Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus o initiativa legislativa ce prevede pedeapsa cu inchisoarea pentru actiuni cu "scopul schimbarii ordinii constitutionale ori a ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat".

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Intrebat la Digi 24 daca manifestanti care au protestat impotriva Ordonantei 13 si Guvernului ar fi vizati, Ciuhodaru a raspuns: "Fara indoiala, nu. De altfel proiectul a fost depus in mandatul trecut si ceea ce am adus acum este o corectie venita in urma recomandarilor Consiliului Legislativ". El a repetat ceea ce a scris si in expunerea de motive, si anume faptul ca proiectul vizeaza "manifestarile extremiste, separatiste si revizioniste" care sunt "condamnate peste tot in lume."

Ciuhodaru invoca, in expunerea de motive, cazurile in care se cere independenta Tinutului Secuiesc si afirma ca proiectul este indreptat impotriva "abordarilor extremiste, separatiste, revizioniste" ce "ataca esenta statului roman".

documente

Proiect de lege Tudor Ciuhodaru

Parlamentarul PSD afirma ca astfel doreste pedepsirea formelor de incalcare a articolelor 1 si 13 din Constitutie, dar in proiect nu este precizat acest lucru. Articolul 1 din legea fundamentala prevede ca "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil", iar Art. 13 arata ca, "In Romania, limba oficiala este limba romana."

Propunerea de lege are un singur punct, de adaugare la Codul Penal a unei prevederi noi la articolul 397:

"Intreprinderea de actiuni impotriva persoanelor sau bunurilor savarsite de una sau mai multe persoane impreuna, in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori a ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi".

Potrivit expunerii de motive prezentate de Ciuhodaru, modificarea este necesara pentru "a acoperi un vid legislativ" si face trimitere la actiuni ale minoritatii maghiare.