Presedintele Klaus Iohannis a afirmat marti dimineata, intr-o declaratie de presa la Cotroceni, raspunzand intrebarii unui jurnalist pe tema posibilei absente a cvorumului la votul de ieri din Parlament, ca "Aceste lucruri se vor lamuri intre cei care trebuie sa lamureasca chestiunea". Seful statului a adaugat ca "In ce priveste legea, eu sunt pozitiv, astept legea la promulgare (privind cresterile salariale - n.red.)", insa intrebat daca o va promulga, el nu a dat un raspuns.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Plenul Camerei Deputatilor a votat luni cresterile de sporuri si salarii din domeniile sanatatii si educatiei, venite ca amendamente la legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 57/2015. Oficial, au fost 184 voturi si un deputat nu si-a exprimat votul, in conditiile in care PNL a boicotat sedinta in incercarea de a nu fi indeplinit cvorumul de minimum 177 deputati.

Potrivit datelor obtinute de HotNews.ro, impactul bugetar total al acestor amendamente votate intr-o sedinta maraton a comisiilor de munca si de buget lunea trecuta este de 4,85 mld lei. La sedinta de plen de luni, ultima a acestui legislativ, au fost prezenti si sindicalisti din Sanatate, aflati la balcoane, care au aplaudat pe rand declaratiile lui Liviu Dragnea si apoi votul.

O filmare realizata de agentia News.ro de la balconul salii de plen a Camerei Deputatilor arata insa ca doar 153 de parlamentari se aflau in sala la votul final in care a fost adoptata Legea de aprobare a OUG privind majorarile salariale, sub numarul de 177 necesar cvorumului legal de sedinta de vot final si sub numarul de 185, anuntat oficial odata cu votul final de catre presedintele Camere Deputatilor Florin Iordache, dupa numaratoarea facuta de secretarii Camerei. Situatia aminteste de votul la Legea pensiilor din 2010, cand presedintele Camerei Deputatilor era Roberta Anastase.

La randul lor, cei de la PNL au publicat pe Facebook fotografii cu sala de plen, tot de la balcon, facute la cateva secunde dupa vot, iar numaratoarea anuntata de acestia a indicat 168 de deputati prezenti.