Liviu Dragnea a declarat luni, la Parlament, ca reprezentantii ANAF, Ministerului de Finante, al Ministerului Fondurilor Europene si al Consiliului Fiscal trebuie sa dea explicatii in fata comisiilor parlamentare de buget-finante, care vor face o ancheta privind o diferenta de 10 miliarde dintre veniturile prognozate de guvern si veniturile efective din 2016. Dragnea a declarat si ca presedintele Klaus Iohannis "devine plictisitor" prin faptul ca "nu rateaza nicio iesire publica" fara sa il mentineze si s-a referit si la scandalul inregistrarilor difuzate de Sebastian Ghita, afirmand ca "cineva trebuie sa faca lumina."

Liviu DragneaFoto: Agerpres

Conducerile celor doua camere ale Parlamentului se vor reuni marti pentru a convoca cele doua comisii de buget finante din Camera Deputatilor si Senat, care urmeaza sa faca aceasta ancheta.

Despre comisia de ancheta:

"Cum s-a putut ca in august si noiembrie sa faca doua ordonante de rectificare pozitiva daca veniturile erau mai mici? La 30 sept erau deja informatiile oficiale ca veniturile sunt mai mici cu 9,5 mld lei, au mai facut o rectificare pozitiva in noiembrie

ANAF-ul, Ministerul de Finante, probabil Ministerul Fondurile Europene si Consiliul fiscal fac analize si arata sursele. Toate aceste persoane si institutii trebuie sa explice la comisia de buget finante pe ce s-au bazat cand au mintit.

Programul de guvernare va fi implementat suta la suta. Asta nu inseamna ca am decis sa acoperim nereguli, tot ce s-a facut gresit va trebui scos la iveala.

Se pune sub semnul intrebarii orice cifra care a fost anuntata. de asta este bine sa se faca aceasta ancheta.

Trebuie sa explice de ce nu s-au facut veniturile.

Comisiile de buget, finante pot intreprinde aceste actiuni de ancheta, o saptamana doua.

231 mld lei prognozati in legea bugetului de sta 221 mld au fost venituri efective. Trebuie o explicatie."

Despre discursul lui Iohannis la CSM:

Eu am mai spus si aseara - dl Iohannis nu rateaza nicio iesire publica fara sa ma mentioneze. Deja devine plictisitor. Si unele masuri din programul de guvernare sunt si pentru mine, pot fi luat pentru foloase necuvenite. Nu vreau sa comentez acele afirmatii.

Despre faptul ca a convocat o sedinta de plen cu 45 de minute inainte sa inceapa la care nu a participat: A fost o sedinta atipica pt ca a trebuit sa adoptam o masura atipica. Pentru ca nu pune guvernul in situatia in care sa nu poata functiona. Si pt procedura a fost aceasta sedinta de incepere a sesiunii. Eu am stat sa ma pregatesc pentru declaratii si poate ca am gresit.

Despre scandalul Ghita:

Eu ma asteptam ca acolo (la sedinta CSM - n.r.) asta sa fie subiectul principal. Toata lumea intelege ca sunt probleme. El nu a atins subiectul asta. Pana acum am vazut foarte multa tacere. Se spun prea multe lucruri ca sa mai ramana in intuneric, cineva trebuie sa faca lumina.