Sergiu Moroianu, sotul vicepresedintelui Uniunii Salvati Romania, Clotilde Armand, a fost exclus din USR prin votul unanim al Biroul National al partidului, dupa ce a acuzat echipa de comunicare si campanie a USR ca ar fi "asociat imaginea formatiunii cu activistii LGBT si cu Soros", anunta presedintele formatiunii, Nicusor Dan, intr-o postare pe Facebook. "E un moment trist. Prin decizia unanima a Biroului National de aseara, Sergiu Moroianu a fost exclus din USR. Biroul National a sanctionat atacul lipsit de etica la adresa USR, care a ranit miile de oameni care au muncit pentru acest proiect", a scris Nicusor Dan.

Sergiu MoroianuFoto: USB

Comunicatul de presa al USR, dupa excluderea lui Sergiu Moroianu din partid:

Biroul National al USR a constat ca Sergiu Moroianu a incalcat articolul 13 litera c din statut care prevede ca un membru are indatorirea sa nu prejudicieze, prin luari de pozitii publice, imaginea Salvati Romania si a decis excluderea lui din partid.

USR a constatat ca interventia publica a lui Sergiu Moroianu a fost preluata in mass-media in zeci de articole, stiri si emisiuni TV, intr-un context negativ pentru partid, fapt care a prejudiciat grav imaginea Uniunii si eforturile depuse de membrii si simpatizantii USR in campania electorala.

Sergiu Moroianu a refuzat sa se prezinte la sedinta Biroului National, la care a fost invitat cu 48 de ore inainte asa cum prevede statutul pentru a-si proba acuzatiile. De asemenea, BN i-a oferit lui Sergiu Moroianu posibilitatea sa prezinte dovezile in scris daca nu poate participa fizic la sedinta Biroului National, posibilitate pe care acesta nu a folosit-o.

In scopul clarificarii, tinem sa facem urmatoarele precizari:

1. Interventia lui Sergiu Moroianu a fost lipsita de etica si a adus prejudicii grave imaginii partidului prin lansarea unor acuzatii calomnioase in spatiul public. Persoanele care afirma lucruri deosebit de grave, false, pe care nu le pot proba, contravin statutului de membru si valorilor USR.

2. Sergiu Moroianu s-a folosit pentru a ataca partidul de inventia propagata de adversari in campania josnica de denigrare a USR, asocierea cu George Soros. Tot pe aceasta pseudotema, a acuzat in mod direct si fals unul dintre vice-presedintii USR, pe Roxana Wring.

3. Sergiu Moroianu a enuntat mai multe minciuni legate de cheltuirea banilor in campania electorala.

3.1. Ca banii ar fi fost cheltuiti netransparent si discretionar. USR a facut publice la mijlocul campaniei electorale veniturile si cheltuielile, precum si structura cheltuielilor, urmand ca bilantul complet sa fie facut public dupa finalizarea si depunerea actelor la AEP de catre mandatarii financiari.

Dovada faptului ca banii au fost cheltuiti chibzuit este suma de 50 000 de lei platita pentru sondajul de opinie comandat, ceea ce reprezinta aproximativ 2% din cheltuielile totale.

Cele mai mari cheltuieli din campanie au fost pentru infrastructura (corturi, pliante, servicii postale, productie, distributie).

Sergiu Moroianu sustine ca au fost platite asa zise servicii de consultanta, ceea ce este fals. Pentru toate contractele exista dovada prestarii serviciilor si toate cheltuielile au la baza chitante si facturi care vor fi depuse la AEP.

3.2. Ca Matei Paun urmeaza sa fie platit cu o suma consistenta. Matei Paun a activat voluntar si nu urmeaza sa fie remunerat nici pentru campania de la locale, nici pentru cea recenta de la parlamentare. El nu a fost platit niciodata de catre USB sau USR, fapt ce poate dovedit prin documentele depuse conform legii la AEP.

4. Invitatiile media au venit cu precadere pentru candidatii pentru Parlament, USR promovandu-i pe acestia. Clotilde Armand, care nu fost candidat la Parlamentare, a fost prezenta in mass-media in timpul campaniei electorale. De altfel, Clotilde Armand a fost prezenta la actiunile filialelor locale, inclusiv la cele care implicau aparitii media.

5. In opozitie cu afirmatia lui Sergiu Moroianu, Clotilde Armand a fost cea care l-a cooptat si propus pe Matei Paun in echipa de campanie, in luna februarie 2016.

6. In ceea ce priveste rezultatul alegerilor de la Bucuresti, la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, USR a obtinut cu 35.000 mai multe voturi decat la alegerile locale din 5 iunie 2016.

Sergiu Moroianu a lansat, miercuri, un atac dur la adresa lui Matei Paun, cel care a coordonat campania electorala a USR, afirmand despre acesta ca este un "personaj controversat" despre care nu se stie "unde a lucrat" si acuzandu-l de o campanie de denigrare si sabotaj la adresa lui Armand.

El afirma ca Paun este vinovat de asocierea USR cu George Soros si cu "activistii LGBT" si cere "Explicatii" biroului national al partidului. El atrage atentia colegilor ca USR a obtinut in Bucuresti un scor mai mic decat la locale si mai mic decat "scorul partidului de apartament PPDD in 2012". care a adus prejudicii grave imaginii partidului.

Surse din USR au declarat vineri pentru HotNews.ro ca respectiva postare a "adus prejudicii grave imaginii partidului preluand propaganda mincinoasa a RTV si A3 din timpul campaniei electorale" si ca Uniunea Salvati Romania ia in calcul excluderea lui Moroianu din partid.