Tariceanu lauda Academia Romana, dupa ce aceasta a facut apel la cetateni sa lupte pentru integritatea teritoriala a Romaniei

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 9 februarie 2017, 18:17 Actualitate | Politic


Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a transmis joi un comunicat de presa in care lauda initiativa celor 84 membri ai Academiei Romane de a transmite o scrisoare catre poporul roman si institutiile statului in care se pronunta "cu tarie in favoare identitatii, suveranitatii si unitatii nationale", afirmand ca aceasta scrisoare "dovedeste ca Academia Romana isi reinnoieste acum misiunea fundamentala."

Redam comunicatul transmis de Tariceanu:

Pe 8 februarie 2017, 84 dintre cei mai reputaţi membri ai Academiei au publicat o scrisoare deschisă către instituţiile statului în care, după ce îşi exprimă îngrijorarea cu privire la unele tendinţe actuale nefavorabile naţiunii noastre, le cer celor în drept, ca şi întregii societăţi, să se solidarizeze cu o nouă energie în jurul valorilor identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale.
         
Vreme de o sută cincizeci de ani ‒ dincolo de momentele de reflux şi de criză ale parcursului său istoric, legate cu precădere de schimbările de regim politic ‒ Academia Română s-a impus ca un reper indispensabil al identităţii naţionale a românilor, ca o oglindă pe care naţiunea a folosit-o pentru a se cunoaşte pe sine şi pentru a cere recunoaştere din partea altora. Obiectivul generaţiei fondatorilor Societăţii Academice şi apoi al generaţiilor succesive de academicieni a fost unul indiscutabil politic, în sensul filosofic cel mai profund pe care-l putem atribui politicii: Academia a fost gândită ca o instituţie politică centrală a naţiunii, ca instituţia însărcinată să conducă politica identităţii naţionale, politica cunoaşterii şi politica recunoaşterii valorilor.
          
Scrisoarea dovedeşte că Academia Română îşi reînnoieşte acum misiunea fundamentală. Procesul de construcţie a naţiunii a fost desăvârşit, dar nu este ferit de ameninţări. În 2007, naţiunea a devenit europeană, nu numai în spirit, dar şi în litera legii, nu numai în faptul cultural, dar şi în drept.

În 1990, naţiunea renăştea sub zodia democraţiei, afirmându-se pentru prima dată în istoria sa ca fiind democratică în deplinul înţeles al cuvântului. Valorile noastre sunt astăzi mai complexe, mai diverse, dar şi mai fragmentate decât erau în urmă cu o sută cincizeci de ani. Identităţile noastre sunt şi ele multiple. Conservarea identităţii naţionale a devenit astăzi inseparabilă de asumarea unei identităţi europene şi de afirmarea unei identităţi democratice. Până acum democraţia nu a locuit în alt trup decât în cel al statului naţional. Suveranitatea naţiunii este nu numai o garanţie a păstrării identităţii, dar şi cea mai curajoasă şi raţională metodă de apărare a democraţiei.
 
Scrisoarea este un semn că Academia Română redevine în spaţiul public ceea ce a fost la începuturile sale, anume locul central al dezbaterilor intelectuale, un loc al angajamentului civic, locul în care marile teme de societate pot fi examinate nu numai în deplină libertate, dar şi prin convocarea vocilor celor mai competente. Naţiunea, scria cândva Ernest Renan, este un referendum cotidian. Prin această scrisoare, membrii Academiei Române au iniţiat cel mai important referendum la care atât instituţiile, cât şi cetăţenii sunt chemaţi să aleagă din nou, în numele naţiunii noastre: suveranitatea, identitatea şi unitatea."

Citeste aici apelul Academiei Romane

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3645 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  de citit despre Academia Romana (Joi, 9 februarie 2017, 18:24)

  fit [utilizator]

  "... A iesit si echipa de la Academia Romana cu vechiul si clasicul santaj, nationalist patriotard. Pentru cei mai tineri, care nu au de unde sa stie, sa traducem ce se intampla:
  1. Academia Romana e fata de Academiile din lumea civilizata echivalentul doctoratului tipic PSD-ist luat cu autocarul la Chisinau, fata de un doctorat luat pe bune. De altfel nu e nevoie sa va mai spunem asta, dragi tineri, ca ati citit acum capodopera cu care -dupa ani de tacere in care NU au avut nimic de spus despre toate problemele intelectuale, sociale si economie ale generatiilor de fata-, au gasit de cuvinta sa se produca brusc public, azi, acesti domni."

  https://www.facebook.com/pauldragos.aligica?fref=nf&pnref=story
  • -22 (24 voturi)    
   Deci NASOL cu Academia Romana. Jos si cu ea! (Joi, 9 februarie 2017, 18:42)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui fit

   Deci NASOL cu Academia Romana. Asa scrie pe feisbuci, de unde ne luam lumina.

   Jos si cu asta !
   • +4 (4 voturi)    
    De pe FB?! (Joi, 9 februarie 2017, 19:58)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Nici o sursa de informare si nici un autor nu-ti ofera iluminare doar pentru ca ai citit-o sau ai urmarit-o. Nu tata.

    Lumina despre care vorbesti tu vine numai si numai daca simti ca e datoria ta sa fii inteligent si bun. Numai daca iti selectezi informatia, daca o prelucrezi, daca o compari cu ideile altora, sincer, fara prejudecati. Din dorinta de a folosi cu blandete puterea informatiei.

    De aceea oameni cu surse diferite de informare, cu traiectorii intelectuale diferite, care nu s-au vazut niciodata, pot converge catre aceleasi idei si principii. Toate cele bune converg catre adevar si bunatate. Notiuni pentru care tu nu ai respect. Si nici Academia Romana, dupa cum tocmai a demonstrat in textul mesajului. Nici un cuvant despre furt si coruptie. Nici un cuvant despre lupta anti-coruptie. Jale! Pana si patriarhul Daniel, a cedat oleaca, a folosit termenul anti-coruptie, a laudat-o. Nu si Academia Romana. In schimb nationalismul grosier, tocamai asta gaseste de cuviinta Academia Romana ca este necesar intr-o societate din secolul 21.
  • +3 (3 voturi)    
   Lauda (Joi, 9 februarie 2017, 19:09)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui fit

   Vreau sa multumesc Academiei Romane pentru ca a dat copy paste si a publicat ce le-am dat prin mail. Va laud ca ati scris-o cu "intonatie" si patos.

   Vreau ca restul Romaniei sa ia exemplu, chiar daca nu a inteles nimic din ce scria, iar aici includ simpatizantii nostri, inclusiv cei batrani si pensionari care sigur au acces pe Facebook - pentru ca altfel, cum ne-am fi organizat asa profesionist pentru protestele de sustinere ale Guvernului nostru - care de altfel nu este al nostru ci al PSD-ului, dar tot aia e.

   In plus vreau sa asigur romanii ca nu vrem dezbinare ci unire, pentru ca e mai simplu sa furam dintr-un loc decat din mai multe!

   Cu deosebita dizgratie,
   Al dumneavoas... bine, de fapt voi sunteti ai mei, din moment ce voi stapani in cateva zile Romania,
   Tradiceanu.

   Va multumesc pentru atentie, ca oricum nu ati avut de ales!
 • +20 (22 voturi)    
  S-au activat statalistii (Joi, 9 februarie 2017, 18:26)

  buncrestin [utilizator]

  Tariceanu lauda Academia si viceversa, Academia aduce laude liniei ideologice Tariceanu-PSD...E clar, protestele au speriat nu doar actuala putere ci toata increngatura de privilegiati post-comunisti care traiesc pe spatele statului. E normal ca acum toti sa se erijeze in mari aparatori ai statului roman! Ai banilor statului, ca sa fim mai exacti!
 • +22 (24 voturi)    
  Trebuie sa ai soricul foarte gros... (Joi, 9 februarie 2017, 18:28)

  Cataleya [utilizator]

  ...ca sa te mandresti ca te-a laudat Tariceanu!
 • +22 (24 voturi)    
  Integritate (Joi, 9 februarie 2017, 18:29)

  nano2k [utilizator]

  Exista integritate teritoriala sau de orice alt fel de integritate nationala fara integritatea celor care conduc tara?

  Degeaba am integritate teritoriala (apropo, cine o ameninta?) daca sunt condus de hoti!
  • +2 (2 voturi)    
   Pai tocmai! (Joi, 9 februarie 2017, 19:11)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

   Integritatea teritoriala este amenintata de coruptia si mafia politica. Vezi modelul Ucraina.
   Asa ca daca domnii de la Academie tin la integritatea teritoriala a Romaniei, paduri, invatamant si sanatate de calitate buna, etc..., sa se lupte cu coruptia!!!
 • +20 (22 voturi)    
  Tariceanu lauda ce ii convine (Joi, 9 februarie 2017, 18:29)

  fit [utilizator]

  Tariceanu lauda ce ii serveste intereselor lui pentru spalarea imaginii lui si a celor ca el. Manipularea nationala dar si internationala prin intermediul asa zisilor intelectuali promovati tot de corupti prin deformarea realitatii.
 • +17 (19 voturi)    
  academia (Joi, 9 februarie 2017, 18:31)

  amanda13 [utilizator]

  academia aia care o avea ca membru de onoare pe Elena Ceausescu nu are ce sa ma invete pe mine patriotismul. O scarba mare de tot ma cuprinde cand aud de leprele si japitele astea cu opere si doctorate de doi lei cum mai ies ei la inaintare sa-i apere pe noii dictatorasi ai Romaniei
  • -12 (18 voturi)    
   Si pe Goering, tot asa..."O scarba imensa..." (Joi, 9 februarie 2017, 18:45)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui amanda13

   Si pe Goering, tot asa il apuca: "O scarba imensa..." cand auzea de intelectuali. "Ii venea sa scoata pistolul !"
   • +5 (5 voturi)    
    Nu cred ca ai inteles (Joi, 9 februarie 2017, 19:03)

    DanAlexe1 [anonim] i-a raspuns lui newlook

    Goering se referea la intelectuali. Aici e vorba de academicieni, doctori, destia care nu l-ar fi deranjat. Ar fi fost alaturi de el.
   • +5 (5 voturi)    
    Bravo ba! (Joi, 9 februarie 2017, 20:01)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Noi suntem chipurile fascisti! Vrem sa scoatem pistoalele la oameni??!! O zisesi si pe asta. Dar nationalismul academiei, sau nationalismul in general, cum iti place?!
   • +5 (5 voturi)    
    lol (Joi, 9 februarie 2017, 20:13)

    amanda13 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Predau la o universitate din Vest si falsii intelectuali imi provoaca o scarba imensa. Sunt convinsa ca esti unul dintre acei "intelectuali" scoliti asemeni lui Ponta si de aia imi bati obrazul
 • +17 (19 voturi)    
  ADUNATURA (Joi, 9 februarie 2017, 18:33)

  sun [utilizator]

  Ce este acolo numai Academie nu mai ete ! jalnic
 • +13 (15 voturi)    
  Intre ei, „liberalii" (Joi, 9 februarie 2017, 18:33)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  ... adica agenti kgb, colegi de-ai elenei ceausescu, relicve comuniste, lingai.... Gagademia e pline de gunoaie care se aleg intre ele (modele sunt turnatorul Berinndei si feseneul Simion), iar Tariceanu e peste ei cu un cap - ca aste e si penal, si parsiv, si impostor.
 • +14 (16 voturi)    
  ... (Joi, 9 februarie 2017, 18:36)

  mazgalici [utilizator]

  eu unul nu inteleg de ce fiecare declaratie a conservei kgb-iste trebuie sa apara ca o stire. Lasati-l in pace si trageti apa dupa el
 • +16 (18 voturi)    
  Desigur (Joi, 9 februarie 2017, 18:37)

  NicolaeA [utilizator]

  Purtatorii de pemparsi marimea 3 se gratuleaza intre ei !
  • +11 (13 voturi)    
   parerea mea... (Joi, 9 februarie 2017, 18:49)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

   Tariceanu cred ca e de marimea 4...
 • +13 (15 voturi)    
  VOMIT cu spume! (Joi, 9 februarie 2017, 18:39)

  za-k [utilizator]

  Daca mai aud de Tariceanu!
  Daca mai vad campania gretzoasa de la A3 cu "Scoate mânia din România”. Sa fii "mediator” tre' sa nu fi manipulat si spalat pe creier pe oameni. Ca sa fii mediator trebuie sa nu fi linshat la nivel de imagine oameni.

  Hai spuneti cu voce tare: "Mircea Badea mediator" si va spargeti de ris atit de NECREDIBIL este! In loc de Badea puteti baga gramada in aceeasi propozitie si tot la cascadorii risului ajungeti!
 • +9 (11 voturi)    
  Gindim la fel, (Joi, 9 februarie 2017, 18:45)

  DanAlexe1 [anonim]

  Simtim la fel, mintim la fel, si Piata nu ni se mai pare mare...
 • +13 (15 voturi)    
  Un apel facut ca sa se afle in treaba (Joi, 9 februarie 2017, 18:47)

  RaduConstantin [utilizator]

  si prin care, "elitele" noastre incearca mai mult sa se bage in seama decat sa produca un scurt circuit in criza actuala. Ei ii invita pe coruptii si hotii nostri sa-si iubeasca tara, le vorbesc despre patriotism unor hahalere care n-au in idea despre tara decat jefuirea ei. Se adreseaza apeland la sensibilitati legate de patriotism si natiune in egala masura unor lichele si oameni de buna credinta. Ce sa sa inteleaga cei revoltati de derbedeismul actualilor guvernanti si parlamentari psd-isti, ca trebuie sa cedeze in fata abuzurilor? Cum sa fii atat de neinspirat si sa ceri demosntrantilor anti hoti, sa o lase mai moale, sa incheie pace cu hotii? Pe ce lume traiesc "elitele" lui peste prajit?
  Nu, apelul asta a fost facut cu scopul de a se baga in seama, de face pe inteleptii natiunii si invita paritle aflate in conflict la pace. Pai cum sa faci pace cu derbedeii, cu hotii, cu curvele, cu trantorii si tradatorii acestei natiuni, voi realizati ce cereti, academicienilor? Pe ce lume traiti? MAi bine stateati in banca voastra fiindca asa v-at aratat nivelul de naivitate care va caracterizeaza. Nu aveti ce sa oferiti natiunii nici macar ca opinie. Solutiile voastre sunt insultatoare pentru cei ce stau nopate de noapte in frig cu adevarat pentru binele acestei tari, cu adevarat din dragoste de tara, cu adevrata din patriotism. Pai lor le vorbiti voi de patriotism, pampalilor!
 • +19 (21 voturi)    
  Unde era Academia Română... (Joi, 9 februarie 2017, 18:47)

  felis_tigris [utilizator]

  ...când Coposu și alții ca el erau întemnițați?
  Unde era Academia Română când poporul român suferea de foame și frig?
  Nicăieri, pentru că membrii ei erau prea preocupați cu puparea în șezut a regimului comunist, precum și cu apărarea și conservarea propriilor privilegii.
 • +1 (1 vot)    
  Tăriceanu a făcut confuzii. (Joi, 9 februarie 2017, 18:54)

  asavreau [utilizator]

  A crezut că sunt colegii lui din Academia Infractorilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Gindim la fel (Joi, 9 februarie 2017, 18:57)

  DanAlexe1 [anonim]

  Simtim la fel, mintim la fel, si lumea nu ni se mai pare mare...Nimic nu poate ca sa ne doboare...
 • 0 (0 voturi)    
  Pai da (Joi, 9 februarie 2017, 19:06)

  R.A.Muresan [utilizator]

  In vremurile astea, nu doar la noi, pentru a iesi cumva in evidenta, singura sansa pentru un incompetent este sa gidile coarda nationalista.
 • 0 (0 voturi)    
  si ce sa intelegem (Joi, 9 februarie 2017, 19:09)

  RaduConstantin [utilizator]

  cand fac apel la "integritatea Romaniei"? O ameninta cumva protestatarii anti tariceanu si anti Dragnea? Insinuiaza cumva ca terbuie sustinuta opinia lui Tariceanu cu distantarea de EU? Ne sugereaza o aporopiere de CSu, caci asta ne ramane ca alternative, Romaina nu poate trai pe cont propriu in circumstantele internationale actuale, astia sunt trezi sau sub halucinogene?
 • 0 (0 voturi)    
  Nu greseste cine cere, greseste cine da (Joi, 9 februarie 2017, 19:39)

  tarabost [utilizator]

  Cine ar cumpara gogosi de la un cofetar murdar ?
 • 0 (0 voturi)    
  pentru o asemenea declaratie tampita.. (Joi, 9 februarie 2017, 20:02)

  van [utilizator]

  in cotextul actual, pentru distinsii academicieni se potriveste zicala: "Daca taceai, academician ramaneai"
 • 0 (0 voturi)    
  le-a marit pensia (Joi, 9 februarie 2017, 20:51)

  ion creion [utilizator]

  Alde Simion si altii sunt camarazi vechi cu tov Ilici, anii '90 sunt marturie rusinoasa
  curios ca au semnat atatia - le-or fi pus ceva in pensie sau nu au inteles
  nu vad cum academicienii astia, fie si comunistoizi in mare parte, se lasa inspirati de vataful Dragnea si fantele peren Tariceanu
 • +1 (1 vot)    
  Hm.. (Joi, 9 februarie 2017, 21:13)

  purplehaze [utilizator]

  Taricene,du-te de te culca, mai omule, nu iti ajunge cat te-ai facut de ras ?!
  Te adresezi cu mult drag majoritatii alegatorilor din psd, oameni usor de impresionat cu titulatura unei parti din casta A.R., in fapt fosti comunisti in cuget si-n simtiri, adulati cu interes de Iliescu si urmasii lui.
  PENIBIL, ma, leberalule !
 • +1 (1 vot)    
  desavarsire (Joi, 9 februarie 2017, 21:19)

  revo [utilizator]

  "Procesul de construcţie a naţiunii a fost desăvârşit"!?

  "Identităţile noastre sunt şi ele multiple" - poate a ta, desi eu cred ca ai una singura, chiar daca te prefaci - esti un hot ticalos si nemernic, tradator de tara!
 • 0 (0 voturi)    
  nu-i inteleg pe astia (Vineri, 10 februarie 2017, 1:54)

  AdrianStoica [anonim]

  cu Academia lor si toti care se simt amenintati cu pierderea integritatii teritoriale. La cat patriotism, spirit de toleranta si entuziasm este printre manifestanti, mie mi se pare ca in Romania e mai multa unitate si democratie decat am vazut in viata mea si am spre 40.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by