Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, marti dupa-amiaza, la o cafenea din Iasi, cu liderii studentilor din oras, intrebandu-i, printre altele, daca le ajung banii si daca dupa terminarea facultatii vor ramane in tara sau vor pleca sa munceasca in strainatate. "Cum va descurcati?", l-a intrebat seful statului pe un student care i-a spus ca bursa minima nu ajunge nici pentru plata cazarii in camine. "Ne ajuta parintii", i-a raspuns studentul, potrivit News.ro.

Discutia a durat aproximativ umatate de ora si a avut loc la o cafenea de la un mall din centrul Iasiului, la intalnire fiind prezenti aproximativ 20 de lideri ai organizatiilor studentesti din Iasi. Iohannis le-a spus studentilor ca vrea sa poarte o discutie libera, fara teme prestabilite, amintindu-si ca a avut o studentie frumoasa, la Cluj. "Am multe amintiri de atunci, e tineretea, se leaga multe prietenii atunci si se pun bazele carierei", a declarat seful statului.

O studenta la Facultatea de Medicina din Iasi i-a spus presedintelui ca nu sunt suficiente posturi pentru absolventi, Iohannis raspunzand ca ar trebui sa existe o corelare intre oferta universitara si piata muncii. "Daca universitatile pregatesc prea multi studenti la un anume profil, e clar ca unii ajung fie someri, fie isi cauta un loc de munca in alt domeniu. Nu e rezolvata aceasta chestiune la noi.

Insa trebuie sa crestem numarul de studenti, pentru ca ponderea celor cu studii superioare sa fie mai mare decat a celor cu studii medii. Dar si unii si altii trebuie sa-si gaseasca un loc de munca", a spus presedintele. Klaus Iohannis i-a intrebat pe studentii ieseni daca vor sa plece sa munceasca in strainatate dupa terminarea facultatii, unii dintre tineri afirmand ca exista aceasta tentatie.

"E o solutie proasta pentru Romania, nu trebuie sa cream un sistem in care absolventii sa plece in alta parte", le-a spus presedintele. Un alt student a invocat faptul ca sistemul de acordare a burselor este invechit si ca bursa minima este de 250 de lei, bani care nu ajung nici pentru plata cazarii in camine. "Si cum va descurcati?", a intrebat presedintele, studentul raspunzand: "Ne ajuta parintii".

Tinerii prezenti la intalnirea cu presedintele au mai afirmat ca nu toate universitatile din tara ar trebui finantate la fel, astfel incat banii sa nu fie acordati dupa numarul de studenti dintr-o universitate, ci in baza criteriilor de performanta. "Nu stiu daca ar fi bine. S-ar ajunge la subiectivism daca nu finantam peste tot la fel", a precizat Klaus Iohannis. Presedintele Klaus Iohannis s-a aflat, marti, la Iasi, el vizitand in cursul diminetii societatea Antibiotice, dupa care a participat la dezbaterea "Noul Iasi - pol major de dezvoltare a industriei IT din Romania".