Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, cere demisia sau demiterea ministrului Culturii, Corina Suteu, ca urmare a gestionarii incorecte a dosarului privind includerea pe lista UNESCO a Pelerinajului de la Sumuleu Ciuc.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

"Saptamana trecuta, in cadrul intrunirii din Etiopia, Romania a actionat impotriva propriei propuneri. A convins reprezentantii altor trei state - Cipru, Mexic si Austria, care s-au pronuntat in defavoarea dosarului, iar in urma acestor interventii comisia a respins initiativa de includere a Pelerinajului de la Sumuleu Ciuc pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanitatii UNESCO. Este inadmisibil. Prin acest gest, mesajul pe care il transmite statul roman este ca nu vrea sa accepte nimic care nu are origini romanesti sau ortodoxe. Nu ar fi fost nicio tragedie daca reprezentantul statului roman si-ar fi sustinut propriul dosar si prin acest gest sa demonstrez un act de normalitate comunitatii romano-catolice si maghiarilor din Transilvania. In aceste conditii, solicit demisia sau demiterea ministrului Culturii", a declarat luni liderul UDMR, Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat de presa al Uniunii, citat

El a subliniat faptul ca, pana in acest moment, nu s-a intamplat niciodata in istoria UNESCO ca un stat sa actioneze impotriva propriului dosar. In opinia sa, este de neinteles faptul ca, intr-o zi, Papa Francisc este invitat in Romania, iar a doua zi o autoritate a statului refuza includerea celui mai mare pelerinaj catolic pe lista patrimoniului UNESCO si recunoasterea, protectia internationala a acestuia.

"S-a dovedit, din nou, ca nu putem conta decat pe noi insine. Duminica se va vedea daca vom avea o reprezentare puternica in Parlament prin care sa militam pentru valorile noastre", a conchis presedintele UDMR.