Senatorul PSD Ovidiu Dontu a depus la Senat un proiect de lege privind infiintarea Agentiei Resurselor Statului pentru administrarea Fondului Suveran de Investitii, pe care Liviu Dragnea a anuntat ca il va infiinta daca PSD ajunge la guvernare. Agentia se va afla in subordinea parlamentului.

"ARS este institutia specializata care gestioneaza, administreaza si valorifica in conditiile de rentabilitate economica si de exploatare rationala, resursele naturale mentionate la art. 136 alin. (3) din Constitutia Romaniei, precum si terenturile cu destinatie agricola sau forestiera proprietate publica si privata a statutului" se arata in articol.

In termen de 60 de zile de la publicarea legii, la initiativa Guvernului si pe baza informatiilor puse la dispozitie de acesta, comisiile de specialitate din Parlament vor selecta societatiile comerciale, regiile sau companiile detinute sau unde este actionar statul si a caror activitate intra in sfera de reglementare a acesteia urmand ca raportul sa fie adoptat de Parlament in termen de maxim 120 de zile.

Agentia Resurselor Statului ar urma sa fie condusa de un presedinte, ajutat de doi vicepresedinti, numiti de Parlament, avand un mandat de patru ani si care poate fi se reinnoit o singura data.

Sub coordonarea Agentiei Resurselor Statului (ARS), se infiiteaza Fondul de Investitii ARS care are ca obiect exploatarea acestor resurse de stat. Conform acestui proiect de lege, resursele care, la data publicarii legii, sunt contractate si vor ramane in viitor libere de sarcini, vor intra in portofoliul ARS care mai are obligatia de a achizitiona, la pretul pietei, daca exista oferte in acest sens, actiunile scoase la vanzare de ceilalti actionari in cazul societatilor comerciale sau de alta natura.

O comisie parlamentara de ancheta care se va constitui in termen de 60 de zile de la publicarea in "Monitorul Oficial" a actului normativ va analiza modul in care au fost gestionate resursele statului in perioada 1990-2016 si va prezenta Parlamentului un raport unde vor fi prevazute si modalitatile de recuperare a resurselor gestionate cu incalcarea legii.

In expunerea de motive care insoteste proiectul, Dontu citeaza "un articol relevant" de pe un site al Ligii intreprinzatorului roman "care radiografiaza foarte bine rezultatele de acum cativa ani ale acestor companii de stat".

De asemenea, mentioneaza o petitie online semnata de circa 50.000 de cetateni care propun modificarea Constitutiei in sensul ca "Proprietatea publica a Romaniei va fi gestionata de Fondul National al Romaniei, fond suveran de stat. Conducerea Fondului National al Romaniei va fi aleasa, in conditiile legii, prin votul direct al cetatenilor", afirmand ca "realizarea unui scrutin la nivel national este o chestiune care angreneaza serioase resurse umane, logistice si financiare si de aceea propun alegerea conducerii acestei Agentii a Resurselor Statutului sa fie realizata de catre Parlamentul Romaniei".