Traian Basescu a scris luni un mesaj pe Facebook in care a spus ca in aceasta perioada se desfasoara "o cumplita batalie pentru putere" si ca "toti mint prin omisiune si manipuleaza".

Potrivit fostului presedinte Guvernul Grindeanu ar trebui sa-si dea demisia din cauza modului cum a emis Ordonanta 13, adaugand ca si Iohannis, Kovesi si Lazar "mint prin omisiune".

Postarea lui Traian Basescu:

PSD-ul, prin Guvernul Grindeanu, a emis celebra OUG 13/2017 pentru modificare CP si CPP in mod netransparent, fara a trata toate modificarile impuse prin deciziile CCR, ci doar acelea necesare propriei clientele politice, si fara a informa corect presa si populatia asupra efectelor ordonantei, generand un profund sentiment de neincredere in Guvernul Grindeanu, atat intern, cat si pe plan extern. Din acest motiv, Guvernul Grindeanu trebuie sa plece. A mintit prin omisiune.

In acelasi timp, Presedintele Romaniei isi sustine batalia cu PSD prin formulari de genul "jos mainile de pe DNA", iar Procurorul General, Augustin Lazar, si Procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, lanseaza in zeci de interviuri in presa interna si, mai ales, in presa internationala informatia falsa ca lupta anticoruptie este in mare pericol din cauza intentiei politicienilor de a modifica CP si CPP. Ei mint insa prin omisiune.

Ei nu spun ca atat CP, cat si CPP trebuie modificate de Parlament sau Guvern (In PS, vezi art. 147 lit. A din Constitutie), urmare a celor peste 50 decizii de neconstitutionalitate ale CCR si obligatiei de implementare a Directivei 343/2016 a Uniunii Europene.

Este evident ca populatia, si in mod deosebit manifestantii din Piata Victoriei, si cei mai putini de la Cotroceni, se afla in mijlocul unei teribile inclestari pentru putere, intre puterea politica si institutiile de forta ale statului. O inclestare dusa prin rostirea de jumatati de adevar, ceea ce, prin angajarea presei de una sau alta din parti, a dus la o mare manipulare, precum ca se lucreaza la ingroparea luptei anticoruptie. Mare pacat, pentru ca, din acest punct de vedere, in ultimii 10 ani, s-au facut progrese mari.

Ce-i de facut?

1. Parlamentul sa treaca imediat la modificarea articolelor din CPP si CP constatate a fi neconstitutionale sau cu elemente de neconstitutionalitate in cuprinsul lor.

2. Parlamentul sa introduca in CPP si CP toate modificarile legate de implementarea Directivei 343 din 2016 a Uniunii Europene.

3. In procesul de modificare a CPP si CP, sa se ia opinii de la procurori, judecatori si avocati.

In ceea ce ma priveste, voi ramane ferm in apararea institutiilor care isi desfasoara activitatea pentru combaterea coruptiei, dar, in mod egal, voi fi un aparator al respectarii drepturilor fundamentale.

P.S. Art.147 al.1 din Constitutia Romaniei

Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de accord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate a fi neconstitutionale sunt suspendate de drept."