Mai multi senatori PSD si independenti au depus la Senat o initiativa legislativa prin care se infiinteaza "Panteonul Romaniei", institutie care sa omagieze personalitatile tarii. Este o reluare a unei propuneri din 2009, cand de altfel s-a infiintat Fundatia Panteonului. Panteonul va fi condus de un consiliu, din care fac parte parlamentari, ministri, membri ai Academiei si primarul Capitalei. In ceea ce priveste sediul, Ionel Haiduc, cel care a propus in 2009 construirea, a declarat pentru News.ro ca o idee a fost Monumentului Ostasului Necunoscut din Parcul Carol, care sa fie transformat.

In 2009, Haiduc, presedinte al Academiei la acea vreme si presedintele Fundatiei, spunea ca noul sediu va costa cel mult 20 de milioane de euro, banii urmand sa vina in special din fundatii, potrivit News.ro.

De atunci, nu au mai fost facuti pasi concreti catre infiintarea institutiei, pana la depunerea acestui proiect legislativ in Senat. El este semnat de 38 de senatori, majoritatea PSD, printre care Ecaterina Andronescu, Serban Nicolae, Mihnea Costoiu, Titus Corlatean si Mihai Fifor, dar si independenti, precum Ilie Nastase.

In expunerea de motive, redactata in numele initiatorilor de senatorul PSD Sorin Iliesiu, este citat academicianul Dan Berindei, presedintele Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie a Academiei Romane, care spune ca "Acest Panteon va duce la o trezire a identitatii nationale". Berindei a fost informator al Securitatii, oferind informatii despre fiul sau Mihnea Berindei, fugit din tara.

"Initiativa asta exista mai de mult. Exista si o fundatie. Ar fi frumos daca s-ar realiza pana in decembrie 2018, la sarbatoarea centenarului Marii Uniri. Daca a intrat pe linia aceasta, s-ar putea infaptui", a declarat Ionel Haiduc pentru News.ro.

In 2009, el spunea ca noul sediu va costa cel mult 20 de milioane de euro, banii urmand sa vina in special din fundatii.

"Era o estimare foarte aproximativa. Am intrerupt ideea acum doi ani, cand am plecat de la Academie. Aveam acolo un colaborator care era directorul Institutului pentru Studiul Totalitarismului care se ocupa efectiv, insa nu stiu cat ar costa, pentru ca nu s-a facut un studiu de fezabilitate", a precizat el.

In privinta locului unde ar putea fi ridicat "PanteonulT, Ionel Haiduc a spus: "Aici ne-am poticnit. Unde sa construim sediul? Pentru ca primarul general Oprescu ne-a promis mai multe locuri, niciunul pana la urma nu s-a materializat intr-o hotarare de Consiliu municipal. O ideea ar fi fost unde este Monumentul Ostasului Necunoscut, monumentul acela facut de comunisti, frumos, o coloana inalta, in Parcul Carol. Acela ar fi putut fi transformat si eventual ceva construit in jur".

Ionel Haiduc este de parere ca in Comitetul director, for decizional, ar trebui sa fie constituit in primul rand din istorici ai Academiei Romana.

"In comitetul director as vedea, in primul rand, niste istorici din Academie, dar si din Universitati, pentru ca ar fi bine sa fie cat mai larg. Sigur ca politicienii ar dori si ei sa participe, partidele si batalia ar incepe in momentul in care s-ar pune problema pe cine sa reprezinte poporul roman intr-un Panteon. Ar fi grea decizia", este de parere academicianul.

Proiectul depus la Senat este semnat de 38 de senatori, majoritatea PSD, printre care Ecaterina Andronescu, Serban Nicolae, Mihnea Costoiu, Titus Corlatean si Mihai Fifor, dar si independenti, precum Ilie Nastase.

Potrivit proiectului, Panteonul va fi monument national aflat sub egida Parlamentului si a Fundatiei Panteonul, dedicat personalitatilor ilustre ale poporului roman, inclusiv celor apartinand minoritatilor etnice si religioase, personalitati care si-au adus o contributie cu totul deosebita in istoria romanilor, in formarea statului roman, in dezvoltarea culturii, artei, stiintei si civilizatiei romane si universale.

Institutia va fi condusa de un presedinte, un consiliu stiintific si un comitet director. Consiliul Stiintific va fi organ deliberativ, compus din presedintele Panteonului, presedintele fundatiei, 15 membri fondatori ai fundatiei, 10 membri desemnati din cadrul Academiei Romane, presedintele Academiei, presedintele AOS, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, membrii Birourilor Comisiilor de cultura, consilierul presedintelui Romaniei pentru cultura, ministrul Culturii, ministrul Educatiei, presedintele ICR, primarul Capitalei, presedintii uniunilor de creatori din Alianta Nationala a Uniunilor de Creatori, oameni de stiinta si personalitati academice si universitare, presedintele COSR si 5 membri desemnati de presedintele Panteonului.

Consiliul Stiintific va desemna dintre membrii sai un comitet director, format din 10 persoane: parlamentari, oameni de stiinta, personalitati academice si universitare si directorul executiv.

Proiectul a fost depus pe 7 noiembrie si este in consultare publica. El va intra in procedura legislativa in viitorul parlament.