Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a solicitat Guvernului sa ofere explicatii cu privire la modul in care a fost pregatita si desfasurata campania de achizitie a sculpturii lui Constantin Brancusi "Cumintenia Pamantului", scrie Agerpres.

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

"Solicit ferm Guvernului Ciolos sa dea explicatii cu privire la modul in care a fost pregatita si desfasurata campania de achizitie a sculpturii lui Brancusi 'Cumintenia Pamantului'. Cei 100.000 de donatori care au fost trasi pe sfoara si toti romanii au dreptul sa afle raspunsuri din partea Guvernului", a afirmat Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat de presa al PSD transmis, luni, AGERPRES.

Potrivit liderului social-democratilor, actualul Guvern este dator sa dea raspunsuri la o serie de intrebari referitoare la achizitia "Cuminteniei Pamantului" privind mandatul si membrii comisiei de negociere, expertii care au stabilit valoarea sculpturii la 11 milioane de euro, "dupa ce expertizele anterioare au indicat o valoare de cel mult cinci milioane de euro", cine l-a autorizat pe ministrul Culturii sa accepte acest pret si daca aprobarea a fost data intr-o sedinta a Executivului.

"De ce s-a retras din procesul de negocieri operatorul economic, respectiv casa de licitatii, permitand negocierea direct intre proprietari si ministru, lucru interzis de lege? Care este temeiul legal pentru prelungirea termenului de plata pana la data de 20 decembrie 2016? Care sunt prevederile ce modifica art. 4 alin. (4) din OUG nr. 10/2016, potrivit caruia in situatia in care, din orice motiv, pana la data de 31 octombrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii 'Cumintenia Pamantului', sumele colectate prin subscriptie publica se restituie donatorilor?", a adaugat Dragnea.

Liderul PSD a solicitat, totodata, ca Guvernul sa precizeze care este continutul procesului-verbal incheiat cu proprietarii sculpturii si mecanismul legal prin care banii stransi prin subscriptie publica se vor inapoia donatorilor si care vor fi costurile si cum vor fi finantate.

Liviu Dragnea a mai cerut Guvernului sa spuna "cine l-a autorizat pe ministrul Vlad Alexandrescu sa declare ca, in cazul in care nu se vor strange cele sase milioane de euro prin subscriptie publica, statul va renunta la dreptul de preemptiune".

"De ce evitati sa le raspundeti romanilor care, cu buna credinta, au raspuns apelului dumneavoastra si au donat bani, iar acum se fac glume pe seama lor si sunt numiti 'Pagubitii Brancusi'? Credeti ca, dupa acest fiasco, va mai avea cineva incredere sa participe la o asemenea subscriptie publica?", a punctat presedintele PSD.