Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marti, la Cluj-Napoca, la prima aniversare a Zilei Limbii Maghiare in Romania, ca decizia de a adopta in Parlament o lege in acest sens a fost un gest important, adaugand ca acum "este o perioada cu multe alte initiative si multe atacuri la adresa simbolurilor si identitatii lingvistice si culturale a comunitatii maghiare", transmite News.ro.

"Anul trecut, in Parlamentul Romaniei, a fost adoptata o lege prin care in data de 13 noiembrie se sarbatoreste Ziua Limbii Maghiare si a fost un gest important, mai ales ca este o perioada cu multe alte initiative si multe atacuri la adresa simbolurilor si identitatii lingvistice si culturale a comunitatii maghiare. A fost un gest foarte pozitiv", a declarat presedintele UDMR, Kelemen Hunor, marti, la Cluj-Napoca, unde a fost sarbatorita Ziua Limbii Maghiare.

In timpul evenimentului, UDMR a oferit Asociatiei Maghiarilor Ceangai din Moldova un premiu care consta intr-un ajutor financiar pentru proiectele acesteia, dar si o diploma de recunoastere a serviciului adus comunitatii maghiare.

"Sarbatorim pentru prima data aceasta zi si am decis sa premiem o asociatie din zona Moldovei. Ei sunt cei care acum mai bine de 20 de ani au asigurat invatamantul in limba materna pentru copii, prima data in afara scolii si apoi in scoala, in comunitatile maghiare din Moldova. Mai mult de 2000 de copii au invatat in limba maghiara si astfel vrem sa le multumim pentru aceasta activitate extrem de importanta pentru pastrarea identitatii ceangailor din Moldova", a mai spus Kelemen Hunor.

Aproximativ 150.000 de ceangai traiesc in Romania in zona Moldovei, cei mai multi dintre ei fiind vorbitori de limba maghiara.

Propunerea legislativa a UDMR cu privire la declararea zilei de 13 noiembrie drept Ziua Limbii Maghiare a fost adoptata in Senat in data de 16 iunie 2015. In expunerea de motive, reprezentantii Uniunii au sustinut ca initiativa este un prilej pentru a promova "valorile care anima minoritatea maghiara, traditiile si obiceiurile unguresti". Proiectul legislativ a fost adoptat in Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, la data de 13 octombrie 2015.