Comisiile juridice reunite din Parlament au adoptat un aviz favorabil privind consultarea solicitata de presedintele Klaus Iohannis pe tema referendumului anticoruptie, cu putin timp inainte ca seful statului sa vina in plenul Parlamentului sa se adreseze senatorilor si deputatilor pe acest subiect.

Acest aviz favorabil este insotit de "recomandarea ca intrebarea sa respecte deciziile Curtii Constitutionale, legea si recomandarile comisiei de la Venetia", asa cum a propus presedintele comisiei juridice din Camera Deputatilor, Eugen Nicolicea (PSD).

Presedintele comisiei juridice din Senat, Serban Nicolae (PSD), a propus aviz favorabil insa a cerut sa se precizeze sursele de finantare pentru organizarea referendumului de catre cei care sustin aceasta idee. Deputatul Catalin Predoiu a replicat ca nu este obligatia celor care sustin cererea sa faca acest lucru.

Acest proiect de hotarare trebuie sa fie votat si de plenul reunit.

Nicolicea a insistat asupra faptului ca referendumul este unul consultativ si nu unul de legiferare.

Iohannis a trimis parlamentului pe 24 ianuarie scrisoare catre presedintii celor doua Camere, solicitand consultarea Parlamentului, declansand astfel procedura procedura privind referendumul.

Din acel moment, parlamentul avea 20 de zile pentru a adopta un punct de vedere, consultarea fiind una consultativa. Astfel, teortic, pana pe 13 februarie trebuie sa plenul sa adopte un punct de vedere.

Scrisoarea trimisa de seful statului:

"Stimate Domnule Presedinte al Senatului,

Stimate Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,

In temeiul dispozitiilor art. 90 din Constitutia Romaniei si al dispozitiilor art. 2 si 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, intentionez sa cer poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa suverana cu privire la urmatoarea problema de interes national:

Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice.

Avand in vedere dispozitiile legale mentionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum national referitor la problema sus-mentionata."