Presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat vineri intr-o conferinta de presa ca PSD nu sustine organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei in aceeasi zi cu alegerile parlamentare si le cere senatorilor Titus Corlatean si Ovidiu Dontu sa isi retraga proiectul de lege depus joi la Senat care prevede acest lucru. Dragnea afirma ca cele doua subiecte nu trebuie amestecate. HotNews.ro scria joi, citand surse politice, ca PSD ar dori sa treaca prin Parlament, saptamana viitoare, initiativa cetateneasca prin care se doreste ca familia sa fie definita prin Constitutie drept casatoria intre un barbat si o femeie.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

Chiar joi, Corlatean si Dontu, senatori PSD, au depus un proiect de lege pentru organizarea si desfasurarea unui referendum national privind revizuirea Constitutiei si cer dezbaterea in procedura de urgenta.

UPDATE Senatorul PSD Ovidiu Dontu a declarat pentru HotNews.ro ca nu are "nicio problema" sa retraga proiectul daca se va ajunge la concluzia ca trebuie retras si a explicat ca a depus proiectul in calitate de presedinte al comisiei pentru constitutionalitate din Senat in momentul in care a constatat ca exista un vid legislativ, intrucat initiativa cetateneasca nu poate fi pusa in aplicare daca nu exista si o initiativa separata pentru organizarea unui referendum. Dontu sustine ca nu crede ca ar putea ca referendumul sa fie organizat odata cu alegerile parlamentare fiind prea din scurt, ci mai degraba anul viitor.

HotNews.ro l-a contactat si pe Titus Corlatean pentru a ii adresa aceeasi intrebare - daca va retrage proiectul - raspunsul fostului ministru de externe a fost insa ca intrebarea trebuie adresata lui Ovidiu Dontu.

Corlatean a raspuns ulterior, referitor la retragerea proiectului:

"Vidul legislativ va ramane oricum pana la o eventuala reglementare, 6 luni, 1 an, habar nu am cat ar putea fi. Asta e ceea ce nu au inteles cei din presa care au comentat si au facut confuzia legarii strict cu subiectul art 48 Constitutie acum. Nu asta era sensul initiativei propuse de colegul meu si pe care am acceptat-o sa o coinitiez. Se refera la substanta legislativa care trebuie sa umple norma cadru constitutional privind referendum de revizuire (pasi procedurali, competente, termene) referitor la orice propunere de revizuire/referendum, chestiune care in toti anii astia nu a fost reglementata in tara asta. La Comisiile Juridica si respectiv afaceri constitutionale, unde Ovidiu Dontu e presedinte, se stie treaba asta de multa vreme. Iar tehnic vorbind, initiativa are pasi prealabili importanti de facut, avize de obtinut (guvern, Consiliu Legislativ) inainte de intrarea in dezbaterea Parlamentului, incat pt cei care stiu procedurile parlamentare e evident ca lucrul asta impune mult mai mult timp, imposibil doar cateva zile pt a se ajunge la referendum pe cealalta chestiune punctuala la 11 decembrie."

Dontu a declarat ca a cerut procedura de urgenta pentru acest proiect pentru a incerca sa mearga in paralel in procedura legislativa cu inititiva cetateneasca. Aceasta a primit raport favorabil in comisiile din Senat si va intra luni la vot in plen, ultimul plen al acestui legislativ inaint de vacanta pentru alegerile parlamentare.

Pentru a fi adoptat trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor, care de asemenea are ultima sedinta de plen luni dupa-amiaza.

Dontu a precizat pentru HotNews.ro ca demersul proiectului de organizare a referendumului nu a fost unul politic ci unul de procedura si ca il poate retrage. In ceea ce il priveste pe Titus Corlatean, Donut a declarat ca a rugat un coleg senator care va fi si in urmatorul parlament sa semneze impreuna cu el proiectul pentru ca acesta sa aiba un sustinator si in legislativul de anul viitor, intrucat el nu mai candideaza.

In opinia lui Dontu, referendumul nu ar putea fi organizat odata cu alegerile din 11 decembrie pentru ca este prea din scurt, ci la anul. "Cei 3 milioane de romani merita o dezbatere separata" a msi spus acesta.