Audierea conducerii SRI in cadrul comisiei parlamentare de control al activitatii Serviciului de Informatii a inceput in jurul orei 11.05. Directorul SRI Eduard Hellvig a venit cu mai multe documente despre care a spus ca sunt clasificate si a declarat ca va raspunde tuturor intrebarilor, adaugand ca nu a existat nicio implicare a serviciului in protestele de strada impotriva celor doua Odonante de Urgenta pe justitie.

Eduard HellvigFoto: Agerpres

UPDATE 14.40 Sedinta comisiei a luat o pauza de 10 minute, dupa trei ore si jumatate. Presedintele comisiei Adrian Tutuianu a precizat ca se afla la jumatatea audierilor.

El a declarat ca se va discuta si despre buge, urmand sa faca precizari legate de nevoile SRI, exprimandu-si speranta ca SRI va avea suficiente fonduri care sa ii permita sa detina infrastructura necesara pentru a nu distruge capacitatile de lucru si parteneriatele "extrem de importante".

"Sunt discutii in acest moment legat de bugetul institutiei. Voi face precizari si in cadrul Comisiei cu privire la bugetul SRI. Stiu ca exista o perceptie publica, ne confruntam cu o realitate pe care nu trebuie sa o ignoram. Vom explica tuturor decidentilor de ce este nevoie de un buget pentru SRI si, in functie de argumentele noastre, in functie de resursa bugetara existenta in statul roman, vom avea un buget in care sper, in primul rand, sa avem infrastructura necesara pentru a nu ne distruge capacitatile de lucru si parteneriatele extem de importante cu cei din clubul de la Berna", a afirmat Hellving, inainte de audiere.

"Am venit la Parlament cu toata deschiderea sa raspund la toate intrebarile comisiei. Pentru mine e o oportunitate. Am speranta unui nou inceput in relatia dintre Parlament si SRI si sunt convins ca dupa aceasta audiere vom avea raspuns la foarte multe dintre intrebarile care au existat in spatiul public", a mai declarat Eduard Hellvig la sosire.

Directorul SRI a precizat ca a adus cu el mai multe documente clasificate pentru a fi puse la dispozitia comisiei, "pentru a lamuri aspectele care au fost in dezbaterea publica".

De la sedinta lipsesc doi membri ai comisiei: Manuel Costescu (USR - nu a depus juramantul pentru ca nu se afla in tara la sedinta de plen) si Cezar Preda (PNL).