O filmare realizata de agentia News.ro de la balconul salii de plen a Camerei Deputatilor arata ca doar 153 de parlamentari se aflau in sala la votul final in care a fost adoptata Legea de aprobare a OUG privind majorarile salariale, sub numarul de 177 necesar cvorumului legal de sedinta de vot final si sub numarul de 185, anuntat oficial odata cu votul final de catre presedintele Camere Deputatilor Florin Iordache, dupa numaratoarea facuta de secretarii Camerei. Situatia aminteste de votul la Legea pensiilor din 2010, cand presedintele Camerei Deputatilor era Roberta Anastase.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • La randul lor, cei de la PNL publica pe Facebook fotografii cu sala de plen, tot de la balcon, facute la cateva secunde dupa vot, iar numaratoarea anuntata de acestia indica 168 de deputati prezenti (inclusiv cei trei de la tribuna).

Inainte de inceperea votului final de luni, atat deputatul independent Remus Cernea, cat si liberalul Mircea Toader au cerut apel nominal, pentru identificarea exacta a numarului de deputati care se aflau in sala, avand in vedere ca aceasta era pe jumatate goala. Presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, a supus la vot cererea, insa nu a intrunit decat 5 voturi favorabile, avand in vedere ca deputatii PNL nu se aflau in sala, lipsind de la vot.

In aceste conditii, Legea de aprobare a OUG 20/2016 a fost supusa la vot, Florin Iordache anuntand ca au fost inregistrate 184 de voturi "pentru", iar un alt deputat se afla in sala, dar nu a votat.

Potrivit unei inregistrari realizate de News.ro in sala de plen imediat dupa momentul votului pentru Legea de aprobare a OUG 20/2016, numarul deputatilor era de 153, sub cvorumul legal de 177 si evident sub numarul de 185 cat s-a anuntat. Situata aceasta are loc in conditiile in care Camera Deputatilor nu mai are sistem de vot electronic iar numararea voturilor se face prin ridicare de mana, de la prezidiu.

O situatie similara s-a inregistrat in 2010, la votul pentru Legea pensiilor, cand presedintele Camerei Deputatilor de la acea vreme, Roberta Anastase, a anuntat ca peste 170 de parlamentari au votat proiectul, desi in sala nu se aflau mai mult de 80 de deputati.

Filmarea News.ro: