PMP si-a lansat candidatii la alegerile parlamentare in atmosfera de stadion, cu vuvuzele, steaguri, pancarte si fluieraturi si cu discursuri pompoase, in care au fost anuntate prioritatile partidului: unirea cu Republica Moldova si numirea lui Traian Basescu prim-ministru, relateaza Mediafax.

Traian BasescuFoto: Hotnews

La ora 13.00, cand a ajuns Traian Basescu la Sala Palatului, 6.215 delegati - nici mai mult, nici mai putin - isi ocupasera deja locurile pe scaune. Erau deja agitati, la propriu, de organizatori care se plimbau printre randuri pentru a face ultimele "reglaje" ale multimii. "Acum!", a strigat unul dintre ei intr-un colt al salii. "Basescu prim-ministru, Basescu prim-ministru", a inceput sa urle grupul acompaniat de vuvuzele, fluieraturi si aplauze. Agitatorul a ridicat mana si grupul a amutit.

Basescu si-a facut intrarea pe ritmurile folk alerte ale melodiei "Sa renasca" a trupei Phoenix. "Fie sa renasca numai cel ce har / Are de-a renaste, curatit prin jar, / Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum, / Astazi ca si maine, pururi si acum", se auzea din boxe in timp ce Traian Basescu le facea cu mana oamenilor ridicati in picioare.

"Buna ziuaaaa, basiiisti!", i-a intampinat cu voce ragusita fostul jurnalist Robert Turcescu, acum prezentatorul evenimentului, pe cei veniti la Sala Palatului la evenimentul de lansare a candidatilor PMP la alegerile parlamentare din luna decembrie.

Primul vorbitor al evenimentului: Dorel Onaca, secretarul general al PMP. Dupa ce a citit numele celor 41 de judete si al Municipiului Bucuresti, Onaca a dat militareste raportul: "Domnule presedinte, vreau sa va spun ca avem liste complecte (sic!), plus supleanti, in toata tara!".

Al doilea vorbitor, Ion Toma, fost PSD, fost UNPR, actual prim-vicepresedinte PMP, le-a impartasit celor prezenti din "multa sa experienta politica" rezultata din participarea "a toate competitiile electorale". "Pentru a face performanta, trebuie sa mergem in cercuri si sa strangem randurile", le-a spus el. Apoi le-a dezvaluit pemepistilor ce este curajul: "frica careia ii rezisti cu un minut mai mult". "Sa aveti curajul sa rezistati cu un minut mai mult acestei frici, dar in acel minut sa nu va ganditi la ce va urma", a incheiat el.

A urmat la microfon Cristian Diaconescu, si el prim-vicepresedinte al PMP, si el un veteran al partidelor din Romania, dupa ce a trecut prin PSD si UNPR. Din chiar prima fraza, i-a lasat pe toti nedumeriti: "Domnule presedinte Traian Basescu, la Arges exista un singur partid, PMP", a dat el raportul. "Acolo suntem pe locul doi, dar vom lupta sa fim pe locul intai", a continuat fostul ministru.

Eugen Tomac, presedinte executiv al PMP si una din cele doua maini drepte ale lui Traian Basescu in partid, a avut mai putin succes la public. "Bun gasit, Miscarea Populara", a spus el la microfon. "Du-te de-aici, frate", i-a strigat cineva din sala.

La tribuna a venit Traian Basescu, presedintele PMP, care a acaparat microfonul pentru aproape o ora.

"Am ingenuncheat sistemul, dar nu l-am infrant", le-a spus el colegilor din sala. "Constantinescu s-a declarat infrant de sistem, Iliescu l-a consolidat. Azi sistemul pare a-si reveni'', a adaugat el. Despre misiunea PMP de a lupta cu sistemul le-a vorbit cel mai mult Basescu pemepistilor. In primul rand, le-a oferit definitia acestuia: ''Sistemul este format din aparat bugetar, generali din servicii, din Ministerul Apararii, Ministerul de Interne, profesori universitari, judecatori, nu toti, procurori, nu toti".

"Sunt situatii in care sistemul in tari cu democratii solide lucreaza strict in interes national. In democratii mai slabe, ca Romania, sistemul lucreaza in interes propriu, mai ales atunci cand nu da de o mana forte care sa-l puna sa lucreze in interes national'', a subliniat el. Apoi a enuntat obiectivul PMP: ''Romania trebuie sa faca un sistem care sa lucreze in interes national, nu in interes propriu. Foarte multi din sistem stiu ca eu stiu. De aceea nu-si doresc intrarea PMP in Parlament. Vor avea o deceptie grava", a promis Basescu.

"Romania are doua mari taine", le-a mai spus Traian Basescu membrilor PMP. "Prima este cea a revolutiei sau a loviturii de stat din 1989. Toti artizanii acelei lovituri de stat s-au aflat in primii sase ani in toate structurile de conducere. A doua taina este taina mineriadei din 13-15 iunie (...) Atunci cand vom sti responsabilii, cand vom avea aceasta taina a revolutiei elucidata, atunci vom sti de ce ne-a mers rau", a mai adaugat liderul PMP.

Fostul presedinte le-a anuntat pemepistilor obiectivul politic primordial al partidului pe care il conduce: unirea Romaniei cu Republica Moldova. "Unirea se va face atunci cand cetatenii din stanga Prutului vor fi convinsi de acest lucru in proportie de peste 50%, cand Romania va proba cetatenilor de dincolo de Prut ca e mai bine sa traiasca intr-un singur stat decat in doua. Unirea se va face in aproximaiv 5 - 6 ani", a anticipat el.

Traian Basescu a vorbit si despre celelalte prioritati ale PMP: sanatatea, educatia, infrastructura, irigatiile ("Dumnezeu da apa, dar n-o pune intotdeauna la radacina porumbului, trebuie s-o mai ducem si noi"), agricultura ("Romanii nu pot face fata concurentei strainilor care cumpara pamant in Romania"), Justitia ("Nu e perfecta, mai are de parcurs un drum lung, eu am lasat o Justitie independenta").

"In aceasta campanie voi bantui tara. Bucurestenilor le e mai usor sa-si aduca aminte: am fost primarul care a dedughenizat Romania, am fost primarul care a facut ca tramvaiul sa nu mai faca clanc-clanc, clanc-clanc. Si, sigur, m-am luptat si cu doamna Brigite Bardot in privinta cainilor", a incheiat el.