Liviu Dragnea a amenintat Guvernul, in plenul Parlamentului, ca incalca un articol din Codul Penal prin faptul ca promoveaza informatii false privind proiectul de lege de marire a salariilor si sporurilor din educatie si sanatate. Dragnea a afirmat ca "parlamentul nu va mai sta spectator" si ca nu este o amenintare, ci o avertizare. Interventia lui Dragnea a venit dupa ce ministrul Muncii Dragos Pislaru a afirmat in plen ca adoptarea cresteri salariale cu un timp atat de scurt inainte de incheierea mandatului este ilegala, intrucat se incalca un articol din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare. La sedinta de plen in care se dezbate si se voteaza aceste amendamente participa si sindicalisti, aflati in balcoanele salii.

Dragos Pislaru in fata deputatilor si sindicalistilorFoto: Agerpres

UPDATE 17.16 Ulterior, Pislaru a declarat jurnalistilor ca ceea ce spune Dragnea este "fals". El a adaugat ca in comisii au fost "operate chirurgical" cresteri in grile de salarizare astfel incat posturi de conducere din zona asistentei sociale cresc si cu 60% si vor fi diferente mari fata de debutanti.

Ministrul a declarat ca este posibil ca Guvernul sa sesizeze Curtea Constitutionala pe acest proiect, daca va trece de plen, intrucat nu sunt precizate sursele de finantare.

La dezbaterile din plen nu sunt prezenti deputatii liberali, care boicoteaza sedinta.

Minoritatile nationale, UDMR si ALDE au anuntat ca vor vota proiectul, alaturi de PSD.

Proiectul de lege de modificare a OUG 20/2015 va fi votat la ora 17.30. Ramane de vazut daca va exista cvorum pentru sedinta de vot final - trebuie sa fie prezenti 178 de deputati.

Declaratii Dragos Pislaru:

  • Este o zi impotranta astazi in care discutam despre masuri cu un impact important asupra oamenilor. Vreau sa spun clar si raspicat ca guvernul sustine nevoie unor salarii decente in zona sectorului public, fara oameni profesionisti si motivati nu vom putea avea un stat eficient.
  • Guvernul a venit cu oug 20 pt a face anumite corectii. Ca pas urmator, guvernul a inceput sa lucreze la proiectul unei legi de salarizare unitara, incepand cu lectiile invatate in ultimii 6 ani. Prima lectie - o lege este buna doar daca poate fi sustinuta financiar. Calculele facute impreuna cu ministerul finantelor publice ne arata ca pentru cresterea de masa salariala avem la dispozitie 14 mld lei pana in 2021. Acest lucru inseamna pentru toti oamenii din sectorul public o crestere in medie de 30%. Aceasta este dubla fata de ce se discuta astazi in raportul comisiei.
  • A doua lectie importanta - daca intram in aceasta abordare ce scoate in evident anumite sectoare fata de altele avem o problema de echitate. Este importanta pentru ca in spatele unui raport al comisiei care ne arata ca salariile cresc cu 5-15%, in grilele de salarizare la farmacistii primari salariile cresc cu 53%; similar, contabilii - cresteri de 60%, la directori de scoli salariile cresc cu peste 50%.
  • Cresc salariile mai mult celor care sunt deja in sistem de mult timp, nu celor pe care vrem sa ii pastram in tara. Problema noastra este invatatorul de la sat.
  • O ultima lectie - daca vom insista pe doua sectoare vom lua niste resurse de 4,85 mld lei de la o marire pe care am putea sa o aplicam si in alte sectoare.
  • Ce va propunem este sa lasati ordonanta exact asa cum era. Sa intelegem cu totii ca si fata de ce au cerut sindicatele sunt niste mariri care nici macar nu erau in discutie in spatiul public.
  • De ce ma lupt totusi cu atat de mare convingere in comisii: spunea dl deputat "parca ar fi banii dvs". Pentru ca sunt banii oamenilor din aceasta tara. Lor le vindem aceasta iluzie. Avem rugamintea de a nu pacali oamenii.
  • Pislaru a amintit si de Legea responsabilitatii fiscal bugetare afirmand ca este ilegala adoptarea acestor cresteri.

Liviu Dragnea, in aplauzele sindicalistilor Sanitas prezenti la balcon:

  • Ni s-au dat niste lectii. O lectie importanta este ca nu e bine minti si nu e bine sa dezinformezi.
  • Pentru ca si vreau sa va anunt public ca parlamentul nu va mai sta spectator. Art. 404 din codul penal prevede ca comunicarea de stiri false sau documente falsificate, daca se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 3 ani. Aceasta nu este o amenintare, este o avertizare.
  • S-a facut referire la legea responsabilitatii fiscal-bugetare. Parlamentul este singura institutie in Romania care adopta legi, parlamentul nu poate fi oprit sa adopte legi. Legea responsabilitatii se refera la interzicerea dreptului guvernului de a promova acte normative.
  • Discutam de o OUG venita in Parlament.
  • Am lamurit problema legalitatii. Sa vorbim de o mare minciuna si anume ca nu sunt bani. Guvernul Dacian Ciolos si-a asumat prin legea bugetului de stat prin programare bugetara ca va cheluit 255 mld lei. Executia la primele 9 luni - 169 mld lei. Asta inseamna o medie de cheltuieli de 19 mld lei pe luna. Au ramas necheltuiti 86 mld lei. Daca am merge pe media cheltuielilor in fiecare luna ar insemna 19 mld lei - ar mai ramane necheluiti 86 mld lei.
  • Impactul bugetar: este o minciuna faptul ca imapctul efectiv este de 4,8 mld lei. Oricine stie ca de a doua zi aproape jumatate din acesti bani se intorc la bugetul de stat si ca sa fim cinstiti nici macar nu pleaca, se fac niste operatiuni contabile; 1,6,-1,8 mld atat va fi impactul.
  •  
  • Impactul brut este de 34 mld lei.
  • Pentru anul viitor cresterea econimica prognozata genereaza venituri in plus de aprox 14 mld lei.
  • Oameni buni, treziti-va nu mai tineti banii necheluiti si oamenii cu salarii mici, exista suficiente voturi pentru asa ceva nu mai icnercat sa va opuneti aceste majorari sunt necesare.
  • Asta nu este o pomana electorala si nu este pentru trantori, ci pentru cel care salveaza vezi.
  • (aplaudat de sanitas)