Copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu a afirmat marti, la Slatina, ca doreste infiintarea unui minister al repatrierii romanilor, care sa informeze romanii din afara granitelor despre posibilitatea de a ocupa locuri de munca in tara si care sa creeze conditii sa revina celor plecati la munca in strainatate, transmite Agerpres.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Vreau sa infiintam un minister al repatrierii romanilor. Cu alte cuvinte, sa organizam conditiile necesare prin care romanii din strainatate sa fie informati asupra zonelor unde este lipsa de forta de munca, asupra meseriilor care se cauta si acest minister al repatrierii sa le creeze conditii sa revina, sa se incadreze in munca, sa le creeze conditii de locuire, conditii de invatamant, de pregatire pentru copii lor, pentru ca altfel, toate dorintele noastre cele mai fierbinti de a vedea economia romaneasca crescand in perioada urmatoare nu se vor putea realiza din cauza penuriei de forta de munca", a afirmat Tariceanu.

Tariceanu a spus ca vrea stoparea "fenomenului emigrationist", urmareste sustinerea economiei romanesti, a investitiilor private si publice si promoveaza invatamantul dual si pregatirea profesionala a fortei de munca.

"Daca vom ramane in continuare la stadiul de economie furnizoare de mana de lucru, ca o economie de lohn, sa nu ne miram ca pleaca oamenii pe capete in strainatate. Avem cea mai cumplita statistica posibila: patru milioane de romani care au emigrat. La noi au plecat patru milioane de oameni din considerente economice. Vreau sa punem stop acestui fenomen emigrationist. Este in Romania forta de munca, dar este forta de munca necalificata, ceea ce se cauta din ce in ce mai mult este forta de munca calificata si asta trebuie sa facem prin pregatirea profesionala care din pacate a fost neglijata. Noi suntem promotorii invatamantului dual, cu jumatate din programa pregatire teoretica, jumatate profesionala in intreprinderi care urmeaza la terminarea scolii sa-i angajeze pe cei care fac sistemul de invatamant dual", a adaugat copresedintele ALDE.