Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca o lege referitoare la gratiere este oportuna, iar "cei condamnati sunt si ei oameni" avand dreptul "la propria imagine". Tariceanu a dat exemple din trecut, explicand ca gratierea functiona si in antichitate si in comunism, scrie News.ro.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Consider ca, pana la urma, chiar si cei care au fost condamnati si sunt astazi in inchisori si ispasesc o pedeapsa, pana la urma sunt totusi oameni. Acestor oameni nu le putem incalca demnitatea. Cred ca chiar cei care sunt condamnati au dreptul la propria demnitate si la propria imagine", a declarat Tariceanu.

Presedintele Senatului a explicat ca institutia gratierii exista inca din antichitate.

"Aceasta institutie a gratierii nu a inventat-o Guvernul actual sau actualul ministru de Justitie. Gratierea functioneaza din vremuri stravechi. Sa stiti ca si in antichitate functiona gratierea. Si in perioada comunista au existat momente in care s-au facut gratieri, si dupa 1990, in democratia noua din Romania", a explicat Tariceanu.

"Nu cred ca ar trebui sa privim cu atata ura si cu atata intransigenta un lucru care mie mi se pare ca trebuie discutat calm", a mai spus el.

Intrebat de ce gratierea se doreste a fi impusa prin ordonanta de urgenta, si nu prin lege dezbatuta in Parlament, Tariceanu a sustinut ca e dreptul Guvernului sa legifereze prin ordonante.

"Este o optiune care este la latitudinea Guvernului. Poate sa dea ordonanta sau poate sa vina cu un proiect de lege. Pentru fiecare aceste doua variante exista avantaje si dezavantaje (¬) Este dreptul Guvernului sa legifereze prin ordonante in anumite domenii, pe anumite materii si poate sa o faca. Nu inteleg de ce aceasta tulburare asa care vad ca i-a cuprins pe unii", a sustinut presedintele Senatului.