¬Liviu Dragnea a anuntat marti ca nu va merge la consultari la Palatul Cotroceni, intrucat invitatia presedintelui Klaus Iohannis ar fi fundamentata pe un articol gresit din Constitutia Romaniei.

Klaus Iohannis si Liviu DragneaFoto: Agerpres (editat)

"M-am uitat cu atentie pe invitatie si aici se spune ca suntem invitati la consultari in baza art. 85, alineatul 1, din Constitutie care prevede: 'presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament'. Acest articol din Constitutie nu poate fi urmat decat de o emitere a unui decret. Consultarile se pot face doar in baza art. 103 si acolo spune foarte clar ca in functie de majoritatile stabilite in Parlament, despre care nu se poate vorbi decat dupa validarea fiecarui parlamentar. De asemenea, noua ni se pare straniu ca sunt invitate la consultari partide care maine, cand ar fi consultarile, nu sunt parlamentare si ma refer la USR si la PMP. Maine este in functiune actualul Parlament.

Deci, am discutat in partid aceasta invitatie, cred ca presedintele ar trebui sa aiba o discutie serioasa cu cel sau cei care i-au propus fundamentarea invitatiei pe baza art. 85 din Constitutie. Nu putem merge la aceste consultari pentru ca, asa cum am spus in campanie si in seara alegerilor, noi vrem sa respectam cu strictete prevederile constitutionale. Nu mergem la consultari pentru a face exercitii de imaginatie", a spus Dragnea, la sediul PSD a completat el.

Dragnea considera "straniu" faptul ca seful statului i-a invitat si pe reprezentantii USR si PMP care in prezent nu sunt in parlament.

"Ni se pare straniu ca sunt invitate partide care nu sunt parlamentare - USR si PMP. Maine este in functiune acest parlament", a spus el.

Intrebat din nou daca isi asuma mandatul de prim-ministru, Dragnea a declarat ca vrea sa faca o observatie privind declaratiile lui Iohannis. "Am inteles astazi din declaratiile dumnealui ca o lege este o chestiune secundara. Pentru mine nu este o chestiune secundara, este un lucru important care trebuie respectat" a declarat Dragnea, referindu-se la legea in vigoare din 2001 care prevede ca nu poate fi membru al guvernului o persoana condamnata definitiv.

Intrebat despre o eventuala contestare la Curtea Constitutionala de catre Avocatul Poporului a respectivei legi: "Foarte bine este un demers corect (sesizarea la Curtea Constitutionala - n.r.), si mie mi se pare neconstitutional. Ce vreau sa va spun - noi vom respecta toate procedurile constitutionale sau parlamentare."

Dragnea a afirmat de asemenea ca nu este de acord cu declaratia liderului PSD Alba Ioan Dirzu, cel care l-a amenintat pe Klaus Iohannis cu suspendarea daca nu il numeste pe Liviu Dragnea premier.

Dragnea a fost intrebat cum comenteaza afirmatiile lui Victor Ponta, care a vorbit despre posibile racolari in PSD pentru ca partidul sa aiba singur majoritate: "Eu apreciez declaratiile fostului premier, dar deciziile in partid sunt anuntate de mine. Imi permit sa nu fiu de acord cu declaratii precum ale liderului PSD Ioan Dirzu ca il vom suspenda pe presedinte. Nu avem in minte acest demers" a fost raspunsul lui Dragnea.

Despre racolari: "Nu negociez cu nimeni si nici partidul meu nu negociaza cu nimeni. Va dau un motiv foarte simplu - si azi noapte s-a mutat un mandat de la un partid la alutl. le-am cerut colegilor mei sa nu discute cu nimeni".

Despre discutiile cu UDMR: "Nu am avut inca o discutie. Sper sa reusim sa avem o discutie cu cei de la ALDE astazi sau maine."