Presedintele Uniunii Salvati Romania (USR), Nicusor Dan, considera ca Politia Locala Sector 2 trebuia sa dispuna inchiderea Clubului Bamboo pana la obtinerea autorizatiei de functionare, scrie Agerpres.

Nicusor DanFoto: Agerpres

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, Nicusor Dan sustine ca incendiul produs in Clubul Bamboo din Capitala releva "importanta unor proceduri administrative clare, inclusiv sanctiuni si cine le dispune, precum si importanta mecanismului de abuz in serviciu, pe care majoritatea vrea sa il mutileze prin ordonantele" de urgenta recente.

"Clubul Bamboo nu avea autorizatie de functionare. Politia Locala Sector 2 trebuia sa dispuna inchiderea activitatii pana la obtinerea autorizatiei de functionare. Cand Politia Locala nu functioneaza (cum e cazul, neexistand un proces sistematic de control), exista doua institutii care o pot sanctiona: Prefectul si Parchetul. Mecanismul este unul singur: abuzul in serviciu al sefului Politiei Locale. Prin modificarea propusa a Codului penal nu va mai exista abuz in serviciu daca nu va exista prejudiciu de cel putin 200.000 lei. Deci, daca Politia Locala nu face niciun control timp de un an de zile, in ciuda atributiilor sale, nimeni nu raspunde nici administrativ, nici penal", a scris Nicusor Dan pe pagina sa de socializare.

El sustine ca "Bamboo nu avea autorizatie de construire pentru ca nu avea proces verbal de receptie a constructiei", aceasta "incalcand prevederile autorizatiei de construire".

"Aici intram in zona unei adevarate mafii: exista mii de procese verbale care atesta in fals cum constructia respecta autorizatia de construire, exista mii de inscrieri in Cartea Funciara a constructiilor care atesta in fals cum constructia respecta autorizatia, exista mii de constructii care functioneaza fara proces verbal de receptie. Si aici responsabili sunt Prefectul si Parchetul, dar si Inspectoratul de Stat in Constructii. Si aici instrumentul este abuzul in serviciu. Solutiile sunt cunoscute, le propunem de multi ani si le vom propune acum de la nivelul Parlamentului: un control adevarat al procesului de construire prin centralizarea activitatii la Inspectoratul de Stat in Constructii (care sa preia functionarii de la disciplina in constructii din politiile locale), un registru unic national al constructiilor in sistem GIS conectat cu Cartea funciara care sa cuprinda toate autorizatiile si toate procesele verbale de receptie, o sectiune specializata a Parchetului pentru infractionalitate in constructii. Solutii paralele pentru autorizatiile de functionare", a mai scris presedintele USR.