Programul de Guvernare al cabinetului Grindeanu: Investitii masive in infrastructura si fabrici noi / Modificarea legilor privind securitatea nationala / Modernizarea sistemului judiciar pentru a preveni "excesele si abuzurile

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 4 ianuarie 2017, 10:09 Actualitate | Politic


Prezentarea ministrilor PSD din Guvernul Grindeanu
Foto: Hotnews
 documente
(04 Ian 2017) PDF, 2MB
Programul de Guvernare de 171 de pagini al cabinetului Grindeanu "pleaca de la premisa construirii unei societati echilibrate, bazata pe principii incluzive", potrivit documentului in care se pune accent pe investitii masive, inclusiv prin Fondul Suveran, dar si pe salarii.

Extrase din "viziunea" Programului de Guvernare:

-In plan intern, obiectivul consta in fundamentarea unei cresteri economice inteligente, sustenabile si incluzive, de natura a furniza premisele consolidarii unui stat puternic, proactiv si a unei societati echilibrate, cu o clasa de mijloc extinsa. Nevoia de a iesi din capcana modelului economic bazat pe avantajul unei forte de munca ieftine si trecerea la forta de munca calificata reprezinta principala provocare a urmatorilor ani. 

-Consideram ca Romania trebuie sa investeasca masiv in infrastructura si in fabrici noi. Nu mai putem doar sa vindem ce produc altii. Ne trebuie capacitati de productie noi si aici, pe langa investitiile private, credem ca si statul poate juca un rol prin Fondul Suveran de Investitii si Dezvoltare si schema de start-up propuse, prin investitii in industria de aparare, energie, tehnologia informatiei,industriealimentarasialtele.  

-Este nevoie ca salarizarea in sectorul public sa raspunda nevoilor stringente ale angajatilor, dar si sa stimuleze si sa premieze performanta. De asemenea, este important ca, prin masuri active, sectorul privat sa fie sprijinit, in sensul generarii de oportunitati pentru cresterea salariilor. Romania nu mai poate ramane o tara in care resursa umana sa fie prost platita. 

-Viziunea principala a programului Guvernului in domeniul sanatatii este construita in jurul cetateanului si nu a sistemului medical, scopul final fiind acela ca serviciile de sanatate sa fie cat mai aproape de cetatean. In acest sens, Guvernul sustine construirea a 8 spitale regionale, dotate cu echipamente de ultima generatie si a unui spital republican, in Bucuresti.

-Sprijinirea sectorului IMM reprezinta o prioritate a programului economic. Contributor de importanta strategica la cresterea economica si crearea de locuri de munca, sectorul intreprinderilor mici si mijlocii trebuie sa beneficieze din partea statului de politici publice ce vizeaza o reglementare inteligenta, consultare sistematica cu organizatiile reprezentative, un sistem fiscal atractiv, cresterea accesului la finantare, simplificarea procedurilor si debirocratizare. 

-Politicile agricole si de dezvoltare rurala vor trebui sa asigure stimulente pentru ca sectorul agricol sa devina un motor de crestere economica si o sursa de locuri de munca pentru populatia din mediul rural, odata cu garantarea veniturilor agricultorilor pentru a evita migratia spre urban. 

-Sustenabilitatea cresterii economice nu poate fi mentinuta fara a implementa o diseminare echitabila a beneficiilor cresterii economice. Si aici trebuie sa ne rupem de modelul actual - mult la putini si putin la multi. Trebuie sa prevenim polarizarea societatii - astazi 15% din populatie castiga 85% din venituri si 85% din populatie 15% din venituri. Vrem sa crestem si sa consolidam clasa de mijloc.

-In domeniul politicii de securitate nationala, Guvernul considera necesara actualizarea/modificarea/completarea cadrului legislativ existent si initierea unor noi legi pentru a avea instrumentele legislative in concordanta cu evolutia riscurilor din sfera securitatii nationale.

-Continuarea sprijinului pentru R. Moldova va ramane un obiectiv esential al statului roman si va trebui dublat de sporirea prezentei in vecinatate, inclusiv prin investitii.

-Incepand cu 2017, vizam modernizarea legislatiei privind sistemului judiciar, astfel incat acesta sa fie asemanator cu cele din statele membre ale UE, impiedicand astfel aparitia exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale statului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11443 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  Si cum vor sa inlature discrepantele sociale ? (Miercuri, 4 ianuarie 2017, 10:29)

  MasP [anonim]

  Prin pensii uriase pentru cei care au lucrat in armata, politie , magistratura, parlamentari si pensii mizerabile pentru cei care au lucrat in industrie si agricultura ? Prin taierile de impozite tot pentru cei cu pensii uriase ? Prin mariri uniforme ale salariilor din sanatate si educatie astfel incat la o marire de 10% un profesor cu 1000 lei ia 100 lei si unul cu 4000 lei ia 400 lei ? Fara o infrastructura rutiera si feroviara pe care sa poti transporta eventualele marfuri pe care le-ar produce eventualele fabrici ? Fara schimbarea sistemului de educatie astfel incat un profesor sa fie evaluat dupa cum reuseste sa imbunatateasca nivelul celui mai slab copil din clasa ? Sunt aceleasi vorbe impachetate frumos pe care le avea si Iliescu care macar era mai credibil. Macar Iliescu avea scoala comunismului si o educatie destul de elevata. Dragnea e doar un taranus provincial care se chinuie sa invete engleza la 55 de ani.
  • -4 (4 voturi)    
   Prin eliminarea cotei unice (Miercuri, 4 ianuarie 2017, 13:37)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui MasP

   Simplu, prin eliminarea cotei unice si introducerea cotei progresive de impozitare, asa cu me in toata lumea occidentala
   • +4 (4 voturi)    
    Cota nu inlatura discrepantele sociale (Miercuri, 4 ianuarie 2017, 14:21)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Doar penalizeaza munca. Tarile care au adoptat cota unica au dorit sa atraga investitii si sa mobuilizeze salariatii pentru a castiga mai bine. Cota progresiva va aduce scaderea imediata a investitiilor straine, reducerea castigurilor salariale ale angajatilor si cresterea imediata a somajului. Simplu, nu?
 • +10 (10 voturi)    
  bla bla (Miercuri, 4 ianuarie 2017, 10:38)

  goguleana lugojana [utilizator]

  1. investitii in infrastructura cu un buget facut parf inainte de alegeri si cu UE care nu va negocia deficitul bugetar asa cum spera psd este pura utopie
  2. investitii in fabrici? alta fantezie cu rahat. nu stiu sa mai existe fabrici ale statului, iar daca exista sunt sigur capusate. cat despre investitii straine... ma cam indoiesc. spagile sunt pretutindeni conditii eliminatorii, infrastructura de care au nevoie este la pamant si nu va fi gata in mandatul asta. drept dovada toate investitiile pe care le-am pierdut in favoarea vecinilor. in plus, mediul fiscal nepredictibil nu ajuta nici el.
  • -2 (2 voturi)    
   Ce vorbesti ? (Miercuri, 4 ianuarie 2017, 13:43)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui goguleana lugojana

   Sunt atatea companii mari europene care sunt detinute de stat.
   La ei se poate si la noi nu, sau cum?
   Deutsche Telekom, Deutsche Bahn, EDF, GDF Suez, France Telecom, EADS, Renault iti spune ceva ?
   • +1 (1 vot)    
    N-ai habar, n-ai habar! (Joi, 5 ianuarie 2017, 11:58)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Sunt companii cu capital majoritar de stat, ceea ce înseamnă că sunt conduse ca orice altă companie, iar minoritarii sunt luați în seamă (și protejați prin lege de abuzurile majoritarilor). La noi numirile se fac pe principii politice, nu economice, iar deciziile sunt luate împotriva intereselor intreprinderii și minoritarii protestează degeaba. Așa că lasă gargara, că la noi nu este ca la ei, din motive de ””ca la noi, la nimenea””. Că la noi TAROM este în faliment total, în timp ce la ei companiile de stat au făcut schimbări drastice.
   • +1 (1 vot)    
    N-ai habar, n-ai habar! (Joi, 5 ianuarie 2017, 11:58)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Sunt companii cu capital majoritar de stat, ceea ce înseamnă că sunt conduse ca orice altă companie, iar minoritarii sunt luați în seamă (și protejați prin lege de abuzurile majoritarilor). La noi numirile se fac pe principii politice, nu economice, iar deciziile sunt luate împotriva intereselor intreprinderii și minoritarii protestează degeaba. Așa că lasă gargara, că la noi nu este ca la ei, din motive de ””ca la noi, la nimenea””. Că la noi TAROM este în faliment total, în timp ce la ei companiile de stat au făcut schimbări drastice.
 • +6 (6 voturi)    
  Fabrici de stat? (Miercuri, 4 ianuarie 2017, 10:41)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  Doar atat? CAP-uri? IAS-uri? O nationalizare, ceva?Nimic? Slab program de guvernare. Si cate sperante isi pusese ambasadorul rus in noile sovrom-uri.
 • +7 (7 voturi)    
  sector public (Miercuri, 4 ianuarie 2017, 10:44)

  Ilidia [utilizator]

  Vorbind de "sectorul public" uita sa pomeneasca de faptul ca administratia publica geme de sinecuristi, neamuri si nemusoare, si ca inainte de orice ar trebui facuta curatenie pe-acolo, apoi sa se vorbeasca de marirea salariilor. Staul construieste fabrici !? Mai bine s-ar ocupa de punerea pe picioare a intrepriderilor unde este actionar, dar...e cam greu pt. ca s-ar lovi de aceeasi problema a nemusoarelor sinecuriste...
  • +5 (5 voturi)    
   Model economic (Miercuri, 4 ianuarie 2017, 11:29)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

   Bolsevic. Socialism multilateral dezvoltat pentru ca mafia rosie sa poate controla totul si sa fure cum vrea. ODIOS!
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 ianuarie 2017, 10:53)

  [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 4 ianuarie 2017, 11:00)

  Metec [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  Singurul punct pe care il vor indeplini (Miercuri, 4 ianuarie 2017, 11:21)

  Mustata lui Dragnea [anonim]

  din programul de prosteala....pardon , de guvernare va fi
  ”Modernizarea sistemului judiciar pentru a preveni "excesele si abuzurile...”
  Punem pariu ?
  • -2 (2 voturi)    
   Vinovati (Miercuri, 4 ianuarie 2017, 13:22)

   Bazil [utilizator] i-a raspuns lui Mustata lui Dragnea

   pentru situatia actuala sunt cei 60% de imbecili care nu au votat. O buna parte din ei sunt mai prosti decat votantii psd.
 • +5 (7 voturi)    
  Spitalele lui Dragnea , cu dedicatie Israelului ! (Miercuri, 4 ianuarie 2017, 11:26)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  ...a celor care l-au ajutat in campanie ,cu conditia acapararii pietelor in cateva domenii cheie, printre care si sanatatea !
  Dupa Hexifarma urmeaza altii sa acapareze piata din Romania...
  " Nu ne vindem tara ..." zice Dragnea si zambeste pe sub mustata.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu vand tara lor (Miercuri, 4 ianuarie 2017, 14:23)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui DEMA GOGU'

   Dar o vand pe a noastra. Pacat ca nu le putem lua cetatenia acestor tradatori ce duc iar Romania in izolare si pauperitate.
 • +6 (6 voturi)    
  Pe scurt (Miercuri, 4 ianuarie 2017, 11:28)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Investitii masicve ca sa aiba mafia rosie ce fura. GUVERNUL RUSINII NATIONALE - cel mai odios din cite au fost in ultimii 20 de ani. Impostori, securisti, mafioti, carieristi, slugi,
 • 0 (0 voturi)    
  investitiile masive.. (Joi, 5 ianuarie 2017, 11:41)

  USMarines [utilizator]

  se fac cu cine? Cu firmele de partid, evident.....
  Daca e rost de sifonat bani publici, se vor face "investitii" in continuare, chiar inutile. Vezi aparatura medicala inutila din lipsa de personal calificat, centrele de informare a cetatenilor care nu functioneaza, terenurile de fotbal in panta, parcuri in satuce care nu au apa curenta si canalizare si nu in ultimul rand, asfaltari care se deterioreaza la prima ploaie....
  Iar asta "sa producem noi, dom'le!!" e mai presus de abureala/ minciuna , e o absurditate. dar si-au repetat-o de atatea ori, incat au inceput sa o creada.
  Cu sloganul "Noi suntem Romani si suntem buricul pamantului" nuse ridica productivitatea muncii....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by