Noul Parlament, ales in urma scrutinului din 11 decembrie, a fost convocat marti, la ora 12,00, de presedintele Klaus Iohannis.

Decretul semnat de seful statului privind convocarea Legislativului a fost publicat luni in Monitorul Oficial, potrivit Agerpres.

Majoritatea parlamentarilor si-au preluat de luni mandatele. Din totalul celor 136 de senatori alesi in urma scrutinului din 11 decembrie, 97 s-au prezentat la Palatul Parlamentului, pentru a indeplini formalitatile necesare preluarii mandatului. Luni, pana la ora 16,00, aproximativ 180 de deputati din cei 329 alesi au trecut pe la birourile amenajate pentru a-si prelua mandatul.

Fiecare for legislativ are marti, de la 12,00, sedinta solemna de deschidere a legislaturii 2016-2020. Aceasta este prezidata, atat la Senat cat si la Camera, de seniorul de varsta, fiind asistat de patru dintre cei mai tineri senatori, respectiv deputati.

Ulterior, urmeaza a fi convocate Comisiile de validare, care vor verifica daca alegerea noilor senatori si deputati s-a realizat cu respectarea prevederilor legii electorale. Comisiile de validare pot recomanda invalidarea mandatului unui parlamentar in cazul in care au fost constatate nereguli.

Miercuri, parlamentarii vor depune juramantul. Refuzul de a-l depune atrage dupa sine pierderea mandatului de parlamentar.