Marti a avut loc prima sedinta de plen a Camerei Deputatilor din noul legislativ, la care insa nu au participat toti cei 329 de deputati alesi pe 11 decembrie, ci doar 250. La prezidiu au stat cei mai tineri deputati - Mara Mares (24 ani, PNL, Brasov), Andrei Pop (25 ani, PSD, Ialomita), care l-au asistat pe cel mai varstnic - Miron Ignat (75 de ani, reprezentant al lipovenilor din Romania), acesta fiind si presedintele temporar al Camerei Deputatilor pana la alegerea conducerii. Deputatii si-au votat in unanimitate comisia de validare, formata din 30 de membri.

Camera DeputatilorFoto: Hotnews

Sedinta a fost deschisa de intonarea imnului.

De la prezidiu, Ignat a avut un discurs care a amintit de alte vremuri, vorbind despre Romania drept tara care a fost "candva granarul Europei", care are un potential nefolosit, enumerand in acest sens locurile frumoase din Romania precum Delta Dunarii, precum si despre mancarea care are toxine si E-uri.

El a afirmat in debutul discursului sau ca alegatorii nu au fost influentati de galeti oferite de partide.

"Noi, cei prezenti in aceasta legislatura, suntem rezultatul unui vot transparent, desfasurat corect si alegatorii au votat din inima, in cunostinta de cauza, pentru ca noi, prezenti astazi aici, sa ii reprezentam cu cinste. In aceasta campanie electorala, oamenii au votat liber, fara sa fie influentati de vreo galeata verde, rosie, albastra sau portocalie, fara sa fie amagiti de o sticla de ulei sau de un pui congelat sau de o geaca inscriptionata cu sloganuri electorale. Prin aceasta s-a demonstrat ca Romania paseste pe calea democratiei, pe calea respectului si a demnitatii cetateanului", aspus Ignat.

Dupa aplauzele oferite de cei circa 250 de colegi deputati (aceasta a fost prezenta anuntata, dintr-un total de 329 de deputati), s-a anuntat alcatuirea comisiei de validare a mandatelor - 14 deputati de la PSD, 6 de la PNL, 3 de la USR, 2 de la UDMR, 2 de la ALDE, 2 de la PMP si unul de la minoritatile nationale.

Dupa sedinta de plen, in fata bradului instalat in hol s-au instalat colindatori, care l-au asteptat pe presedintele PSD Liviu Dragnea sa termine declaratiile date presei pentru a incepe sa cante.

Vezi mai jos fotografii cu deputatii si cu colindatorii

Mara Mares, Miron Ignat si Andrei Pop (foto imagine televizata)

Victor Ponta, Nicolae Banicioiu si Eugen Bejinariu (pentru care DNA a cerut incuviintarea urmaririi penale)

Grupul de colindatori

Colindatorii si Liviu Dragnea (plus Florin Iordache)

Dragnea, colindatorii si jurnalistii