Conducerea Camerei Deputatilor se reuneste miercuri sa discute sesizarea PNL privind votul dat luni in plen pe ordonanta salariilor. Liberalii au cerut presedintelui Camerei Deputatilor sa nu semneze niciun proiect votat luni si sa se reia votul in cazul acestor, intrucat nu a exista cvorum pentru sedinta de vot final. PNL a anexat la contestatia depus a la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor fotografii cu sala de plen la momentul votului, precum si o filmare, realizate din balcon. Potrivit numaratorii acestora, se aflau un sala 168 de deputati, iar secretarii Camerei au anuntat un cvorum de 185. Cel obligatoriu este de minimum 177.

Sala plen vot salariiFoto: PNL

Sedinta Biroului Permanent este programata pentru miercuri la ora 10.00.

Ce sustine Eugen Nicolaescu, liderul deputatilor PNL, in contestatia depusa marti:

"In temeiul art. 67 din Constitutia Romaniei si ale art.111 din Regulamentul Camerei Deputatilor, Grupul Parlamentar al Partidului National Liberal contesta legalitatea desfasurarii sedintei plenului Camerei Deputatilor din data de 7 noiembrie 2016. Astfel, in ciuda prevederilor constitutionale si regulamentare care prevad explicit ca, atat sedintele consacrate dezbaterilor, cat si cele in care se desfasoara votul final trebuie sa respecte conditia obligatorie a existentei cvorumului legal de sedinta, adica 'in prezenta majoritatii membrilor' Camerei Deputatilor, lucrarile Camerei Deputatilor au fost deschise in mod ilegal, la fel cum s-a desfasurat si sedinta de vot final.

Potrivit actualei structuri a Camerei Deputatilor, cvorumul legal de sedinta este de 177 de deputati, conditie care nu a fost intrunita nici la deschiderea sedintei de dezbateri (citam din declaratia Presedintelui Camerei Deputatilor, domnul Florin Iordache: ¬din totalul celor 353 de deputati, si-au inregistrat prezenta 152 de deputati¬), nici la inceputul sedintei de vot final, conform inregistrarilor video.

Pe cale de consecinta, consideram ca actele normative dezbatute si votate in sedinta din data de 07 noiembrie 2016, au fost in mod ilegal declarate adoptate, prin incalcarea dispozitiilor constitutionale si regulamentare.

Fata de cele expuse mai sus, va rugam sa dispuneti:

1) nesemnarea proiectelor legislative adoptate in sedinta de vot final, din 7 noiembrie 2016, pentru ca nu s-a respectat cvorumul de sedinta - 177 de deputati, fata de 168 prezenti efectiv, argument probat de imagini video si foto anexate;

2) anuntarea imediata a faptului ca actele normative nefiind adoptate cu respectarea prevederilor legale, nu poate sa inceapa sa curga termenul de contestare la Curtea Constitutionala, fiind nevoie de o noua procedura de vot;

3) reluarea dezbaterii si a votarii actelor normative adoptate ilegal, intr-o sedinta ulterioara, care sa indeplineasca intocmai toate prevederile constitutionale si regulamentare."

Filmare PNL:

Fotografiile realizate de reprezentantii PNL: