Presedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat luni ca isi depune mandatul din fruntea partidului, iar conducerea interimara urmeaza sa fie decisa in cursul zilei de luni si finalizata marti, intr-o sedinta a Biroului Politic National. Pe de alta parte, Gorghiu ar putea ramane interimar pana la congresul partidului, care ar urma sa aiba loc la jumatatea lunii februarie.

Alina GorghiuFoto: Hotnews

UPDATE Potrivit unor surse liberale, si secretarul general Ilie Bolojan si-a depus mandatul, insa, pana acum, nu si Cristian Busoi liderul PNL Bucuresti - organizatie care a obtinut 12%.

Declaratiile lui Gorghiu (aceasta nu a dorit sa primeasca intrebari de la presa):

 • "Dati-mi voie din nou sa multumesc electoratului de dreapta care ne-a acordat increderea si voturile
 • Votul convarsitor s-a dus inspre PSD, dati-mi voie sa recunosc victoria PSD. Au un program de guvernare care presupune multe promisiuni.
 • PNL din opozitie se va asigura ca viitorul guvernurlui il va duce la indeplinire. Vom face opozitie curata, ferma.
 • I-am informat pe colegii mei ca pentru mine nu exista alt gest decat cel al depunerii mandatului. A fot o onorare pentru mine sa fiu presedintele PNL 2 ani de zile, sa colaborez cu toti din interiorul partidului ii asigur ca voi face asta in continuare.
 • Vreau sa va informez ca sunt si alti lideri din conducerea partidului care isi asuma aceeasi atitudine. (n.r. - nu a precizat cine sunt acestia)
 • La ora 18 voi avea o discutie cu primele 20 de filiale pentru ca maine asa cum va spuneam la ora 12.00 vom avea BPN.
 • Le voi propune colegilor mei sa convocam rapid Conventia Nationala a partidului, forul care organizeaza alegerile in PNL. Sper sa se poata la jumatatea lunii februarie
 • In mod cert, este nevoie sa se stabileasca o noua conducere a PNL, legitima, de un nou start, de stabilitate, de coerenta si de una act politic eficient.
 • Tot maine in cadrul BPN se va decide formula de interimat.
 • Obiectivul pe care mi-l propun acum pe final de mandat - solidaritatea PNL. Mi-as dori ca toti colegii mei sa ramana uniti in aceasta formula
 • Chiar daca astazi vedeti un psd la procentele pe care le-ati obtinut in alegeri puteti constata ca PSD face si alte lucruri mai neplacute la guvernare.
 • Vom depasi acest soc electoral, acest scor deloc placut."

Liderii PNL se reunesc in sedinta, la ora 18.00, cu liderii filialelor judetene care au obtinut un rezultat peste media nationala. Este vorba deci despre Arad, Alba, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Hunedoara, Ilfov, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Vaslui, Vrancea si diaspora. Acestia vor discuta formula de interimat la conducerea partidului.

Varianta cea mai plauzibila este cea in care Gorghiu ramane presedinte interimar, desi aceasta a transmis liderilor ca nu isi doreste acest lucru, intrucat nu se gasesc atat de rapid solutii pentru conducerea PNL. Un vot asupra acestei decizii va fi dat marti in BPN, dupa discutiile de luni seara.