Primarul PNL al comunei Scheia, Vasile Andriciuc, suspendat din functie in luna mai, care a castigat alegerile locale in luna iunie a acestui an, a fost repus, joi, in functie dupa ce i-a expirat controlul judiciar intr-o ancheta DNA, anunta Agerpres.

''Dat fiind adresa Inspectoratului de Politie Judetean Suceava - Serviciul Investigatii Criminale, Biroul Supravegheri Judiciare, prin care se aduce la cunostinta domnului Andriciuc Vasile faptul ca, la data de 23 noiembrie 2016, a expirat masura preventiva a controlului judiciar instituita fata de acesta, prin Ordonanta emisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei, domnul Andriciuc Vasile isi va exercita drepturile si isi va indeplini indatoririle ce ii revin conform prevederilor legale. Acesta a depus juramantul in data de 27.07.2016 in fata Consiliului local al comunei Scheia'', a anuntat Prefectura Suceava, intr-un comunicat.

Vasile Andriciuc a fost reales in functie in urma alegerilor din 5 iunie pentru al patrulea mandat, el fiind votat de 55,19% din alegatori.

Procurorii DNA au pus, pe 27 mai, in miscare actiunea penala si au dispus luarea masurii controlului judiciar fata de Vasile Andriciuc, pentru doua infractiuni de luare de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite si doua infractiuni de fals intelectual, fata de Luminita Risca, secretara a Primariei comunei Scheia pentru luare de mita, doua infractiuni de fals intelectual, complicitate la infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite, complicitate la infractiunea de luare de mita si dare de mita si pe Constantin Cucerca, ofiter de politie judiciara in cadrul Politiei Municipiului Suceava - Biroul de Investigatii Criminale, pentru luare de mita si trafic de influenta.

Potrivit DNA, in primavara si toamna anului 2013, Andriciuc a pretins si primit de la denuntator, prin intermediar, in doua transe, suma totala de 4.000 de lei, pentru a-si exercita influenta pe langa consilierii locali, in vederea adoptarii unei hotarari de catre Consiliul Local (CL) Scheia, prin care s-a incuviintat vanzarea catre denuntator a unui teren de 7,2 hectare care apartinea primariei.

Pentru a obtine votul majoritar in consiliul local, denuntatorului i s-a pretins anterior suma de 10.800 de euro.

Ulterior, hotararea de Consiliu Local a fost atacata de Institutia Prefectului la instanta de contencios administrativ, fiind apoi desfiintata.

Potrivit DNA, pentru a-l sprijini pe denuntator in relatia cu primarul Andriciuc si pentru a introduce pe ordinea de zi a sedintei CL propunerea de vanzare a unor suprafete de teren, secretarul Primare, Luminita Risca a primit, in mod repetat, de la denuntator, contravaloarea produselor pe care si le achizitiona (in valoare totala de aproximativ 15.000 lei), in principal, de la hipermarketuri din municipiul Suceava.

Ulterior, primarul Andriciuc a acceptat incheierea, in conditii de nelegalitate, a unui contract de concesiune antedatat pentru o suprafata de 79 de hectare de pasune exploatata de denuntator, contract incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale care reglementeaza atribuirea prin licitatie publica a suprafetelor cu destinatia de pasune.

Contractul antedatat angaja in raporturi juridice Primaria Comunei Scheia, cu consecinte pagubitoare pentru persoanele ce ar fi putut participa si aveau dreptul sa participe la licitarea suprafetelor de teren cu destinatia de pasune, aceasta in conditiile in care, sub acelasi numar, exista deja incheiat si inregistrat un contract de concesiune pe numele altei persoane.

Proiectul de contract a fost intocmit de secretara Primariei Luminita Risca, cea care l-a si avizat spre legalitate.

In toamna anului 2013, Andriciuc ar fi pretins si primit, prin intermediar, de la martorul denuntator, 11 ovine in valoare de 3.600 euro, in schimbul carora a incheiat, fara nicio alta formalitate, un contract de arenda pentru suprafata de 93 hectare de pasune.

Acest contract de arendare a fost, de asemenea, antedatat, nefiind intocmit nici dupa Legea nr. 214/2011 si nici dupa prevederile OUG nr. 34/2013, intrucat ambele texte normative care reglementeaza organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor nu prevad arenda ca forma a posesiei vreunei suprafete de pasune, legea prevazand doar doua situatii, si anume concesiunea sau inchirierea, supuse ambele procedurii licitatiei.

Totodata, pentru ca, in temeiul contractului de arenda, nu puteau fi primite subventii, Luminita Risca a intocmit un proiect de contract de concesiune fara sa existe vreo hotarare de CL privind scoaterea la licitatie, dar purtand acelasi numar 683/11.02.2013, acesta fiind semnat de primar si avizat pentru legalitate de secretara primariei.

Potrivit DNA, in luna noiembrie 2015, in contextul deschiderii, la Politia Municipiului Suceava - Biroul de Investigatii Criminale, a unui dosar penal, ca urmare a unei plangeri in legatura cu modalitatea de concesionare de catre Primaria Scheia a unor terenuri, Constantin Cucerca, a pretins de la Risca si de la denuntator achizitionarea unei suprafete de doua hectare teren, pentru o ruda, promitand ca, in schimb, va tergiversa efectuarea activitatilor de urmarire penala din dosarul respectiv.

Procurorii DNA mai arata ca, pe 26 aprilie 2016, Cucerca a pretins de la denuntator suma de 3.000 de lei, pentru a-i remite unui alt ofiter de politie, astfel incat acesta sa continue demersurile de tergiversare a cauzei pe care ar fi urmat sa o preia ca urmare a pensionarii lui Cucerca.

Andriciuc a mai pretins, pe 28 decembrie 2015, prin intermediar, o suma cuprinsa intre 10.000 si 15.000 de euro, pentru a face demersuri conform competentelor sale, astfel incat suprafata de teren de 79 de hectare sa fie reatribuita denuntatorului, in conditiile in care existau probleme privind rezolvarea, respectiv existenta in paralel a doua contracte de concesiune, dar si alte sesizari pe rolul Corpului de control al prefectului de Suceava, dar si al organelor de urmarire penala.