Copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Brasov, ca UDMR poate 'sa intre in ecuatie' pentru o alianta cu formatiunea pe care o reprezinta, dupa alegerile parlamentare, transmite Agerpres.

"In prezent, avem o intelegere politica cu PSD pentru o colaborare. Acest lucru l-am facut inainte de alegerile locale si, asa cum stiti, ne-am mentinut independenta si am candidat separat. Dupa alegerile locale, aceasta intelegere a functionat la nivelul constituirii majoritatilor in Consiliile Locale si in Consiliile Judetene. Dupa alegerile parlamentare, la care iarasi participam separat, avem o intelegere care speram sa o putem pune in practica. Pana atunci, sa asteptam verdictul urnelor. Am incredere si trebuie sa respectam vointa cetatenilor si, daca am trecut cu bine aceste alegeri, atunci sigur vom face impreuna cu PSD o larga majoritate fata de PNL. PNL, dupa parerea mea, este deja resemnat cu pierderea alegerilor. Asa cum se vede, o parte dintre votanti lor sunt luati de USR. In nici un caz nu vom face alianta cu PNL, va spunem net si clar", a afirmat Tariceanu.

Intrebat daca UDMR este luat in calcul pentru o alianta, Tariceanu a spus ca, dupa parerea sa, aceasta formatiune poate 'sa intre in ecuatie' din mai multe motive.

"In primul rand, eu cred ca UDMR va fi reprezentat in Parlament pentru ca ei pot sa acceada in Parlament, ori dupa criteriul pragului de 5%, ori dupa criteriul reprezentarii in patru judete cu 20%. Si eu cred ca un segment important al populatiei mai ales minoritara este bine sa fie reprezentata la nivelul Executivului pentru a nu risca sa le cream un sentiment de marginalizare. De altfel, eu cred ca prezenta UDMR in guvernele succesive care au condus Romania dupa anul 1990 a fost benefica pentru comunitatea maghiara din Romania", a punctat Calin Popescu-Tariceanu.

El a mai spus ca a avut o relatie foarte buna, de colaborare si de incredere, cu conducerea UDMR si ca si-ar dori, din punctul sau de vedere, sa vada participarea Uniunii, atat in Parlament cat si in Guvern.