Presedintele-director general al TVR, Irina Radu, a declarat, luni, ca decizia de amanare a difuzarii interviului acordat de premierul Dacian Ciolos pentru emisiunea "Viata Satului" nu inseamna cenzura, adaugand ca in cursul zilei de luni Consiliul de Administratie al SRTV a decis sesizarea Comisiei de etica pe acest subiect.

Irina RaduFoto: Agerpres

"Da, mi-am dat OK-ul pe aceasta decizie si am dat si explicatiile, cred ca se vad destul de clar din comunicat (comunicatul TVR - n.r.). Vreau sa va puneti intai dumneavoastra o intrebare: daca nu era campanie electorala, noi mai stateam acum de vorba pe tema asta? Doi: 'cenzura', toate televiziunile au titrat 'cenzura la TVR'. Cenzura nu asta inseamna, cenzura inseamna sa interzici sa apara ceva, nu sa planifici la o alta data difuzarea sau sa dai dintr-un interviu. Sa fi dat 10 minute, iar 30 taiate, aia era cenzura. (...) Asa s-a vorbit despre o alta planificare si nu intelegem de ce neaparat trebuie sa intrebe lumea cand dam, de ce dam, de ce nu dam. Asta mie, ca om si ca jurnalist, imi creeaza suspiciuni", a declarat Irina Radu, la Parlament, la plecarea de la discutia avuta cu presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor si cativa membri ai comisiei, potrivit Agerpres.

Sefa TVR a precizat ca in cursul zilei de luni a avut loc o sedinta a Consiliului de Administratie al TVR care fusese deja programata.

"A fost programata sedinta de astazi, deci nu a fost o sedinta speciala. Era programata sedinta Consiliului de Administratie si bineinteles ca, vazandu-ne, am discutat si acest subiect. Si asta s-a discutat si in Consiliul de Administratie, sa ne adresam si Comisiei de etica, toti cei implicati in aceasta decizie or sa dea declaratii, sa povesteasca in fata membrilor comisiei de ce au optat intr-un fel sau altul", a declarat Radu.

Intrebata cand va avea loc sedinta Comisiei de etica, ea a spus: "Cat mai repede. Probabil maine se mobilizeaza, sunt niste libere, nu stiu daca o sa-i convocam si-n zilele libere, oricum se pot aduna, pot sa ne cheme si-n zilele libere, eu, cel putin, ma voi prezenta daca ne cheama", a spus Radu.

Sefa TVR a mai fost intrebata cum apreciaza faptul ca in 2014 TVR a difuzat, tot la 'Viata Satului', un interviu cu Victor Ponta, premier si candidat la alegerile prezidentiale.

"Trebuie sa repetam aceleasi probleme? Eu nu eram presedinte atunci, a fost altcineva presedinte, dar tin minte ce s-a intamplat. Si chiar acel presedinte - si i-am respectat curajul - a spus la un post de televiziune ca trebuie sa vorbim cu subiect si predicat, ca are parerea, in acest moment, TVR-ul a luat o decizie buna", a declarat Radu.

"Cel mai important pentru mine e ca a fost o discutie constructiva. Am explicat conjunctura, de ce ne-am indreptat si am luat aceasta decizie. Am subliniat si nu-mi place sa ma laud, dar uneori e necesar, am intrebat daca in cele 15 luni s-a plans cineva vizavi de echilibrul meu personal, de felul in care am tratat eu partidele sau persoanele din politica. Nu vad de ce ar fi acum suspiciuni dintr-odata. Pe de alta parte, ca plus, cred ca ne-am dat cu totii seama, si domnii parlamentari, si noi, ca trebuie

schimbata legislatia privind tratamentul personalitatilor in campania electorala. (...) Din punctul meu de vedere, ar trebui facute precizari mult mai clare, pentru ca aceasta situatie a dlui premier Ciolos este fara precedent. Bun, nu candideaza, dar se afla pe afise, in spoturi si tot ce am zis in comunicat", a mai declarat Irina Radu.

La randul sau, Stirbu a anuntat ca va sesiza CNA pentru cenzura.

"Doamna Irina Radu a spus ca domnul Dacian Ciolos este asumat ca premier, sustinut de catre anumite forte politice si prezenta domniei sale la acea emisiune si difuzarea emisiunii ar fi condus in subconstientul maselor de alegatori (...) la influentarea votului pentru 11 decembrie. (...) Am intrebat-o daca are informatii cum ca domnul Dacian Ciolos si-a depus candidatura la vreun birou electoral judetean sau in vreo circumscriptie din Romania. Mi-a spus ca nu are. (...) Totodata, a trebuit sa o intreb de ce i-au adresat invitatia premierului Romaniei de a participa la aceasta emisiune. La fel mi-a spus ca nu stie sa-mi raspunda la aceasta intrebare. Am mai rugat-o pe doamna Radu sa ne comunice articolul din lege care interzice participarea sefului Executivului la o emisiune pe teme agricole. Nu a stiut sa-mi raspunda, de altfel, nici nu exista un astfel de articol in lege. Am informat-o ca eu, in calitatea mea de presedinte al acestei comisii, voi depune o sesizare la CNA ", a mai declarat Stirbu.

El a precizat ca va cere CNA sa exprime un punct de vedere, "daca decizia Comitetului Director constituie un act de cenzura si daca prin aceasta decizie s-a incalcat legislatia in vigoare".

Presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor a afirmat in acelasi context: "Un lucru este cert. Din punctul nostru de vedere, ceea ce s-a intamplat la SRTV constituie un act de cenzura".

"I-am atras atentia doamnei Radu ca eu, acum un an de zile, i-am cerut in plenul comisiei demisia datorita faptului ca TVR a fost singura televiziune generalista sau de nisa care nu a transmis live evenimentele tragice de la Colectiv. Iata ca, la un an distanta, asistam din partea conducerii Televiziunii Romane la un act de cenzura fatisa", a sustinut Stirbu.