Vicepresedintele PMP, Robert Turcescu, a declarat ca din moment ce Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv pentru infractiuni legate de un proces electoral, se poate gandi serios la "o formula in care mandatul lui de parlamentar sa nu fie validat intr-un astfel de context", scrie News.ro. Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Florin Iordache, sustine ca articolul din Regulamentul forului care l-ar putea impiedica pe Liviu Dragnea sa fie validat ca deputat se refera doar la condamnari definitive pentru alegerile curente, iar astfel liderul PSD "nu a fost ales prin frauda".

Florin Iordache / Robert TurcescuFoto: Colaj / Sursa foto: cdep.ro, Hotnews.ro

"In conditiile in care regulamentul este in vigoare, avand in vedere sentinta pe care o are Liviu Dragnea, care este legata tocmai de fraudarea unui proces electoral, cred ca ne putem gandi serios la o formula in care mandatul lui de parlamentar sa nu fie validat intr-un astfel de context. Nu e o pozitie a partidului, pentru ca e prima oara cand aud de asta, dar, din punctul meu de vedere, regulamentul pare sa sune destul de clar in aceasta privinta", a declarat vicepresedintele PMP, Robert Turcescu, proaspat ales deputat de Constanta.

El a adaugat ca PMP nu se va feri sa ceara invalidarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea si a spus ca si celelalte partide ar trebui sa faca la fel.

"E clar ca situatia prezentata reclama o actiune in solidar eventual a tuturor parlamentarilor. PMP nu se va feri, in conditiile in care, analizand, vom vedea ca e vorba de o astfel de situatie, sa ceara inclusiv invalidarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea. E un punct de vedere personal, pentru ca nu a existat pana acum o discutie de acest gen in partid", a precizat Turcescu.

Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Florin Iordache, a declarat, sambata, pentru News.ro, ca articolul din Regulamentul forului care l-ar putea impiedica pe Liviu Dragnea sa fie validat ca deputat se refera doar la condamnari definitive pentru alegerile curente, iar astfel liderul PSD "nu a fost ales prin frauda".

"Discutam de aceste alegeri pentru validare. BEC a comunicat ca nu s-au comis fraude electorale. E simplu, niciun deputat nu a fost ales prin frauda", spune Florin Iordache, dand de inteles ca prevederea privind condamnarea definitiva pentru fraude electorale ar fi trebuit sa aiba loc in cazul alegerilor care tocmai s-au incheiat.

Regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca alegerea unui deputat poate fi invalidata daca respectivul a fost condamnat definitiv pentru fraude legate de derularea procesului electoral.

"Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (...) in cazul in care exista o hotarare judecatoreasca de condamnare, ramasa definitiva, privind savarsirea de catre respectivul deputat a unor infractiuni legate de derularea procesului electoral", se arata in articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputatilor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat definitiv pe Liviu Dragnea, in aprilie 2016, la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani, pentru fraude comise la referendumul din 2012 de demitere a lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei.