Partidul Social-Democrat (de centru-stanga) din Romania a castigat alegerile parlamentare din 11 decembrie in ciuda ca ceea ce, in multe tari, ar fi considerat un handicap: liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, in anul 2015, pentru tentativa de frauda electorala, petrecuta cu 3 ani mai devreme. Multi vad insa condamnarea lui Liviu Dragnea ca fiind motivata politic, iar in Romania numeroase partide sunt afectate de coruptie, scrie The Economist.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

Publicatia aminteste ca PSD a castigat alegerile cu peste 46% din voturi, in timp ce principalul sau contracandidat, Partidul National Liberal, a avut un scor modest, doar in jur de 20%.

Victoria PSD in alegeri a adus si ingrijorarea ca lupta anticoruptie din Romania, devenita un model in aceasta regiune, datorita procurorilor DNA, risca sa incetineasca.

Jurnalistii The Economist amintesc ca Directia Nationala Anticoruptie aduce anual in fata justitiei peste 1.000 de persoane, iar cele mai multe dintre ele ajung sa fie condamnate.

Liviu Dragnea, scriu jurnalistii straini, nu este primul lider PSD care are o relatie dificila cu procurorii DNA. In urma cu un an, Victor Ponta, premier PSD, a fost nevoit sa demisioneze dupa protestele masive de strada care au izbucnit dupa incendiul din clubul Colectiv. Victor Ponta era si el anchetat de DNA, ca si actualul lider PSD, Liviu Dragnea.

The Economist aminteste ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anuntat ca nu va desemna o persoana cu probleme penale in functia de prim ministru, o regula care ar putea opri ascensiunea liderului social-democrat.