea ministrului Justitiei, sesizat de procurorul general al PICCJ".

De asemenea, "incuviintarea prevazuta la alineatul precedent se da cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor CCR, dupa ascultarea judecatorului in cauza".

"Pentru infractiuni savarsite de judecatorii Curtii Constitutionale, urmarirea penala si trimiterea in judecata se face numai de catre PICCJ iar competenta de judecata apartine ICCJ. In caz de infractiune flagranta, judecatorii Curtii pot fi retinuti si supusi perchezitiei, ministrul Justitiei informandu-l de indata pe presedintele CCR si solicitand, daca este cazul, incuviintarea Curtii pentru urmarirea penala si arestarea prevazute la alineatul 1", mai prevede propunerea legislativa.

Potrivit proiectului, "judecatorul trimis in judecata penala poate fi suspendat prin decizia plenului Curtii Constitutionale adoptata cu votul a doua treimi din membrii Curtii. In cazul unei decizii de achitare, suspendarea inceteaza, iar in cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecator al Curtii inceteaza de drept".

In prezent, art. 66, alineatul 1 prevede: "Judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi arestati sau trimisi in judecata penala decat cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputatilor, al Senatului sau a Presedintelui Romaniei, dupa caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Deputatul mai propune ca articolul 68, alineatul 3 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale sa se abroge.

Acestea prevede: "In cazul in care perioada pentru care a fost numit noul judecator, potrivit alin.(2), este mai mica de 3 ani, acesta va putea fi numit, la reinnoirea Curtii Constitutionale, pentru un mandat complet de 9 ani".

De asemenea, la articolul 69, dupa alineatul 3 se introduce alineatul: "Dupa incetarea mandatului ca urmare a expirarii termenului pentru care a fost numit, judecatorul CCR poate opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen".