Europarlamentarul PNL Cristian Busoi, presedinte al filialei Bucuresti, a fost desemnat secretar general interimar al PNL, urmand sa se ocupe de organizarea alegerilor interne si a Conventiei Nationale. Liderul PNL Prahova Iulian Dumitrescu a pierdut in fata lui Busoi in randul votului dat dimineata de fostii liberali si ulterior s-a retras din cursa. Decizia a fost luata luni in Biroul Politic National intr-o lunga sedinta marcata de dispute intre vechii liberali.

Cristian BusoiFoto: Facebook - Cristian Busoi
  • De precizat ca functia de secretar general al partidului ii revine vechiului PNL, iar postul a ramas vacant dupa retragerea lui Marian Petrache, seful Consiliului Judetean Ilfov, ca urmare a dosarului deschis de DNA.
  • Cristian Busoi a condus PNL Bucuresti si in perioada alegerilor parlamentare, cand filiala a obtinut al doiea cel mai slab scor din tara - circa 11%. Acesta nu si-a depus mandatul, in ciuda faptului ca inca din decembrie au fost lideri din partid care au cerut ca liderii de filiale care au obtinut rezultate sub media partidului sa demisioneze.

"BPN a decis alegerea secretarului general interimar al PNL in urma demisiei domnului Marian Petrache si cu o majoritate covarsitoare a fost votat dl Cristian Busoi", a spus presedintele interimar al PNL Raluca Turcan, la Parlament, dupa sedinta care a durat aproape trei ore.

Ea a sustinut ca procedura de alegere a secretarului general interimar al PNL respecta statutul partidului.

"Au fost discutii, insa i-am rugat pe toti cei care au pareri contrare sa o faca decent, sa o faca responsabil si sa nu-mi ceara mie sa incalc statutul PNL, chiar daca au mai fost situatii in care statutul era facultativ. Cel putin cat voi conduce eu PNL, statutul nu se negociaza. A fost o procedura transparenta, o procedura pe care si-au asumat-o colegii care trebuiau sa il propuna pe secretarul general interimar si niciodata nu voi face alte modificari din pix", a declarat Turcan.

Intrebata cu privire la faptul ca unii contestatari au invocat faptul ca BPN al vechiului PNL a fost convocat de fostul secretar general al partidului, Raluca Turcan a subliniat ca ea este interesata ca noul secretar general interimar sa rezolve problemele legate de datoriile formatiunii.

"Pe mine ma intereseaza ca PNL sa aiba un secretar general functional, care sa raspunda unei probleme acute pe care PNL o are - si anume o datorie de sase milioane de euro. Aceasta datorie trebuie rezolvata, trebuie gasita o modalitate transparenta si legala de mobilizare a resurselor financiare ale partidului si sa putem sa ne punem in practica programul si misiunea", a mai spus Turcan.

Interesant este ca impotriva secretarului general interimar a votat unul dintre cei doi secretari generali adjuncti, Florin Roman (PNL Alba).

Dupa sedinta informala de duminica seara a catorva lideri din vechiul PNL s-a decis convocarea conducerii fostului PNL pentru luni dimineata, intr-o sedinta care sa desemneze secretarul general ce urma sa fie validat in Biroul Politic al partidului la ora 11.00.

Pe de alta parte, o parte dintre vechii PNL au contestat faptul ca au primit convocarea abia luni dimineata la ora 09 pentru sedinta ce trebuia sa inceapa la ora 10.00 si ca nu au putut participa. Potrivit unor surse din PNL, 10 lideri de organizatii nu au participat la acea sedinta, mare parte dintre acestea avand un scor peste medie la alegeri (multe dintre acestea din Ardeal).

La aceasta sedinta contestata s-a dat un vot pentru Cristian Busoi, care a primit 25 voturi pentru, in timp ce Iulian Dumitrescu a primit doar doua voturi.

Secretarul general adjunct al PNL, deputatul Florin Roman, declarase duminica, pentru News.ro, ca majoritatea organizatiilor PNL au decis ca il sustin pe liderul PNL Prahova, senatorul Iulian Dumitrescu, pentru a prelua interimar, pana la Conventia partidului din vara, functia de secretar general.

"Presedintii de organizatii ai vechiului PNL vor desemna propunerea de secretar general al PNL, functie interimara pana la Conventia din vara. In urma discutiilor, majoritatea liderilor de organizatii au decis un sprijin ferm pentru tanarul nostru coleg senatorul Iulian Dumitrescu, presedintele organizatiei Prahova", a mai spus Florin Roman.

El a adaugat ca in cursa pentru functia de secretar general al PNL a intrat si Cristian Busoi, insa despre acesta Roman sustine ca este "un coleg care nu a performat cu organizatia Bucuresti".

In sedinta BPN de luni, Roman a cerut sa se dea din nou un vot in randul vechilor liberali pentru aceasta functie, contestand ca fiind nestatutar cel dat de dimineata, intrucat sedinta respectiva fusese convocata de Marian Petrache si acesta nu mai detine nicio functie in partid.

Pana la urma, Dumitrescu s-a retras din aceasta functie, astfel ca pana la urma s-a dat un vot pentru procesul verbal intocmit de dimineata, adica s-a validat desemnarea lui Busoi.