In prima sedinta a Biroului Politic National dupa alegerile parlamentare si dupa demisia Alinei Gorghiu, deputatul PNL Raluca Turcan a fost votata presedinte interimar al PNL de catre Biroul Politic National, in unanimitate, pana la Conventia Nationala de anul viitor cand se vor organiza alegeri interne. Turcan este liderul organizatiei PNL Sibiu, care a obtinut cel mai bun scor al PNL de la alegerile parlamentare - 39%. Catalin Predoiu, fost candidat la primaria Capitalei, a anuntat in sedinta ca vrea sa isi depuna candidatura pentru presedintia partidului la congresul de anul viitor, iar anuntul sau a fost primit cu aplauze. Pentru ca nu s-au putut pune de acord in privinta alegerii secretarului general interimar intre Teodor Atanasiu si Raducu Filipescu (liderul PNL Calarasi care a obtinut 30% la alegeri), a fost ales pana la urma Marian Petrache pentru aceasta functie.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am primit propunerea unanima din partea tuturor colegilor de a fi presedinte interimar al PNL in conditiile in care am venit astazi la sedinta cu cel mai bun rezultat obtinut de PNL in toata tara. Aceasta propunere nu a venit in urma unui compromis, a unor negocieri. Nu m-am asteptat si nu mi-am dorit sa se intample lucrul acesta. Dimpotriva, am o organizatie si o echipa frumoasa in PNL Sibiu a precizat Turcan. La nivel national am primit un mesaj ca oameni care si-ar fi dorit sa voteze pentru PNL impotriva PSD au avut niste semne de intrebare, niste nemultumiri si s-au indepartat de noi. Or, la aceste mesaje pe care le-a dat societatea noi trebuie sa raspundem si trebuie sa corectam si cred ca are capacitatea de a renaste, de a transmite oamenilor ca poate sa fie cel mai puternic partid de dreapta din Romania", a declarat Turcan, dupa sedinta.

In discursul sustinut dupa vot in fata colegilor, Turcan a afirmat ca nu isi poate asuma ca nu va candida si pentru un mandat plin anul viitor.

Turcan a anuntat dupa sedinta in fata presei ca urmeaza sa decida asupra formulei in care va merge la consultarile de la Cotroceni care au loc miercuri.

Potrivit lui Filipescu, un congres al partidului va avea loc in martie 2017.

Cum s-a desfasurat sedinta:

UPDATE 14.10 Pana la urma, Marian Petrache a fost ales secretar general interimar. In sedinta nu s-a stabilit insa cand va avea loc Conventia Nationala.

UPDATE 13.45 Liberalii nu se pot pune de acord in privinta alegerii secretarului general, intrucat Atanasiu este contestat de mai multe persoane. S-a decis sa se ia o pauza de consultari. O parte a fostilor liberali s-au strans intr-o parte a salii pentru a discuta, relateaza surse liberale.

Liberalii trebuie sa voteze si asupra unui secretar general interimar, care va avea sarcina sa organizeze alegerile de la Conventia Nationala. Cele doua variante discutate in sedinta sunt Teodor Atanasiu si Raducu Filipescu, lider PNL Calarasi, acesta din urma fiind propunerea Luciei Varga.

Teodor Atanasiu a ratat sansa unui nou mandat de senator. El a candidat la Buzau, unde al doilea loc de senator dupa cel al PSD va reveni PMP-ului, potrivit presei locale. In Buzau, PNL a obtinut scorul de 11,7%, in timp ce la Calarasi s-a obtinut scorul de 29,9%.

Catalin Predoiu, fost candidat la primaria Capitalei, a anuntat in sedinta ca vrea sa isi depuna candidatura pentru presedintia partidului la congresul de anul viitor, au precizat pentru HotNews.ro surse liberale, iar anuntul sau a fost primit cu aplauze.

Sedinta liberalilor a fost una foarte tensionata. Ea a ajuns sa fie condusa de Marian Petrache, la propunerea lui Cristian Busoi, dupa ce mai multe voci i-au cerut chiar la inceputul sedintei lui Ilie Bolojan sa renunte la microfon, au relatat surse din PNL.

Potrivit acelorasi surse, Lucia Varga a cerut ca cei de la prezidiu sa plece si intreaga comisie de unifciare sa se dizolve.

De la microfon, Petrache a declarat se trebuie sa mearga pe "meritocratie", apoi a urmat votul pentru Raluca Turcan, primit cu aplauze.

Presedintele PNL Alina Gorghiu si-a depus mandatul luni, in urma rezultatului alegerilor parlamentare, despre care a spus ca este "un soc eletoral".

Alaturi de Gorghiu si Bolojan si-a mai depus demisia si Adriana Saftoiu, prim-vicepresedinte al PNL Bucuresti.

In sedinta de marti nicio alta demisie nu a mai fost inregistrata.