PSD si-a asumat clar obiectivul de 2% din PIB pentru Aparare, a afirmat luni liderul social-democrat Liviu Dragnea, dupa ce fostul premier Victor Ponta sustinuse, intr-o postare pe Facebook, ca Romania nu ar trebui sa aloce 2% din PIB pentru Aparare deoarece Rusia nu ar reprezenta un pericol.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Eu va spun care este punctul de vedere oficial al PSD, al carui presedinte sunt. Noi am avut o asumare clara a obiectivului de 2% din PIB pentru Aparare, este o asumare oficiala pe care am exprimat-o in mai multe randuri si la care nu renuntam. In ceea ce priveste relatia cu Rusia, punctul de vedere oficial al PSD a fost exprimat, este exprimat si sustinut in continuare - noi suntem foarte interesati in a dezvolta parteneriatele strategice pe care le avem acum, angajamentele noastre foarte clare cu aliatii din NATO si cu partenerii nostri din Uniunea Europeana. Nu avem nicio ezitare in asumarea acestor angajamente. Nu avem in intentie o dezvoltare a relatiilor cu Rusia, ci, dimpotriva, o dezvoltare a relatiilor noastre cu Statele Unite, cu parteneri din NATO si cu cei din UE", a declarat Liviu Dragnea la Antena 3, potrivit Agerpres.

Intrebat daca a avut vreo discutie cu Victor Ponta pe acest subiect, Dragnea a negat, sustinand ca "nu il va certa" pe acesta: "Nu, astazi nu am avut, pentru ca lucrez serios, impreuna cu colegii mei, la un eveniment important de miercuri - prezentam inca o parte din programul nostru de guvernare."

Liviu Dragnea a tinut sa sublinieze ca partidul sau are o orientare pro-europeana si pro-atlantica: "PSD, timp de un an de zile cel putin, nu vorbesc inainte, are o abordare si o orientare foarte clara pro-europeana si pro-atlantica fara niciun fel de ezitare. Si, de asemenea, poate unii spun ca nu conteaza, dar, in realitate, conteaza - 84% din listele de la Camera Deputatilor sunt nume noi, iar la Senat - 85% sunt nume noi. Majoritatea sunt tineri, care nu au niciun fel de orientare pro-rusa, sunt oameni care sunt orientati catre Occident, catre valorile pro-europene, catre NATO. Dar, in acelasi timp, ceea ce s-a intamplat in Republica Moldova eu nu comentez, ca nu-mi permit sa analizez votul niciunui popor."

In opinia liderului social-democrat, Romania are nevoie de un premier priceput, cu autoritate, cu sustinere politica serioasa, care sa poata gestiona Romania "intr-o perioada care se prefigureaza ca nu va fi foarte limpede si nici foarte linistita in anii urmatori. La asta trebuie sa ne gandim cu mai putina patima si cu mai mult pragmatism,"

Pe 10 noiembrie, fostul premier Victor Ponta a scris pe pagina sa de Facebook ca presedintele Klaus Iohannis si, implicit, Dacian Ciolos si PNL sustin cresterea cheltuielilor militare pana la 2% din PIB pentru ca tara noastra sa indeplineasca cerintele NATO si sa se apere de Rusia.

"Daca va uitati pe datele oficiale si in 2016 Romania aloca deja mai multi bani decat tarile vecine: Bulgaria 1,3% , Ungaria, Slovacia si Cehia circa 1% din PIB. Dar puteti sa si vedeti ca Romania trebuie sa faca un mare efort de peste 1 miliard euro ca sa reziste Rusiei (care are un buget militar anual de peste 50 miliarde!!!), in conditiile in care principalul nostru aliat NATO in Marea Neagra - Turcia (care aloca peste 15 miliarde) are deja o relatie privilegiata cu Rusia! Domnul Iohannis a dat de inteles prin mesajul sau ca alegerea lui Donald Trump implica o decizie a noastra de crestere a alocarilor pentru armata - parerea analistilor internationali este exact inversa, in sensul in care tensiunea fara precedent din 2015-2016 dintre SUA si Rusia are toate sansele sa fie inversata!", a scris Ponta pe Facebook.