Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat vineri ca initiativa cetateneasca privind autonomia Tinutului Secuiesc nu va trece de Parlament si ca regreta ca exista astfel de initiative care incita anumite parti din populatie.

"Pozitia noastra este foarte clara. In Parlament nu va trece asa ceva. Prevederile din Constitutie sunt limpezi. Regret ca exista astfel de initiative pentru ca astea fac sa incite anumite parti din populatie, sa le aduca intr-o stare care nu e foarte foarte pozitiva. La noi nu se problema, nu exista nicun risc ca in Parlament sa se materializeze aceasta initiativa", a declarat Liviu Dragnea, citat de News.ro.

Liderul PSD a adaugat ca nici in partidul pe care-l conduce, nici la ALDE si nici la alte formatiuni nu a vazut "vreo ezitare in aceasta privinta".

Zece cetateni romani de etnie maghiara au initiat un proiect de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Initiativa legislativa a fost publicata in Monitorul Oficial nr.66 (Partea I), fiind insotita de avizul negativ al Consiliului Legislativ. Initiativa are nevoie de 100.000 de semnaturi din minimum zece judete pentru a fi depusa la Parlament si votata.

Initiativa prevede infiintarea Tinutului Secuiesc ca si "comunitate autonoma cu personalitate juridica". Teritoriul Tinutului Secuiesc ar urma sa cuprinda judetele Hargita si Covasna, precum si o parte din judetul Mures.

Tinutul Secuiesc ar urma sa aiba autonomie administrativa si politica in raport cu statul roman, iar limba maghiara ar urma sa fie limba oficiala, la fel ca si romana. Tinutul Secuiesc ar urma sa fie condus de un presedinte ales prin vot.

Consiliul Legislativ a dat aviza negativ proiectului de initiativa legislativa, aratand ca vizeaza "crearea unei entitati statale distincte, paralela cu statul national unitar roman" - fapt interzis de Constitutie.